Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sagādāsim Pūčuka radiem mājas!

Diāna Lozko

2015. gada 18. septembris 00:00

20

Ikviens 26.septembrī tiek aicināts uz veterinārās klīnikas “Labākie draugi” telpām, lai piedalītos pūču būru veidošanas darbnīcā. Darbnīcas laikā Latvijas vadošie pūču pētnieki un entuziasti sniegs informāciju arī par pūču dzīvi.

Mērķis ir izveidot 60 pūču būrus
Pieteikties darbnīcai var pa tālruni 26567882. Veterinārās klīnikas “Labākie draugi” vadītāja un veterinārārste Signe Gorbāne stāsta, ka 30.aprīlī veterinārajā klīnikā nonācis pūcēns, kurš izkritis no ligzdas un bijis savainots. Viņa rehabilitācijā iesaistījās daudzi pūču pētnieki un entuziasti. Diemžēl atgriezt Pūčuku dabā Alūksnē nebija iespējams, jo pūcēns nokļūtu atpakaļ pilsētvidē, bet, atrodoties klīnikā, bija pieradis pie cilvēkiem un noteikti būtu pārāk draudzīgs, kas varētu radīt bīstamas situācijas. Kopš jūlija beigām Pūčuks atrodas savvaļas plēsīgo putnu rehabilitācijas stacijā Madonas novadā. Pūčuks dzīvo savvaļā un vien retu reizi iegriežoties rehabilitācijas stacijā, lai padzīvotos pa saimniecības ēkām. “Tas, ka Pūčuks retāk uzmeklē cilvēkus, nozīmē, ka viņam savvaļā ir labi, viņš ir arī paēdis. Daudzi cilvēki vēl aizvien, ienākot mūsu klīnikā, jautā, kur ir Pūčuks un kā viņam klājas. Jūtam, ka tā interese nenorimst, un esam izdomājuši, lai palīdzētu Pūčukam un viņa radiniekiem dzīvot vairāk mežos nekā parkos, kur var savainoties, būvēt pūču mājas. Mūsu mērķis ir izveidot 60 pūču būrus – 30 apodziņiem un 30 Urālpūcēm,” stāsta S.Gorbāne. Izcērtot lielus, dobumainus kokus, arī daudzas pūces paliek bez mājvietām, tāpēc tās jārada mākslīgi.

Var palīdzēt izgatavojot būrīšus jau iepriekš
Pūču būru izgatavošanai ir pieejamas skices un izmēru norādījumi. Informāciju var jautāt pa e-pastu “labakie.draugi@inbox.lv”. “Lai arī būrīšu veidošana notiks 26.septembrī klīnikas telpās, cilvēki var izgatavot būrīšus jau iepriekš,” informē S.Gorbāne. Palīdzēt var, arī ziedojot kokmateriālus, naglas un ruberoīdu. Visi izgatavotie būri tiks izvietoti dažādās pūču ligzdošanai piemērotās vietās. “Šovasar esam “sapinušies” ar putniem pavisam smagā variantā. Mums ir parādījušies draugi veterinārārsti un putnu ārsti gan Amerikā, gan Eiropā,” teic S.Gorbāne. Savvaļas plēsīgo putnu rehabilitācijas stacija ir vienīgā šāda iestāde Latvijā, un S.Gorbāne izsaka pateicību šī centra vadītājam Uģim Bergmanim un viņa ģimenei, kā arī pūču pētniekam Andrim Avotiņam junioram. “Šie cilvēki ir veikuši lielu ieguldījumu, lai Pūčuks spētu atgriezties savvaļā. Alūksnē grūtākais būtu tas, ka Pūčuks atgrieztos pilsētvidē un viņš varētu meklēt barību pie cilvēkiem. Lai izvairītos no auto un suņu traumām, mēs nevarējām Pūčuku atgriezt savvaļā te,” skaidro S.Gorbāne.
Ziedojumus ar norādi “Mājas Pūčuka radiem” var pārskaitīt nodibinājumam “Alūksnes un Apes novada fonds” (reģistrācijas numurs 40008090271) AS SEB bankas kontā LV96UNLA0050019750651. ◆

Kategorijas