Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazpulcēni – topošie lauksaimnieki

Līga Vīksna

2015. gada 18. septembris 00:00

1252

(Turpinās no 1.lappuses)

Būt mazpulcēnam – tas ir gods, ar lepnumu atzīst 867. Ilzenes mazpulka dalībnieki. Aizvadītā vasara viņiem bijusi ļoti darbīga – audzējuši sarkanos sīpolus, melones un arbūzus, skolas kopgaldam – tomātus un gurķus, izglītojušies semināros. Ilzenes mazpulcēni kopā ar savu vadītāju, skolotāju Sarmīti Salmiņu ir apliecinājums tam, ka tiem, kuri vēlas, darbs un izdošanās ir vienmēr.
Mazpulkā iesaistījušies vairāk nekā 20 skolas vecuma bērni. Šoruden mazpulkam piepulcējušies arī jauni dalībnieki - četri pirmklasnieki. Ilzenes pagastā ir attīstīta lauksaimniecība – arī mazpulks galvenokārt aktivitātes īsteno šajā jomā, ko ļoti atbalsta arī bērnu vecāki. Jāuzsver, ka mazpulkā vairāk ir puišu - mazpulka vadītāja S.Salmiņa prot izdomāt saistošas nodarbes arī zēniem.

Šogad – sarkanie sīpoli
Katru vasaru Latvijas mazpulcēni audzē noteiktus dārzeņus vai augus, šovasar tie bija sarkanie sīpoli. Tos audzēja vairāk nekā puse Ilzenes mazpulcēnu. Eduards Līdumnieks atzīst – plāns bija izaudzēt tonnu sīpolu, bet diemžēl izauga mazāk nekā puse. Ilzenes mazpulcēni iestādīja 50 kilogramus šķirnes ‘Red baron’ sarkano sīksīpoliņu. “Kad bijām jau iestādījuši, citā informācijas avotā izlasīju, ka šīs šķirnes sīpoliem ir tieksme izziedēt. Jūnijā to arī paši piedzīvojām. Tomēr tiem, kuri šīs pašas šķirnes sīpolus bija iegādājušies savām vajadzībām un no citiem pārdevējiem, sīpoli tik daudz neizziedēja. Vēlāk mazpulku seminārā guvām informāciju, ka visiem mazpulkiem Latvijā, kuri šovasar audzēja ‘Red baron’ sīpolus un sīksīpoliņus iegādājās no “Kurzemes sēklām”, kas ir Latvijas mazpulka sadarbības partneris jau vairākus gadus, ir tāda pati liksta ar masveida sīpolu izziedēšanu kā mums. Iemesls – apsaldēti sēklas sīksīpoliņi,” stāsta skolotāja S.Salmiņa.
Izziedot sīpoli nenobrieda un neatbilda tirgus nosacījumiem. Tagad mazpulcēniem ir daudz sīpolu, ko pašiem lietot uzturā. Sīpolu sēklu mazpulcēni iegādājas par eiro kilogramā. Diemžēl šogad mazpulcēniem peļņas no vasarā izaudzētā nav, bet ir izdarīti secinājumi. Nelielo ražas daļu, kas der pārdošanai, mazpulcēni safasēs marķētos maisos un nodos zemnieku saimniecībai “Ezerkauliņi”, kas ietilpst kooperatīvajā sabiedrībā “Baltijas dārzeņi”. Tālāk mazpulcēnu izaudzētais nonāks Latvijas veikalu plauktos.

Gūst zināšanas audzēšanā
Vasarā mazpulcēni apmeklēja semināru par sīpolu audzēšanu Bauskas novada Brunavā, bet Elejā – par ķiploku audzēšanu. Tur saimnieki izrādīja plašus sīpolu un ķiploku laukus, ko novāc ar tehniku.
“Saimnieki atzina, ka sīpoli pavasarī jāiestāda pēc iespējas agrāk, lai augustā vāktu pirmo ražu – Brunavā pēdējais datums stādīšanai ir maija sākums. Mums Ilzenē ir citi klimatiskie apstākļi, tādēļ maija sākums ir pirmais laiks, kad sākam apstrādāt zemi un domāt par sīpolu stādīšanu. Seminārā guvām pieredzi arī par sīpolu audzēšanu, novākšanu, žāvēšanu, tīrīšanu un sagatavošanu pārdošanai,” saka S.Salmiņa. Paši mazpulcēni uzsver, ka sīpoli jāžāvē siltā vietā, kur ir caurvējš, žāvējot sīpols jāliek ar lakstu uz leju un ar saknēm uz augšu – puve parasti sākas pie sīpola laksta, tādējādi, apgriežot otrādi, viss sliktais “iztek ārā”. Sagatavojot uzglabāšanai, sīpolus notīra, nogriež sakni un atstāj trīs centimetru lakstu.

Savas melones un arbūzi
Andra Ance Brūniņa šovasar audzēja arbūzus un melones, iesaistoties mazpulcēnu eksotisko augu audzēšanas projektā “Mans brīnumainais dārzs”. “Pavasarī iesēju sēklas – izdīga gandrīz visas, bet, kad izpiķēju, lielākā daļa iznīka. Palika trīs meloņu un trīs arbūzu dēsti. Melone joprojām aug siltumnīcā. Ir aizmetusies viena melone, kas vēl turpina briest. Savukārt arbūzi aug ārā un ļoti izstīdzēja – tie joprojām zied, bet neviens arbūzs nav aizmeties,” stāsta A.Brūniņa. Viņa atzīst, ka šovasar nebija piemēroti laika apstākļi eksotisko augu audzēšanai. Arbūzus audzē arī Zane Klētniece – siltumnīcā aizmetušies un aug divi arbūzi. Savukārt Lelde Melece īsteno individuālo projektu, veidojot ārstniecības augu herbāriju.
Mazpulkā joprojām iesaistās arī skolēni, kuri Ilzenes pamatskolu jau absolvējuši un iegūst vidējo izglītību. 13.augustā lielākie mazpulcēni mazākajiem noorganizēja velopārgājienu pa Ilzenes saimniecībām, kas noslēdzās ar kopīgu atpūtu pie Lukstu ezera. 

Gādā par skolas kopgaldu
Ceturto gadu mazpulcēni skolas kopgaldam savā siltumnīcā audzē tomātus. Vasarā viņi divreiz nedēļā tikās, lai koptu un laistītu apmēram 50 tomātu stādus. Pirms četriem gadiem ar projekta starpniecību piesaistīja līdzekļus siltumnīcas izbūvei, kas kalpo joprojām. “Pērn veicām aptauju, lai noskaidrotu, kura no tomātu šķirnēm ir ražīgākā un garšīgākā. Par ražīgākajām tika atzītas šķirnes ‘Pablo’ un ‘Rally’, bet par garšīgāko - ‘Junior’. Skolas saimnieks pie siltumnīcas mums ir izveidojis arī lecekti, kur pavasaros audzējam dēstus. Šobrīd mums tur aug gurķi – arī skolas kopgaldam,” saka S.Salmiņa.
Ilzenieši piedalās tirdziņos, kur tirgo pašu un arī ģimenēs izaudzēto, savus rokdarbus. Pavasarī tirgo pašu izaudzētos stādiņus – mazpulcēnu audzētās puķes: asteres, lauvmutītes, samtenes, atraitnītes zied gan ilzeniešu dārzos, gan pie Ilzenes pamatskolas. Mazpulcēni darina arī dažādus rokdarbus, apsveikuma kartītes un citu. Ziemassvētku laikā ir tradīcija mazpulcēniem apmeklēt mājās ilzeniešus, kuri sasnieguši 80 un vairāk gadu vecumu, dāvājot viņiem pašu ceptas piparkūkas un apsveikuma kartītes.

Vidzemes forums – šoruden Ilzenē
Skolēni atzīst – mazpulkā labprāt iesaistās, jo var visu kaut ko audzēt un veiksmīgas ražas gadā nopelnīt, piedalīties projektos un pasākumos, braucot uz dažādām Latvijas vietām. Skolotāja S.Salmiņa uzsver – mazpulks nav kā mācību stunda, kur kaut kas obligāti jāizdara. Turklāt – ja ir kāds darbiņš, kas kādam tobrīd nepatīk, starp mazpulkiem ir kāds, kurš to izdara ar prieku, citreiz – atkal otrādi.
30.septembrī Ilzenes pamatskolā būs pasākums, kur mazpulcēni prezentēs savu šīsvasaras veikumu. Katras skolas veiksmīgākie mazpulcēni pēc tam dodas paveikto prezentēt Vidzemes forumā, kas 17.oktobrī notiks Ilzenes pamatskolā. Ilzenē tiksies 100 mazpulcēni ar saviem vadītājiem no visas Vidzemes. ◆

Kategorijas