Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Darba apjoms palielinās

Līga Vīksna

2015. gada 18. septembris 00:00

1441

Septembrī aprit gads, kopš Alūksnē darbu uzsāka SIA “Centrālā laboratorija” Alūksnes filiāle, modernizējot kādreizējo poliklīnikas laboratoriju. Darba apjoms ir palielinājies uz pusi, jo izmeklējumu klāsts ir plašāks.

“Centrālā laboratorija” sniedz iedzīvotājiem gan valsts apmaksātos, gan maksas pakalpojumus, tai ir plašs filiāļu tīkls reģionos. Laboratorijā veic dažādas analīzes - hematoloģijā, bioķīmijā, imūnhematoloģija, koaguloģijā, citoloģijā, mikrobioloģijā, imunoloģijā, STS diagnostikā, izmantojot jaunākās tehnoloģijas.
“Darba apjoms arvien palielinās, nu jau arī ārsti no Balviem pie mums sūta veikt analīzes. Klienti, kuri nāk analīzes veikt par maksu, atzinīgi novērtē iespēju saņemt rezultātus e-pastā un bezmaksas skaidrojumu no laboratorijas ārstes Olgas Degtjarjovas e-pastā vai telefoniski. Par maksu cilvēki visbiežāk izvēlas veikt vispārējas analīzes – pilnu asins ainu, noteikt cukura un holesterīna līmeni asinīs, tostarp, uzzināt, vai nav pamats satraukumam par kādu aknu, nieru saslimšanu. Arī ģimenes ārsti visbiežāk nosūta veikt pilnu asins ainu, noteikt holesterīna līmeni, veikt analīzes aknu saslimšanām,” stāsta Alūksnes filiāles vadītāja, biomedicīnas laborante Valda Broka-Priedīte.

Bieži pietrūkst D vitamīna
Ļoti liela interese ir noskaidrot D vitamīna līmeni organismā. “Gandrīz katram – gan pieaugušajiem, gan bērniem, ja ikdienā nelieto D vitamīna pilienus vai citus preparātus, uzrāda pazeminātu D vitamīna līmeni. Valda uzskats, ka vasarā var nelietot D vitamīnu, jo to caur ādu uzņem no saules, bet arī vasarā D vitamīns jālieto, tikai ne tik liela deva. Par D vitamīna trūkumu var liecināt slikta pašsajūta, nogurums, bieža slimošana, kaulu problēmas,” saka V.Broka-Priedīte.
Specifiskas analīzes uz vietas Alūksnes laboratorijā neveic – tās katru dienu ar kurjeru nosūta izmeklējumiem uz “Centrālo laboratoriju” Rīgā. Starp šīm analīzēm visbiežāk ir izmeklējumi uz vairogdziedzeri, dažādām infekcijām, piemēram, borēlijai. Tam, vai organismam vēl saglabājusies aizsargspēja pret ērču encefalītu, ja aizmirsies laikus veikt atkārtotu vakcināciju vai iekodusi ērce. Arī D vitamīna analīzes veic Rīgā.

Pievienosies medicīnas māsa
No novembra Alūksnes filiāles telpās iedzīvotājiem būs iespēja nodot asinis analīzēm arī no vēnas. Līdz šim laboratorijā asins analīzes ņēma tikai no pirksta. “Tas būs ieguvums, jo šāds pakalpojums ir pieprasīts. Lai to nodrošinātu, novembrī uz pusslodzi laboratorijā darbu sāks medicīnas māsa Natālija Dubasova,” saka V.Broka-Priedīte.
Iedzīvotājus nosacīti var dalīt divās grupās: tie, kuri regulāri rūpējas par savu veselību un veic analīzes, lieto vitamīnus; un tie, kuriem tiek atklātas ielaistas saslimšanas. “Diemžēl pēdējā laikā ir būtiski palielinājies onkoloģisko saslimšanu skaits. Analīzes nodod cilvēki, kuriem nav bijis ne mazāko aizdomu par ko tādu, bet analīzes uzrāda saslimšanu. Arvien vairāk ir depresīvu cilvēku – lai arī rezultāti ir labi, cilvēks tāpat jūtas noguris, nomākts, ir liela darba slodze. Ir vairogdziedzera saslimšanas, bieži vērojams vitamīnu trūkums organismā,” saka V.Broka-Priedīte. Ja analīzes atklāj nopietnu saslimšanu, nekavējoties tiek uzmeklēts pacients vai viņa ģimenes ārsts.

Akreditē uz pieciem gadiem
Šā gada martā Alūksnes filiāle izgāja akreditāciju uz ilgāko laiku – pieciem gadiem. Kad bija vēl poliklīnikas laboratorija, akreditācijas nebija – toreiz bija sertifikācija un citas prasības, tādēļ šis bija jauns pārbaudījums, kas izturēts veiksmīgi. “Centrālā laboratorija” organizē arī akcijas, piedāvājot lētāk laboratorijas pakalpojumus.
Pērn decembrī “Centrālā laboratorija” veica savu filiāļu izvērtējumu un sumināja labākos darbiniekus. Goda rakstu saņēma arī V.Broka-Priedīte un biomedicīnas laborante Anita Sadovņikova par godprātīgu darba pildīšanu un lojālu attieksmi. V.Broka-Priedīte atzīst, ka uzņēmumā tiek domāts par labiem darba apstākļiem un patīkamiem pārsteigumiem darbiniekiem. ◆

Kategorijas