Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cīnās par mājas pagalma sakārtošanu

Līga Vīksna

2015. gada 18. septembris 00:00

19

“Alūksnes Ziņu” redakcijā vērsās kāda Tirgotāju ielas 6.nama iedzīvotāja. Viņa izteica sašutumu par to, ka pie mājas esošās četras liepas grasās nozāģēt, un uzskata, ka šādu lēmumu pieņēmis mājā dzīvojošais Alūksnes novada domes deputāts Jānis Sadovņikovs, savu interešu vadīts. Skaidrojot situāciju, iemesli konfliktam izrādījās daudz plašāki.
Diāna Lozko

Koki tomēr nav veseli
Tirgotāju ielas 6.nama iedzīvotāja pastāstīja, ka savulaik liepas stādījusi viņa ar citiem mājas iedzīvotājiem. “Mēs tās audzējam, apkopjam un kasām lapas. Pirms pāris gadiem mūsu mājās atnāca dzīvot jauns deputāts, kuram nepatīk ne šķūņi, ne koki. Es šajā mājā dzīvoju 50 gadus, šajā mājā dzīvoja arī mana māte, un man šos kokus ir žēl nogriezt. Piekrītu varbūt vienas liepas nogriešanai, kura ir švaka. To es saprotu, bet kāpēc jāgriež vēl trīs veselas liepas? Te atbrauc arī bērni no Rīgas – viņiem ir pagalms, kur atpūsties. Pret šiem kokiem ir tie, kuri atnākuši uz šo māju dzīvot vēlāk, bet viņi jau arī nekasa tās lapas, mēs to darām,” stāsta alūksniete un uzsver, ka agrāk visi mājas iedzīvotāji bijuši draudzīgi, bet nu māja sadalījusies gluži vai divās karojošās frontēs. Viņa uzskata, ka šo zemi deputāti grib paņemt sev un izveidot tur autostāvvietu.
Alūksnes novada domes Apstādījumu aizsardzības komisijas priekšsēdētāja Rudīte Fērmane informē, ka koki tomēr nav veseli un tie ir jānozāģē. “Šīs liepas ir sastādītas ļoti cieši, un savulaik mājas iedzīvotāji paši šīs liepas ir centušies apzāģēt. Tagad liepām ir stumbra bojājumi un tās ir izkropļotas. Šīs liepas ir jānozāģē un apkārtne jāsakopj, lai varētu domāt par jaunu stādījumu veidošanu,” teic R.Fērmane.

Degradē apkārtējo vidi
SIA “Alūksnes nami” ir ieteikuši mājas iedzīvotājiem nojaukt arī nelegālās būves, kuras pagalmā tapušas padomju laikos. “Šīs ir nelikumīgas pagaidu būves, kurās kādreiz ir bijuši trušu būri, vistu dzīvojamās vietas, kā arī nojumes dažādu mantu glabāšanai. Mēs darbojamies atbilstoši būvvaldes slēdzienam, ka šīs būves ir jānojauc, un neko nesankcionēti paši nedarām. Cilvēkiem ir jāizpilda no jūnija uzliktie pienākumi, kurus daži iedzīvotāji nevēlas pildīt,” informē SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts.
Pašreiz no 12 mājas iedzīvotājiem 4 neievēro ieteikumu un savas nelikumīgās pagaidu būves vēl aizvien nav nojaukuši. A.Musts uzsver, ka jau otro mēnesi šiem cilvēkiem tiek piedāvāts labprātīgi to izdarīt, pretējā gadījumā to izdarīs SIA “Alūksnes nami” un piestādīs rēķinu par veiktajiem pakalpojumiem. “Kad iesākām kaut ko darīt, no dažiem mājas iedzīvotājiem bija liela ažiotāža. Mēs iepauzējām un ļāvām cilvēkiem pašiem darīt, taču nekas nav izdarīts, un argumentācija tam ir dažāda. Mums ir rīkojums no Alūksnes novada būvvaldes, kurš ir saistošs mums kā šī nama apsaimniekotājam un arī nama iedzīvotājiem, kuri, privatizējot dzīvokļus, ir privatizējuši arī malkas novietni, taču pārējās ēkas, kuras nav teritorijas plānā, skaitās nelikumīgas un pilsētas centrā degradē apkārtējo vidi,” pauž A.Musts.

Sākas pretestība
J.Sadovņikovs uzsver, ka mājas pagalma sakopšanai nav nekāda slēpta iemesla, bet gan vienkārši vides sakārtošana, un tas nav viņa vienpersonisks lēmums. “Mājā ir 12 dzīvokļi, 7 no tiem ir parakstījušies arī par liepu nozāģēšanu. Es neesmu pret šiem kokiem, bet, ja ir ieteikts tos nozāģēt, tas ir jāizdara. Daži mājas iedzīvotāji vienkārši nepilda domes un “Alūksnes namu” lēmumus. Jau no pavasara nav pildīti būvvaldes uzliktie nolikumi. Tur ir bardaks: pagalmā mētājas šīferis, ķieģeļi, ir nekārtība. Kad daži iedzīvotāji grib savest tur kārtību, no citiem sākas pretestība. Šī māja atrodas centrā, kas ir pilsētas vēsturiskais centrs. Vairāk nekā puse mājas iedzīvotāju ir parakstījusies, lai šajā mājā beidzot savestu kārtību,” stāsta J.Sadovņikovs.
Pagalmā dzīvo arī vairāk nekā desmit kaķi, kuri tiek baroti. “Mūsu mājā pa logiem ir lieti gan kafijas biezumi, gan mesti kauli. Pirms kādām trīs nedēļām pie mūsu mājas iedzīvotājas bija atbraukusi mazmeita, kurai, ejot garām māju logiem, pa galvu trāpījis gaļas gabals. Kaimiņiene vērsās ar sūdzību policijā,” stāsta J.Sadovņikovs.
Mājā ticis sakārtots ārdurvju jautājums, taču pat tas dažus sadusmojis. “Daži cilvēki lauž tās durvis ārā, lai tās paliktu visu laiku vaļā un kāpņu telpā varētu ienākt kaķi, kuri visu apčurā,” stāsta J.Sadovņikovs un uzsver, ka situācija ir jāatrisina, taču pašreiz risinājumu ir grūti saskatīt. ◆

Kategorijas