Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē pievelkas 806 reizes

Diāna Lozko

2015. gada 18. septembris 00:00

62

Ceturtā Latvijas Spēka diena beigusies ar jaunu rekordu uzstādīšanu. Vairāk nekā 80 Spēka punktos visā Latvijā 9692 fiziski aktīvi cilvēki kopumā pievilkās pie stieņa 96 030 reizes - par 28 436 reizēm vairāk nekā 2014.gadā. Savukārt dalībnieku skaits palielinājies par 3665 cilvēkiem.
Dienas laikā Spēka punktus visā Latvijā apmeklēja visdažādākie cilvēki, kurus visus vienoja vēlme apliecināt savu fizisko aktivitāti. Siguldā kāds 13 gadus vecs zēns ar ieģipsētu kāju pievilkās 15 reizes, Grīziņkalnā piedalījās visa Latvijas bobsleja izlase, Daugavpilī 72 gadus vecs kungs pievilkās 17 reizes, bet Rēzeknē uz Spēka punktu bija ieradusies visa bērnudārza grupiņa. Latvijā individuāli visaugstāko rezultātu vīriešu konkurencē - 80 pievilkšanās reizes - sasniedza Vladislavs Miļēvičs no Bauskas, savukārt sievietēm spēcīgākā dalībniece bija rīdziniece Annija Gulite, kura pievilkās 45 reizes.
Alūksnē Spēka dienā piedalījās 68 dalībnieki, kuri kopumā pie stieņa pievilkās 806 reizes. Pērn Alūksnē Spēka dienā piedalījās 51 dalībnieks. Alūksnē sieviešu konkurencē labāko rezulātu sasniedza 11 gadus vecā Linda Prokopoviča, kura pie stieņa pievilkās 9 reizes, bet vīriešu konkurencē ar 25 pievilkšanās reizēm labāko rezultātu uzrādīja 19 gadus vecais Andris Urbanovičs.

Beidzot sadūšojušies piedalīties
Šogad Spēka dienā visā Latvijā tika plānots uzstādīt pasaules rekordu, sapulcējot līdz šim lielāko skaitu cilvēku, kuri pievelkas uz stieņa. Starptautiskās Rekordu aģentūras reģistram tika pieteikti rekordi kategorijās “Visvairāk cilvēku, kas pievelkas pie stieņa 24 stundu laikā” un “Visvairāk pievilkšanās reižu 24 stundu laikā”. Jau otro gadu notika arī Pasaules Spēka diena, kuras rezultāti tiks apkopoti nākamās nedēļas laikā, kad kļūs zināms, vai ir uzstādīts jauns pasaules rekords. Ideja par projektu, kas mudinātu Latvijas iedzīvotājus domāt par veselīgu un aktīvu dzīvesveidu, apzināties labas fiziskās formas nozīmi ikdienas dzīvē, kā arī iesaistīties un apliecināt savu spēku visvienkāršākajā un demokrātiskākajā tautas sporta veidā – pievelkoties pie stieņa – radās 2012.gadā.
Alūksnes Spēka punktā strādāja tiesnesis Uldis Jāņekalns. Viņš uzsver, ka Spēka dienu apmeklē gan tie cilvēki, kuri reiz piedalījušies šajā dienā, gan tādi, kuri uzzinājuši par šo iespēju tikai tagad vai arī beidzot sadūšojušies piedalīties. “”Plus-mīnus” nāk vieni un tie paši cilvēki. Uz Spēka dienu pārsvarā nāk tas sastāvs, kurš jau nācis arī iepriekšējos trīs gadus,” stāsta U.Jāņekalns.

Pilssalā nepieciešami stieņi
Spēka dienas dalībnieks Ivars Blūms no Alūksnes Spēka dienā piedalījās jau otro gadu un šoreiz pie stieņa pievilkās 14 reizes. “Man bija svarīgi atnākt, lai sakrātu pilsētai punktus un pārbaudītu sevi. Uzskatu, ka Alūksnē arī Pilssalā būtu nepieciešami stieņi. Tur varētu gan vingrot, gan peldēt un spēlēt bumbu. To es jau sen gribu, jo tur var iet uz bezmaksas sporta nodarbībām gan lielie, gan mazie. Stieņi ir Jāņkalniņā, bet tur tie ir diezgan bēdīgā stāvoklī. Stieņi ir arī jauniešu centrā un pie vidusskolas. Bet vispār tie ir reti kur,” pauda I.Blūms.
Ieteikumam izvietot stieņus vairākās pilsētas vietās piekrita arī U.Jāņekalns, kurš arī uzsvēra - sabiedrībā valda stereotips, ka padomju mantojuma stieņi ir slikti. “Tas, ka stienis nav nokrāsots, nenozīmē, ka tas ir slikts. Tie arī nav traumatiski, ja pats esi atbildīgs par to, ko dari - jo vairāk darīsi pāri savām spējām, jo lielāka iespējamība gūt traumas. Ielu vingrošanā traumas nevar iegūt tad, ja neesi fiziski sagatavots, jo tu nemaz nevari pievilkties. Līdz ar fiziskās sagatavotības līmeņa augšanu aug arī meistarības līmenis, līdz ar to ielu vingrošana ir drošs sporta veids. Mums visiem traucē stereotipi. Tas, ka stieņi būs jauni un nokrāsoti, jau nenodrošinās labākus rezultātus,” pauda U.Jāņekalns.
Jāpiemin, ka Spēka diena ar katru gadu iegūst aizvien vairāk popularitātes - 2012.gadā visā Latvijā Spēka dienā piedalījās 2541 dalībnieks, 2013.gadā - 5523 dalībnieki, 2014.gadā - 6027 dalībnieki, bet šogad - 9692 dalībnieki. ◆

Rezultāti Alūksnē

Pievilkšanās reižu
skaits – 806.
Dalībnieku skaits – 68.
Vidējais pievilkšanās reižu skaits – 11,85,
Vīriešu skaits – 60.
Sieviešu skaits – 8.
Vīriešu rekords – 25.
Sieviešu rekords – 9.

Kategorijas