Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Modernās lamatas – garšas pastiprinātāji

VALIJA BELUZA

2015. gada 25. septembris 00:00

33

Bērns atsakās no dārza ogām, mājās gatavota ievārījuma, deserta, bet kā uzmedots uz krāsainajiem veikala našķiem. Pusaudzis nespēj apstāties, pirms kartupeļu čipsu paka iztukšota. Arī pieaugušie, ja uz galda ir tradicionālais zaptsdūdens, pakās fasēta sula vai kola, mēdz dot priekšroku pēdējiem, bet mājdzīvnieks raķetes ātrumā drāžas pie saimnieka, padzirdot mākslīgās barības iepakojuma čaukstoņu.

Vai mūs māna?
Ražotājam ir jāpanāk, lai produkts pēc iespējas ilgāk būtu svaigs un vienlaikus gan labi garšotu, gan izskatītos. Ražotājs to panāk, izmantojot ķimikālijas.
Neskaitāmie E uz pārtikas iepakojumiem kodētā veidā norāda preces sastāvdaļas, tātad informācija it kā pieejama. Taču kā to nolasīt? Kas ir šie noslēpumainie E un kā tie ietekmē patērētāja veselību?
Orientēties sarežģītajā E vielu labirintā var palīdzēt apgāda “Zvaigzne ABC” izdotā Bila Stetema grāmata “Zini, ko tu pērc! Orientieris ķimikāliju labirintā”. Tā satur informāciju arī par vairāk nekā 300 pārtikas piedevām. Tabulas palīdz noskaidrot katras E vielas kaitīgumu vai nekaitīgumu, novērtējot pēc četru vērtību skalas – nekaitīga viela, viela ar labvēlīgu iedarbību, viela, kas ir nekaitīga lielākajai daļai cilvēku, viela, ar kuru vēlams uzmanīties, pārtikas piedeva, no kuras vēlams izvairīties, un veselībai bīstama pārtikas piedeva.

Desa veģetāriešiem
Saldo, sāļo, skābo un rūgto garšu mēs sajūtam ar noteiktām mēles daļām. Uz mēles galiņa atrodas salduma receptori, sānu daļa atšifrē sāļo un skābo garšu, mēles sakne – rūgto. Āzijas valstīs jau izsenis pazīstama vēl viena garša “umami”, kam nav tulkojuma Eiropas tautu valodās. Gadu tūkstošiem ļaudis eksperimentējuši, kamēr Japānā 1909. gadā izgudrots māneklis “patīkama garša”, ko sajūt ar visu mutes dobumu. Sākumā to izgatavoja no sojas, tagad sintezē mākslīgi. Nātrija glutamāta pilnais nosaukums ir glut­amīnskābes nātrija sāls.
Desām, picai, kas skaitās vieni no populārākajiem ēdieniem pasaulē, mistisko valdzinājumu piešķir tieši “umami”. Pārtikas piedeva E621, baltais pulverītis bez garšas, labi šķīst ūdenī un pastiprina gaļas, zivju un dārzeņu garšu un smaržu, paspilgtina citu izstrādājumu, tostarp tabakas, aromātu. Šai vielai piemīt vēl viena ražotājiem un tirgotājiem izdevīga īpašība – notušēt bojāta produkta piegaršu un imitēt svaigumu.
Latviešiem pazīstamajā jokā “desa tak ir viens velnišķīgs produkts: velns vien zina, kas tajā iekšā” ietver dziļu patiesību, jo garšas pastiprinātāji tiek dāsni pievienoti daudziem gaļas izstrādājumiem. Tāpēc jau desas luņķi no “lētā gala” var droši piedāvāt veģetārietim, jo gaļas pamata vietā ir sojas masa, gaļas ekstrakts, garšvielas un E vielu kokteilis. Panākts iecerētais – neinformētam pircējam pieejama cena un pārliecinoša garša. Gaļas buljonam līdzīgā viela, ko plaši arī lieto pusfabrikātu ražotāji un ātrās ēdināšanas uzņēmumi, faktiski ir masa no samaltiem kauliem, augu eļļas, nātrija glutamāta un ūdens.
Jau pirms vairākiem gadu desmitiem E621 sāka vainot, ka tas stimulē alerģiju un astmu, kā arī t.s. ķīniešu restorāna sindromu, kas izpaužas reibonī ar sliktu dūšu un galvassāpēm. Bīstamākais, ka gan bērniem, gan pieaugušiem cilvēkiem rodas atkarība, kas iedzimst nākamajā paaudzē. Šādi “uzlabojumi ” liek apēst daudz vairāk, nekā nepieciešams izsalkuma remdēšanai.

Iecienītākā narkotika
Viltīgo nātrija glutamātu, ko daļa sabiedrības uzskata par nekaitīgu piedevu neveselīgiem ēdieniem, satur ne tikai pusfabrikāti. Pamēģiniet atrast veikalu plauktos produktus bez šīs pārtikas piedevas! Pēc provizoriskiem datiem, pasaulē E621 patēriņš sasniedzis jau 200 tūkstošus tonnu gadā.
“Protams, ka pārtikas ražotāji cīnīsies līdz pēdējam, lai panāktu, ka melns tiek saukts par baltu vai vismaz par pelēku,” raksta žurnāls “Vides Vēstis”. “Tas nekas, ka E621 tiek vainots gremošanas, asinsrites, elpošanas un maņu orgānu sistēmas un arī nervu sistēmas bojāšanā. Ēdot pārtikas produktus, kam pievienots E621, var pasliktināties redze, piemesties galvassāpes un pat depresija. E621 pelnīti ieceļama pasaulē iecienītākās narkotikas “godā”, jo no tās atkarīgi teju visi cilvēki uz šīs planētas.”
Izvairieties lietot uzturā produktus ar E620–640! Tie ir garšas pastiprinātāji, kas rūpējas par produkta garšas mākslīgu uzlabošanu. Pārtikas rūpniecībā tos izmanto, lai produkta garša kļūtu izteiktāka un asāka, radot mūsu garšas kārpiņām atkarību. Mūsu organisms tikai priecāsies, ja produkts būs brīvs no šiem garšas uzlabotājiem - savā mājaslapā brīdina kustības “Lasi, pirms ēd” vēstnieki.
Par simtiem Latvijas veikalos nopērkamiem produktiem, kuru sastāvā ir E621, lasi mājaslapā “www.evielas.lv”! ◆

Iestājas atkarība

Lolita Neimane,
Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja
 
Situācijā, kad lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju ir liekais svars un aptaukošanās, kas dramatiski pieaug bērnu un pusaudžu vidū, absolūti nav mākslīgi jāpastiprina garša. Nevajadzīgi veicināta apetīte cilvēkiem, kuriem ir sēdošs darbs un enerģija tiek patērēta maz – skolēniem, pusaudžiem, studentiem, biroja darbiniekiem – nekas sliktāks nevar būt. Novērots, ka, ēdot atsevišķus produktus, piemēram, čipsus, sāļos riekstiņus, krekerus, iestājas atkarība. Tas vērsts uz pārdošanas plānu pildīšanu. Nātrija monoglutamāts, ja tiek lietots regulāri, var izraisīt virkni veselības problēmu, sākot ar sirdsklauvēm, galvassāpēm. Aiz visa tā stāv ražotājs un tirgotājs, kas var pievilkt aiz matiem dažādus pierādījumus par daudzu produktu, arī enerģijas dzērienu, nekaitīgumu. Svarīgi – cik daudz un bieži šos produktus lietojam. Dažam ikdienas ēdienkartē ir gan zupas no paciņām, gan pusfabrikāti. To vienmēr vajadzētu atsvērt ar kārtīgu dārzeņu porciju, vismaz puskilogramu dienā. Lai minerālvielas, vitamīni, antioksidanti kaut kādā veidā izlīdzina ēšanas kļūdu. ◆

Kategorijas