Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē vēlas radīt īpašu apskates objektu

Līga Vīksna

2015. gada 25. septembris 00:00

7

Drīzumā SIA “ArkiLED” no Rīgas uzsāks darbus, lai jaunajam Tempļakalna ielas gājēju tiltam Alūksnē ierīkotu ne tikai apgaismojuma, bet arī apskaņošanas sistēmu. Tādējādi Alūksnes novada pašvaldība vēlas pilsētā radīt īpašu tūrisma objektu.
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis skaidro – pašvaldības šāgada budžetā bija paredzēti 20 000 eiro gājēju tilta izgaismošanai. Lai Alūksnes novadā un pilsētā radītu īpašu tūrisma objektu, kas atšķirtos no tuvākajā apkārtnē esošajiem, augusta domes sēdē piešķirti papildus
20 000 eiro no atsavināšanas procesā iegūtajiem līdzekļiem arī tilta apskaņošanai. “Budžeta ietvaros pārdalīti līdzekļi no plānotā Putnu paviljona finansējuma. Putnu paviljona izbūvei Alūksnes muižas parka teritorijā būs iespēja piesaistīt līdzekļus caur projektiem. Turklāt ierīkot gājēju tiltam apgaismojumu un apskaņošanu vienlaikus būs finansiāli izdevīgāk, nekā organizēt vēl vienu iepirkumu,” norāda A.Dukulis. Izgaismošanas un apskaņošanas sistēmu ierīkošana kopā izmaksās 36 000 eiro (ar PVN).

Tilts ar pārsteigumiem
Idejas autore tam, ka jauno tiltu vajag arī apskaņot, ir Alūksnes novada domes projektu vadītāja Sanita Adlere. “Gājēju tiltam ir tērauda konstrukcijas – tās iecerēts izgaismot vairāku krāsu toņos, kurus mainītu ar vadības sistēmas palīdzību. Līdztekus tam būtu arī apskaņošana. Kopā to varētu pasniegt kā mūzikas un gaismu spēli – katru dienu noteiktā laikā, piemēram, pulksten 21.00, bet izgaismošana būtu ilgāk. Tas būtu stimuls tūristam, atbraucot uz Alūksni, uzkavēties pie mums ilgāk un sagaidīt šo laiku, lai redzētu brīnišķīgo mūzikas un gaismu spēli, kāda būtu tikai Alūksnē. Mana iecere ir, ka mūzikas atskaņošana pie gājēju tilta un gaismu spēle būtu kā ikdienas notikums katru vakaru noteiktā laikā – kā īsti tas būs, par to vēl vienosies pašvaldības kultūras un tūrisma speciālisti,” viņa stāsta.
S.Adlere uzsver – melodijas un gaismu spēles būtu mainīgas, pielāgojoties gadalaikam, nacionālajiem svētkiem, notikumiem un tamlīdzīgi. “Ja gājēju tilts būtu tikai izgaismots, to varētu izmantot vakara stundās. Ja vienlaikus tiltu arī apskaņosim, to varēs izmantot plašāk, piemēram, pasākumu, kāzu norisēs, radīt citus pārsteigumu momentus,” saka S.Adlere.

Vadības pults – servisa ēkā
Margas izgaismos ar lineāro apgaismojumu, kā tas jau ir Pilssalas tiltam, lai būtu arī droša pārvietošanās, bet tērauda konstrukcijas izgaismos mainīgos dažādu krāsu toņos. “Pilssalas tilts ir izgaismots klasiski, jo atrodas aizsargājamo pieminekļu zonā un nedrīkst dominēt pār citiem blakus esošiem svarīgiem objektiem, piemēram, mākslas skolu, pilsdrupām, parku, toties harmonē ar Alūksnes Kultūras centra apgaismojumu. Savukārt Tempļakalna ielas gājēju tiltam blakus nav konkurējošu objektu, tādēļ to izgaismos košāk,” saka S.Adlere. 
Drošības apsvērumu dēļ vadības pults un apskaņošanas sistēma atradīsies sporta servisa ēkā, kuru arī  drīzumā izvietos blakus gājēju tiltam esošā “vagoniņa” vietā Pilssalā. Pie tilta būs tikai mazi skaļruņi. Teritorija pie tilta jau ir aprīkota ar videonovērošanas kamerām, lai to visu pasargātu un atturētu vandaļus no postīšanas.
Izbaudīt sajūtās
S.Adlere uzsver – gan Pilssalas tiltu, gan gājēju tiltu ainaviski var redzēt no vairākiem skatu punktiem pilsētā, bet izgaismojot redzamība būs vēl labāka. “Nākotnē ir iecere izgaismot arī Tempļakalna rotondu. Mums jau ir izgaismotas strūklakas pie pils, Jaunā pils, Pilssalas tilts. Pie mums ir ilgs tumšais periods – Alūksnē ir daudz nozīmīgu objektu, kurus vēl var izgaismot, radot kaut ko īpašu, tikai pie tā jāpiestrādā,” saka S.Adlere. Viņa cer, ka izdosies Alūksnē radīt jaunu un skaistu objektu, ko izbaudīt sajūtās. “Cilvēks nereti neatminas, ko kāds ir stāstījis par konkrētu objektu, bet savas piedzīvotās izjūtas atminas vienmēr,” viņa saka. ◆

Kategorijas