Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ates muzejā – tautas tērpu izstāde

Līga Vīksna

2015. gada 25. septembris 00:00

36

Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” jaunā izstāde “Mūsu mantojums” līdz pat decembrim skatāma Viktora Ķirpa Ates muzeja laidara ēkā izstāžu zālē un stāsta par Vidzemes tautas tērpiem.
Studijas “Kalme” vadītāja Renāte Pilipa atzīst – šī izstāde ir iespēja atkal vienkopus skatīt “Kalmes” dalībnieču darinātos tautas tērpus, jo ikdienā tie glabājas pie saviem īpašniekiem. ““Kalmei” nav fonda, kur glabāt darinātos tērpus – tērpi dzīvo pie cilvēka. Ja agrāk darbos bija vairāk vienveidības, tad šodien gribas arvien kaut ko jaunu. Atšķirīga ir arī izjūta krāsās, toņu nianses. Jebkurā gadījumā, radot tautas tērpu, ir individuāla saruna ar tērpa valkātāju par to, kādu viņš to vēlas un kādas ir viņa izjūtas. Ir cilvēki, kuri šodien nevēlas vilnas brunčus, tādēļ kā materiālu labāk izvēlas pusvilnu,” tautas tērpu tapšanu ieskicē R.Pilipa.
Izstādē skatāms pašas R.Pilipas tautas tērps un tērpi, ko viņa darinājusi savam dēlam un vedeklai, “Kalmes” dalībnieču Elitas Salakas tautas tērps, Mudītes Pētersones darinātais tautas tērps meitai, Inetas Lejas darinātais tautas tērps vīram, Māras Krieviņas darinātais tērps meitai, Antras Strazdas tautas tērps un tērps, ko valkā Inita Veismane un kura tapšanā iesaistījušās vairākas “Kalmes” dalībnieces. Izstādē skatāma arī E.Salakas darinātā jostiņsega, kas savulaik tapusi valsts līmeņa izstādei.
R.Pilipa norāda – cilvēki, kuri izlēmuši, ka vēlas savu tautas tērpu, pret to izturas ļoti atbildīgi. “Arī, piemēram, ja cilvēks vēlas dziedāt kādā korī, viņš var radīt savu tautas tērpu un uzstājoties tajā tērpties. Vajag ievērojamus līdzekļus, lai pašdarbības kolektīviem šodien sarūpētu jaunus tērpus – nevajag vienmēr dzīties pēc vienādā, jo tieši ar individuālo katrs atšķiras. Tautas tērps ir lieliska iespēja būt atšķirīgiem,” ir pārliecināta R.Pilipa. Viņa rosina ikvienu interesentu aplūkot izstādi Ates muzejā, jo, iespējams, tā būs ierosme sava tautas tērpa tapšanai.
Šobrīd “Kalme” ir iekārtojusies savās jaunajās telpās Alūksnes Kultūras centrā. Šajā sezonā “Kalmes” dalībnieces daudz laika veltīs darbu tapšanai no lina. Tā būs arī kā gatavošanās nākamgad paredzamajai jaunai izstādei maijā kopā ar kolēģiem no Gulbenes. Nākamais gads “Kalmei” būs ļoti nozīmīgs, jo studija svinēs 50.gadskārtu un 50 gadu dzīves jubileju nākamgad svinēs arī “Kalmes” vadītāja R.Pilipa. ◆

Kategorijas