Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pastiprināti kontrolē

Mārīte Dzene

2010. gada 7. jūlijs 06:06

735

Lai vasaras karstajās dienās nepieļautu saindēšanos ar vecu vai bojātu pārtiku, Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumvidzemes veterinārās pārvaldes inspektori pastiprināti kontrolē ātri bojājošos produktu uzglabāšanu un tirdzniecību veikalos, tirgos un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.

Aicina pircējus būt vērīgiem
“Īpašu uzmanību pievēršam pārtikas produktu uzglabāšanas temperatūrai. Aicinām arī pircējus vērīgi sekot gan produktu derīguma termiņiem, gan temperatūrai ne tikai veikalā, bet arī ceļā uz mājām. Var gadīties, ka sakarsušā mašīnā ilgāk glabāts produkts sāk bojāties. Īpaši uzmanīgiem jābūt izbraukuma tirdzniecības vietās, kur nav stacionāru aukstuma iekārtu,” uzsver Austrumvidzemes veterinārās pārvaldes pārtikas inspektore Ārija Ločmele.  

Augsts risks ir visiem dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem, ja tie netiek glabāti atbilstošā temperatūrā. Turklāt produktu saglabāšanu un derīguma termiņu būtiski ietekmē arī fasēšanas materiāls un ražošanas tehnoloģija, taču tas ir ņemts vērā, norādot uzglabāšanas temperatūru un laiku. Pircēji var pieprasīt pavaddokumentus, kurā ir visa informācija.

Naudas sodu uzliek trim uzņēmumiem
Ā.Ločmele atzīst, ka nav atklāti pārkāpumi, kuri apdraudētu cilvēku veselību vai liktu slēgt uzņēmumu. Alūksnes pusē bijušas trīs administratīvo pārkāpumu lietas, par ko uzlikti naudas sodi. “Pārkāpumi ir saistīti galvenokārt ar pārtikas produktu derīguma termiņu neievērošanu. Apmēram trešdaļā uzņēmumu ir atklāti dažādi trūkumi,” norāda Ā.Ločmele. Viņa atzīst, ka ir bijušas arī iedzīvotāju sūdzības, kuras vienmēr tiek pārbaudītas. Tiesa, ne visas sūdzības ir bijušas pamatotas. Gadās, ka pircēju neapmierina produkta kvalitāte. Katrs vēlas pirkt lētāk, bet grib arī augstas kvalitātes produktus, kuri parasti ir dārgāki. “Produktu garšas īpašības nosaka ražotājs, nevis tirgotājs. Ja pircējs izlasīs tā sastāvdaļas, iespējams, uzreiz varēs secināt, kā tas garšos,” skaidro Ā.Ločmele.

Alūksnes un Apes novados ir apmēram 270 pārtikas produktu ražošanas un tirdzniecības uzņēmumi. Starp tiem ir biškopības produktu ražotāji un dārzeņu audzētāji, kuri ražu vēl tikai audzē. Tos inspektori apmeklēs otrajā pusgadā. Pirmajā pusgadā ir veiktas 240 pārbaudes. Tas nozīmē, ka vismaz reizi ir pārbaudītas visas skolu un bērnudārzu ēdnīcas, kā arī citi pārtikas ražotāji un tirgotāji. Savukārt vietās, kur konstatēti pārkāpumi vai trūkumi, ir bijušas atkārtotas pārbaudes.

Kategorijas