Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mudina kļūt par darba devējiem

Diāna Lozko

2015. gada 2. oktobris 00:00

17

Dāvja Ozoliņa Apes vidusskola pērn pieņēmusi izaicinājumu un kā vadošais partneris uzsākusi realizēt “Nordplus” programmas projekta “Uzņēmēju paaudze” aktivitātes. Pagājušajā nedēļā aptuveni gadu ilgušais projekts noslēdzās Apē.

Līdzīga veida projekti varētu notikt arī nākotnē
Projektā piedalījās 15 bērni no Latvijas, 15 no Somijas un 15 no Igaunijas. Katra valsts uzņēma partnerus pie sevis. “Pēdējais mobilitātes raunds pagājušajā nedēļā notika Apē, un jau svētdien pierobežas gadatirgū Apē jauniešiem bija iespēja pārdot savus produktus vai pakalpojumus,” stāsta projekta pedagoģe Ilze Celenberga.
Iegūtas plašas zināšanas, kuras jaunieši varēs attīstīt un izmantot nākotnē, veidojot savus uzņēmumus. “Jaunieši visās šajās valstīs ir līdzvērtīgi ideju ziņā un uzņēmējdarbībā. Iepriekšējais projekts mums bija sadarbībā ar Igauniju un Krieviju, un šis projekts bija gluži kā idejiskais turpinājums. Pieļauju, ka līdzīga veida projekti varētu notikt arī nākotnē,” informē I.Celenberga.
Igaunijā un Somijā skolēniem tika piedāvātas dažādas lekcijnodarbības par uzņēmējdarbību, kā arī dažādu uzņēmumu apmeklēšana. “Igaunijā nepilnu nedēļu dzīvojām Tartu, gan apmeklējot dažādus uzņēmumus, gan veidojot pamatu saviem mācību uzņēmumam. Somijā viesojāmies Kajāni pilsētā, kas atrodas vairāk nekā 700 kilometrus no Helsinkiem. Apmeklējām pasaulē pazīstamā somu uzņēmuma “Pentik” veikalu, kurā iepazināmies ar tā produkciju - krāšņiem tekstilizstrādājumiem, dažādu materiālu interjera priekšmetiem un tā uzņēmējdarbības principiem. Somijā skolēni veidoja sava uzņēmuma nosaukumu, pārrunāja ražošanas vai pakalpojuma sniegšanas iespējas, kā arī izveidoja uzņēmuma lapu vietnē “www.facebook.com”,” stāsta I.Celenberga.

Kas uzņēmējdarbībā ir viegls un kas ir grūts
Projekta dalībnieces no Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas Tīna Ciprusa (12.klase) un Ulrika Lība Tetere (8.klase) uzsver, ka guvušas daudz vērtīgu zināšanu, kā arī jaunus kontaktus. “Mūsu grupiņa ražo rotaslietas no pērlītēm, uzņēmumā ir seši jaunieši. Ar somiem un igauņiem runājām angļu valodā un varējām smelties idejas,” stāsta U.L.Tetere. T.Ciprusa ar saviem komandas biedriem piedāvāja sejas zīmējumu veidošanu bērniem. “Šādu pakalpojumu varētu piedāvāt dažādās bērnu ballītēs. Šis projekts palīdzēja arī saprast, kas uzņēmējdarbībā ir viegls un kas ir grūts,” saka T.Ciprusa.
Apē viesiem no Somijas un Igaunijas tika piedāvāta plaša darba un atpūtas programma. Skolēnu uzdevums bija izveidot sava uzņēmuma reklāmu un tēlu, kā arī ražot produktus vai gatavoties pakalpojuma sniegšanai. Interesanta un atraktīva izvērtās nodarbība pie lektores Zanes Rubikas, kuras sākumā bija iespēja piedalīties interaktīvā sadarbības spēlē. Projekta sagatavošanā un realizēšanā bija iesaistīti skolotāji Laura Pope, I.Celenberga, Gita Lonska un Normunds Prazņicāns, taču, sagaidot viesus Latvijā, Apes vidusskolā palīdzēja gan direktore Dina  Meistere un direktores vietniece Vineta Meistere, gan ikviens skolotājs. “Vislielākais paldies Daigai Bojārei par atbildību un palīdzību projekta realizēšanā! Šī bija neatsverama pieredze ne tikai skolēniem, bet arī skolotājiem,” teic I.Celenberga. ◆

Kategorijas