Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rudens pēdējais košums

Diāna Lozko

2015. gada 2. oktobris 00:00

19

Alūksnietes Ventas Apses mājas pagalmā aug 226 dāliju krūmi. Venta grib ar šo skaistumu dalīties arī ar citiem un par baltu velti pie viņas var aizrunāt arī kādu no dāliju šķirnēm. Pēc pirmajām salnām viss krāšņais dārzs gan dosies ziemas guļā.

Kā atvadas no vasaras
Venta aizrāvusies ar dāliju audzēšanu gandrīz desmit gadus un uzsver, ka dālijas ir gluži kā pēdējais spilgtais dārza krāšņums rudenī. “Man ļoti patīk arī rudens krokusi, kuri ir spilgts rudens akcents. Tās ir kā atvadas no vasaras - spilgtas un krāsainas. Manī ir kolekcionāra gars un, ja kaut kas ir, tad gribas vēl un vēl. Dālijas iegādājos gan tirgū, gan no kolekcijām, gan arī puķu audzētavām. Ja ieraugu kādam dārzā skaistu dāliju, eju arī aprunāties, bet ne visi grib ar savām dālijām dalīties. Es pat nezinu vairs, cik manā dārzā ir dāliju šķirņu, jo to ir tik daudz! Var pie manis atnākt un noskatīt kādu dāliju arī sev,” teic Venta. Viņa stāsta, ka ir bijuši arī gadījumi, kad kāds neģēlis kādu dāliju nozog, taču viņa uz šiem garnadžiem ļaunu prātu netur. “Ir, protams, kas rīkojas diezgan barbariski, bet es uzskatu, ja jau cilvēks ņem vai zog puķes, tad jau tikai sava prieka pēc. Vai nu viņš tās iestādīs, vai arī uz to brīdi papriecāsies, bet ne jau lai nomestu. Tā jau neviens nezog. Bet sētā arī ienāk vienkārši garāmgājēji un aprunājas, kā arī papriecājas. Uz Svecīšu vakaru pieprasījums būs atkal liels, un es ļauju nākt un griezt dālijas bez maksas, kādas vien vēlaties,” saka Venta.
Ventu gan var mazliet nokaitināt vilšanās dāliju gumu paciņās. Ne reizi vien ir bijis tā, ka tiek iegādāti gumi un uz paciņas ir norādīta viena krāsa, bet uzzied pavisam citādāks zieds. Viņas dārzā ir arī dažas retākas dāliju šķirnes, taču tās neesot izturīgas un to skaistumu parasti var baudīt vien vienu vasaru. “Kad paskatās internetā dāliju audzētavas “Žvīgursala” piedāvājumu, tad jau gribas visu ko, bet - jo šķirne ir izcilāka un retāka, kā arī nesen ieviesta, tā viņa ir mazāk izturīga,” uzsver Venta.

Stādīt dālijas ir smags darbs
Venta stāsta, ka, uznākot salnai, pēc trim vai četrām dienām dālijas ir jāgriež nost un jāizrok. “Pēc salnas jāļauj tām vēl pāris dienas pastāvēt, lai tās sasmeļas spēku, un tad jāizrok gumi. Man ir brīnišķīgs pagrabs, kur tos glabāju, bet pirms tam žāvēju šķūnītī un siltumnīcā. Stādīt dālijas ir smags darbs, jo tas viss daudzums atkal jāiznes ārā un pārāk lielie ceri jāatdala. Stādīšana notiek maija sākumā,” stāsta Venta.
Tiem, kuri vēlas iestādīt dālijas, Venta iesaka ļoti rūpīgi rudenī izžāvēt dāliju gumus un glabāt tos labā pagrabā, kur nav ne pārāk mitrs, ne pārāk sauss, jo mitrumā gumi sāks pelēt, bet sausumā tie izžūs. Lai dālijas ilgāk turētos vāzē, Venta iesaka dālijām noņemt lapas līdz tai vietai, kur tās turēsies ūdenī, jo lapas ūdenī sāk ātrāk bojāties un puķes ātri vien novīst. Venta aicina ikvienu novērtēt rudens košo dāliju skaistumu. ◆

Kategorijas