Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uz Angliju dodas pēc cilvēka cienīgas dzīves

Diāna Lozko

2015. gada 2. oktobris 00:00

52

Santa Rateniece ir 24 gadus veca jauniete no Alūksnes, kura šogad uzsāka dzīvi Anglijā. Par atgriešanos atpakaļ mājās viņa saka: “Kurš tad to negrib?” Pašreiz viņa ir Alūksnē, lai nokārtotu dokumentus savam dēlam un ņemtu viņu līdzi uz Angliju. Lai arī pašreiz apstākļi spiež dzīvi pārcelt tur, Santa atzīst, ka noteikti gribētu atgriezties Alūksnē, jo bez šīs vietas nevar iedomāties savu dzīvi.

Viss izskatās pēc lielas
atkritumu kastes
Šī gada martā Santa ar savu otro pusīti devās uz Anglijas pilsētu Northemptonu, lai tur uzsāktu jaunu dzīvi. “Devāmies ekonomiskās situācijas spiesti. Atradām darbu caur aģentūru un tur palikām,” stāsta Santa. Viņa atzīst, ka iesākumā bijis viegli aizbraukt no Alūksnes un pirmie divi mēneši bijuši viegli, taču pēc tam kļuvis aizvien grūtāk. “Man Alūksnē palika dēliņš, un tas ir galvenais iemesls, kāpēc atrasties Anglijā ir grūti, jo pastāvīgi domā par to, kā gribas dēlu samīļot, satikt, aizvest uz dārziņu un tā tālāk. Vēl grūti ir arī tāpēc, ka pietrūkst Latvijas skaistās dabas un vasaras,” stāsta jauniete un uzsver, ka Anglijā situācija ar apkārtējās vides sakopšanu un tās skaistu uzturēšanu ir briesmīga. Anglijā daba ir citādāka un zāle nebūt nav zaļa, bet izskatās izkaltusi. Ļoti retās vietās zāle tiešām ir zaļa.
Nepatīkami ir arī tas, ka angļi ir ļoti nekārtīgi. “Sākumā es nesapratu, kā Rīgā varēja apčurāt Brīvības pieminekli, bet, aizbraucot uz Angliju, es visu sapratu. Tur ir apčurāts un apvemts publiskās vietās! Jebkur, kur ir restorāns vai bārs, apkārtne ir ļoti nekārtīga, tur ir visādi netīrumi, izmētāti arī izsmēķi. Viss izskatās pēc lielas atkritumu kastes,” pauž Santa un atzīst, ka Anglijā ir nepatīkami uzturēties, jo pavasaros tur uzzied nevis puķes, bet gan maisiņi kokos un cigarešu izsmēķi visur, kur pagadās. “Pilsētā reizēm ir sajūta, ka tu pastaigājies pa pelnu trauku. Angļi nerūpējas par apkārtējo vidi, un izskatās, ka viņiem būtu pilnīgi vienalga, kādā vidē viņi dzīvo. Man kā cilvēkam, kurš uzaudzis Latvijā, kur viss ir sakopts, tas bija liels šoks un nevarēju pat tam noticēt. Man ir mācīts nemest papīrus zemē. Esmu bijusi Dānijā, Īrijā un Beļģijā, bet tur viss vienmēr bijis tīrs un sakopts, taču Anglija ir kā piemēslota sala,” saka Santa.
Nekur jau dzīve nav spoža
Santa šobrīd meklē darbu un atzīst, ka noliktavās un rūpnīcās darbu atrast ir ļoti viegli. Northemptonā ir diezgan daudz latviešu un nereti uz ielas var dzirdēt latviešu valodu. “Zinu vēl divus cilvēkus no Alūksnes, kuri šeit dzīvo un strādā,” stāsta Santa. Viņa noteikti nevēlas palikt uz dzīvi Anglijā, taču pašreiz situācija ir tāda, ka nepieciešams finansiāls atspēriens. “Man Alūksnē nav nekā, lai uzsāktu dzīvi. Lai uzturētu dzīvokli, ir nepieciešamas finanses, un man ir jāuztur arī dēliņš. Esmu atbraukusi tagad uz divām nedēļām uz Alūksni, lai nokārtotu dokumentus un pēc laika ņemtu dēlu uz Angliju. Ir grūti bez viņa dzīvot,” stāsta Santa. Ja vien viņai būtu iespēja strādāt Alūksnē, viņa noteikti šeit paliktu, taču tādas iespējas diemžēl nebija.
Santa uzsver, ka Anglijā bijis grūti pierast arī pie angļu savdabīgā humora, jo angļiem patīk pasmieties par visu, kas neietilpst ētikas normās. “Latvijā par smēķēšanu bērna klātbūtnē liek sodu, taču Anglijā tas ir pieņemami, un nekur agrāk nebiju redzējusi tik daudz māmiņu, kuras, stumjot ratus, smēķē un pat dzer. Ir pat redzētas tādas, kurām vienā rokā ir bērns, otrā - aliņš un mutē cigarete,” stāsta Santa. Viņa atzīst, ka Anglijā gan ir vieglāk būt atšķirīgākam, jo neviens tevi nevērtē pēc izskata, kā tas nereti gadās Latvijā. “Kad strādāju Latvijā darbā, kurš bija saistīts ar klientu apkalpošanu, man priekšnieki pateica, ka man nekādā gadījumā nevar būt tetovējumi redzamās vietās. Anglijā uz to neskatās un tu vari justies brīvāk,” teic Santa.
Daudzi latvieši, kuri dzīvo ārzemēs, ir nodrošinājuši sev dzīvi un nevēlas atgriezties, lai iztiktu ar santīmiem. “Ja cilvēki dzīvojuši, piemēram, Anglijā, desmit gadus, viņiem Latvijā pārsvarā nekā arī vairs nav. Daudzi radinieki ir arī izbraukuši, un viņiem pašiem Anglijā ir ģimenes un mājas. Mājas jau ir tur, kur ir ģimene, un tad jau var pieciest visu cūku kūti, kura ir apkārt, jo tev blakus ir cilvēki, kurus tu mīli, un pārējais kļūst mazsvarīgs,” teic Santa.
Anglijā dzīve ir dārga, līdz ar to ienākumi nav milzīgi. Ir jāmaksā gan pilsētas nodoklis, arī dzīvokļa īre ir dārga, un, lai iekrātu, ir jānostrādā ilgāks laiks. “Nekur jau dzīve nav spoža, vienkārši ir vietas, kur dzīves apstākļi ir cilvēka cienīgāki. Pašreiz man šāda vieta ir Anglijā. Anglijā ir arī mans brālis, un ceru, ka uz šejieni atbrauks arī mana mamma. Lai arī dzīvi pašreiz saistu ar Angliju, ceru kādreiz atgriezties Alūksnē. Gribētos sakrāt naudu savai ģimenes mājai,” saka jauniete.

Aicina nenosodīt aizbraucējus
Lai Latvijā atrastu darbu, ir vajadzīga izglītība, bet, lai iegūtu izglītību, ir jāmaksā. “Anglijā ir sistēma, ka tu vari iegūt studentu kredītu mācībām, bet, ja tu nenopelni gadā noteiktu summu, tev kredīts nav jāatmaksā. Vari iet mierīgi studēt, un arī es vēlos tur iestāties universitātē, lai iegūtu augstāko izglītību. Diemžēl Latvijā tas nebūtu iespējams. Būtu jādomā, kā atmaksāt studentu kredītu un vēl pabarot ģimeni, kā arī nomaksāt īres maksu,” uzsver Santa. Viņa ir vairākas reizes meklējusi darbu Latvijā un arī strādājusi, taču daudzās vietās tiek prasīta augstākā izglītība noteiktajā jomā, bet alga par darbu ir minimālā un par to nav iespējams Rīgā noīrēt dzīvokli, kur dzīvot kopā ar bērnu, un vēl samaksāt par studijām. “Tas nav iespējams, tāpēc pašreiz redzu atrisinājumu Anglijā. Man radās iespēja tur nokļūt un tagad to izmantoju,” teic Santa un aicina nenosodīt aizbraucējus, jo katra situācija ir citādāka. “Ir tādi, kuri Anglijā dzīvo uz parādiem un atbrauc vēl izputējušāki, nekā aizbrauca uz Angliju. Viss ir atkarīgs no cilvēka vēlmes atrast darbu. Ir smagi jāstrādā, un neviens darbs rokās neiekrīt. Darbs rūpnīcās un fabrikās ir smags. Es pašreiz meklēju darbu ofisā, taču tas, protams, nav viegli. Nevajag atmest cerību,” saka Santa. ◆

Kategorijas