Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Velosports: riteņbraucēji noslēdz sezonu Latvijā un Igaunijā

Didzis Bauers

2015. gada 2. oktobris 16:30

114

Nedēļas nogalē Ikšķilē noslēdzās Latvijā lielākais kalnu riteņbraukšanas seriāls “SEB MTB” maratons un Hānjas 100 kilometru maratons Igaunijā, kuros piedalījās daudzi alūksnieši.

Gāja grūti
“SEB MTB” maratonā par uzvaru “Skandi motors” distances kopvērtējumā cīnījās novadnieki Oskars Muižnieks un Andris Vosekalns, kurus pirms pēdējā posma šķīra vien daži punkti. Šoreiz  kopvērtējumā par čempionu tika kronēts “Rietumu – Delfin” vienības riteņbraucējs Andris Vosekalns. Viņš seriāla pēdējā posmā finišēja 5.vietā, O.Muižnieks – 19.vietā, kas viņam kopvērtējumā deva 3.vietu. Gunārs Rozenbergs kopvērtējumā izcīnīja 2.vietu M55 grupā, braucienā viņam 3.vieta. Jāatzīmē, ka iepriekšējā dienā viņš nobrauca Hānjas maratonu Igaunijā.

 “Viršu-A” distancē vislabāk veicās Reinim Marksam – 4.vieta braucienā un 6.vieta kopvērtējumā. Rolandam Zarītim – 8.vieta braucienā un 10.vieta kopvērtējumā. Anita Muižniece jau iepriekš kopvērtējumā bija nodrošinājusi 3.vietu W45 grupā. Alisei Kazainei braucienā W16 grupā - 4.vieta, kopvērtējumā – 3.vieta. Beātei Kovgerei W grupā – 2.vieta braucienā un 3.vieta kopvērtējumā.

“Šoreiz gāja grūti. Smaga, diezgan tehniska trase, daudz kalnu. Biju domājis, ka pie Rīgas būs vieglas trases, bet bija ko iespringt. Kā jau pēdējā posmā visi gribēja būt priekšā. Pašam izdevās pakāpties uz 10.vietu kopvērtējumā. No sākuma braucām visi kopā, arī Reinis, bet distances vidusdaļā viņš kāpināja tempu un ar mazu grupu no manis atrāvās. Tālāko distanci nobraucu viens - līderi bija 200 metrus priekšā, bet “pievilkt” nevarēju. Reinis nokavēja finiša sprintu - neizdevās pacīnīties par uzvaru. Ar šīm sacensībām man sezona beigusies. Nākamgad arī ceru startēt, centīšos uzrādīt labākus rezultātus Latvijas maratonos,” stāsta Rolands Zarītis.

Bija īstā, skarbā Hānja
Hānjas 100 kilometru maratonā startēja daudzi alūksnieši un apenieši. Debitēja Ainārs Volts un Anita Muižniece. Diemžēl Aināram salūza velosipēds un viņš nefinišēja. Anita “Facebook” pēc sacensībām rakstīja: “Piekusu, bet ļoti liels prieks par finišu. Tik daudz notikumu vienlaikus. Pirmoreiz tik garš un tehniski grūts 100 kilometru brauciens, pateicoties lietum, tik “megadubļaina” trase, primārais bija - kaut tik nu “ričuks” izturētu. Izturēja! Debijā labs sasniegums. 2. starp Latviešu dāmām un 11. starp visām dāmām (bez vecuma grupām). Un leğendārais pirmais Haanja krekliņš iegūts īpašumā. Āķis lūpā.”

“Kā jau bija paredzams, gāja smagi. Lija jau kopš iepriekšējā vakara un sacensību laikā mazliet piestāja. Šoreiz var teikt, ka bija īstā Hānja.  Nevarēja pabraukt ar prieku un baudu - bija jācīnās ar trasi un sevi. Šogad trase bija mainīta un grūtāka - nebija grants ceļu, uzbrauc vienā kalnā, nobrauc un atkal nākamajā. Bija grūti, bet tās ir sezonas pēdējās sacensības, kurās iznāk kārtīga cīņa. Anita un Ainārs šogad brauca pirmoreiz un diemžēl Aināram neveicās. Viņš bija ļoti bēdīgs, ka neizdevās finišēt - bija speciāli trenējies, jo Hānju nevar tā “uzsēsties” un nobraukt,” stāsta sacensību dalībnieks Viesturs Kazainis. 

Viņam arī nemaz negāja tik labi ar tehniku, jo dubļos nevienam labi nestrādājuši pārslēdzēji. “Braucu ar zināmām bažām, lai izturētu līdz galam. Bet braucās labi, lai gan sanāca kritieni, viens arī smagāks, kad izsita ārā aizmugurējo riteni, kas ir kaut kas nebijis. Varbūt tas arī neļāva pacīnīties par 3.vietu. Bet braucu nedaudz uzmanīgāk kā parasti. Četrus gadus esmu trijniekā ticis, pāgājušajā gadā arī V50 grupā biju trešais. Šoreiz - ceturtais. Šoreiz bija interesanti un man ļoti patika brauciens. Bija īstā, skarbā Hānja. Anita pēc sacensībām teica, ka baigi smagi un diez vai vēlreiz brauks. Tās ir tās pirmās emocijas. Pēc tam, kad atpūties, apdomā - gribas vēl. Ja tu nobrauc Hānju, tad tu tiešām esi skarbais vecis, tāds īsta kalnu riteņbraucēja cienīgs. Par Anitu - cepuri nost, jo dāmām šādu trasi nobraukt kā šogad, ir iespaidīgi! Šogad vēl domāju noskriet Siguldas kalnu maratonu. Tad gan sporta sezona man būs beigusies. Par nākamo sezonu neesmu izlēmis. Gribas jau vēl pacīnīties. Varbūt pat pamēģināt abus Igaunijas maratonus, lai redzētu, cik stiprs esi,” saka V.Kazainis.

Pats galvenais bija finišēt
Gunāram Rozenbergam šīs sacīkstes arī izvērtās lielā piedzīvojumā.

“Tik traki nav gājis sen. Man piecos gados nav tik daudz salūzis, cik šajās sacensībās. Sākumā gāja ļoti labi, līdz vienā nobraucienā nokritu, izsitu spieķi. Tad ar dubļiem piedzina pārslēdzēju, palīdzēja viens latvietis iztīrīt, atkal varēju turpināt. Pēc laika nolauzu pārslēdzēju, gāju kājām četrus kilometrus, kamēr viens pazīstams igaunis aizdeva detaļas. Sataisīju tā, ka var pamīdīt, un tā arī 35 kilometrus līdz finišam aizbraucu. Trase bija grūta: ar trakiem nobraucieniem, ko vēl lietus padarīja slidenus - kā pa ziepēm. Pēc sacensībām daudzi teica - nu šitā ir Hānja! Ja nebūtu ķibeles ar riteni, būtu nobraucis ļoti labi, jo pēc finiša likās, ka neesmu vispār braucis. Prieks par Anitu, kura vienpadsmitā starp dāmām - šitādā trasē tas ir sasniegums! Šogad pats galvenais bija finišēt, jo ļoti daudzi izstājās. Līdz diviem naktī sataisīju riteni un otrā dienā aizbraucu uz “SEB MTB” maratonu, kurā nobraucu ļoti pieklājīgi. Domāju, ka būs grūti, bet ripoja tīri neko, kaut bija jūtams nogurums. Prieks pašam, ka sezona tā beigusies. Mēs ar Anitu norunājām, ka brauksim nākamgad Igaunijā visu sezonu un, protams, arī visu “Vivus MTB” maratonu,” stāsta G.Rozenbergs.

No alūksniešiem Hānjas maratonā vēl piedalījās Vilnis Endelis - 192.vietā kopvērtējumā, novadnieks ilzenietis Juris Priževoits – 290.vietā; no apeniešiem: Gatis Anerauds - 40., Andris Jurka – 110., Jānis Baltaisbrencis – 305., Mairis Levans – 346.vietā.

Kategorijas