Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzsāk gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringu

Šonedēļ Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) uzsāk gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringu, kura ietvaros regulāri sniegs datus par saslimušo iedzīvotāju skaitu.

Informāciju SPKC sniedz 74 ģimenes ārsti, 11 slimnīcas, 35 skolas un 36 bērnudārzi, kopumā aptverot 105 543 jeb 4,9 procentus Latvijas iedzīvotāju. Saņemtie saslimstības dati tiek attiecināti uz 100 000 iedzīvotāju, tādējādi iegūstot rādītāju/indikatoru, kas liecina par saslimstības gadījumu skaita pieaugumu vai samazinājumu un ļauj noteikt gripas epidēmijas sākumu.

SPKC epidemiologi aicina vakcinēties ikvienu iedzīvotāju, bet īpaši riska grupas (mazi bērni, veci cilvēki un pacienti ar sirds un asinsvadu, plaušu un citām hroniskām slimībām, kā arī cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte, grūtnieces).

Gripas vīruss izplatās ar sīkiem pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī ar rokām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem. Gripai raksturīga pēkšņa slimības simptomu parādīšanās: drebuļi, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās virs 38° C; stipras galvassāpes, sāpes acu ābolos un muskuļos („kaulu laušana”); sauss klepus un rīkles iekaisums; sāpes vai diskomforta sajūta aiz krūšu kaula; izteikts nespēks, apetītes zudums.

Pirmās gripas pazīmes parasti parādās pēc 48 - 72 stundām no inficēšanās brīža, tomēr tās var parādīties arī laika periodā no 24 stundām līdz 7 dienām. Vislielākais inficēšanās risks pastāv: atrodoties vienā telpā ar slimu cilvēku, kurš šķauda vai klepo (īpaši attālumā līdz 1m); cieši kontaktējot ar slimo personu, saskaroties ar rokām, muti utt.; pieskaroties dažādiem priekšmetiem, kuriem pirms tam pieskāries slimais cilvēks ar nemazgātām rokām.

Lai šajā laikā nesaslimtu ar gripu, SPKC epidemiologi iesaka: ģērbties atbilstoši laika apstākļiem; censties pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku; vēdināt telpas un mitrināt iekštelpu gaisu, bieži uzkopt telpas, izmantojot sadzīvē lietojamos mazgāšanas līdzekļus; rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, īpaši, ja mājās ir slims cilvēks; izvairīties no pieskaršanās acīm, degunam un mutei ar nemazgātām rokām; pārliecināties, ka arī bērni bieži un rūpīgi mazgā rokas. Lai samazinātu vīrusu ieplatīšanos, slimam cilvēkam klepojot vai šķaudot, ieteicams aizsegt muti un degumu ar salveti vai saliektās rokas elkoņa ārējo virsmu; drēbes kabatlakata vietā izmantot vienreizlietojamas salvetes, pēc lietošanas (deguna šņaukšanas, šķaudīšanas vai klepus) tās izmest un nomazgāt rokas; nelietot kopīgus traukus un galda piederumus (glāzes, karotes un citus); atgriežoties mājās, der izskalot rīkli un degunu (kumelīšu, kliņģerīšu vai citas zāļu tējas, vai sāls ūdens), jo deguna un rīkles gļotāda ir gripas vīrusa ieejas vārti.

SPKC epidemiologu ieteikumi gripas profilaksei iedzīvotājiem, izglītības iestādēm, veselības aprūpes speciālistiem un darba devējiem http://www.spkc.gov.lv/aktualitates/322/spkc-aicina-iedzivotajus-iepazities-ar-gripas-profilakses-pasakumiem



Kategorijas