Aluksniesiem.lv ARHĪVS

15 izdziedāti gadi

Diāna Lozko

2015. gada 9. oktobris 00:00

243

(Turpinās no 1.lappuses)

Kopš 2011.gada janvāra vokālā ansambļa “Canticum” vadītāja ir Rita Staune, bert pirms tam kolektīvu dažādos tā sastāvos ir vadījuši gan Zigmārs Krūmiņš, gan Sigita Taivāne un arī Olīvija Jēģere.

Svarīgi nestāvēt uz vietas
Alsviķu kultūras nama sieviešu vokālajam ansamblim ir svarīgi nestāvēt uz vietas, tādēļ arī repertuārs tiek visu laiku atjaunots. “Mūsu darbs ir ievirzījies tā, ka ar katru reizi mēģinām kaut ko citādāku un jaunu. Pašreiz repertuārā ir ļoti interesanta mūzika, kura ir balstīta uz zilbēm,” stāsta R.Staune. Šādu mūziku radījis britu komponists Karls Dženkins, un tā izklausās etniski gluži kā suitu sievu dziedājumi. “Šie dziedājumi ir balstīti vienīgi uz sajūtām un zilbēm. Aicinu cilvēkus nākt uz koncertu un to noklausīties, jo tas būs pārsteigums. Ja tu dari visu laiku vienu un to pašu vai vienā līmenī, tu sāc stagnēt un ne kolektīvam, ne tā vadītājam vairs nav interesanti. Līdz ar katru reizi, kad paņemam ko jaunu un citādāku, mēs augam un ir jāiziet ārā no savas komforta zonas,” saka R.Staune.
Alsviķu kultūras nama sieviešu vokālais ansamblis divas reizes ir uzstājies arī uz prāmja ceļā uz Stokholmu. Ansamblis ir guvis atzinības arī reģionā un pērn adventes laikā uzstājies ar koncertprogrammu Rojas un Kaltenes  baznīcās. “Gribētos atsākt arī uzstāties uz prāmja un pabraukāt vēl kaut kur, jo tas palīdz attīstīties. Ir feini, ka varam eksperimentēt gan ar dziedāšanu, gan arī ar braucieniem, un ir ļoti jauki, ka Alsviķu kultūras nama vadītāja to atbalsta,” saka R.Staune.
2011.gadā, uzsākot vadīt kolektīvu, repertuārs šķitis grūts, bet tagad vecās dziesmas šķiet pavisam vieglas. Jubilejas koncertā ansamblis izpildīs desmit dziesmas un sanākušajiem būs iespēja klausīties arī viesu priekšnesumus.

Nebija sezonas pārtraukuma
Kolektīvā nu jau kādus 12 gadus dzied alsviķiete Gunta Ziņģe, kura ikdienā strādā par floristi. “Manam bērniņam bija divi gadi, un biju jau kādu laiku padzīvojusies pa mājām. Gāju reiz gar afišu dēli, uz kura Alsviķu kultūras nama vadītāja Marina Ramane bija uzlikusi paziņojumu, ka tiek meklētas dziedāt gribošas meitenes. Biju jau dziedājusi arī skolā ansamblī un koros, tāpēc nolēmu pieteikties,” stāsta G.Ziņģe. Visu šo gadu laikā ir bijušas arī reizes, kad gribējies paņemt kādu pauzi, un bijis pat viens gads, kad G.Ziņģe gribējusi ieturēt ilgāku pauzi, jo jutusi, ka sevi ir izsmēlusi. “Teicu, ka nesaku jau, ka neiešu vispār, bet gadiņu gribētos paņemt brīvu. Pirms koncertiem bija stress un gribējās kādreiz arī tā pa mierīgo aiziet uz koncertu, pasēdēt un paklausīties. Biju tā izlēmusi un pastāstīju to M.Ramanei, taču viņa teica, ka man vajadzētu turpināt, jo ko gan es pa vakariem darīšu? Arī mana meitiņa sāka dejot un dziedāt, un arī viņai bija mēģinājumi. Tā nu to pauzīti tā arī nepaņēmu,” viņa stāsta.
G.Ziņģe saka - lai arī vakaros dažreiz ir nogurums un aukstos ziemas vakaros nekur negribas iet, kā arī pirms koncertiem uznāk stress, pozitīvā tomēr ir ļoti daudz un tādēļ vien ir vērts iesaistīties. “O.Jēģerei bija ļoti skaistas pašsacerētas dziesmas, kuras varējām nodziedāt kaut vai nakts vidū. Ar Ritu esam devušies izbraucienos uz Stokholmu - dziedājām Ziemassvētku koncertiņos uz prāmja. Patika arī pagājušā gada brauciens uz Roju un Kalteni. Tas ir tas gandarījums, kad izdodas un pašām ir prieks. Tagad mums ir arī sarežģīts repertuārs, un sākumā bijām par to dikten izbrīnījušās un pat sabijušās, jo viss, kas ir citādāks, liek iespringt. Sākumā domājām, vai varēsim un vai mums maz sanāks, taču šajā vasarā arī cītīgi dziedājām un mums nebija sezonas pārtraukuma, jo gatavojāmies jubilejas koncertam,” teic G.Ziņģe.

Nebaidīties pamēģināt
Ansambļa pastāvēšanas laikā nav trūcis arī dažādu kuriozu, bet viens no jestrākajiem gadījumiem, kurš gan nebūt nav kuriozs, saistījās ar Alsviķu kultūras nama deju kopas “Jandāls” 25 gadu jubileju, kuras laikā Alsviķu kultūras nama sieviešu vokālais ansamblis uzņēmās nodejot kādu deju. Savukārt pirms tam “Jandāls” Alsviķu kultūras nama sieviešu vokālā ansambļa 10 gadu jubilejā dziedājis. Šāda profilu maiņa vienmēr ir jautra, un patīkami, ka pašdarbības kolektīvi viens otru atbalsta ne tikai svētkos, bet arī ikdienā. “Pašdarbības kolektīvā rodas gan jauni iespaidi, gan arī jauni draugi. Tas, protams, ir arī izaicinājums. Esmu iesaistījusi mūsu vokālajā ansamblī arī savu draudzeni, un nu būs jau gads, kopš viņa dzied pie mums,” teic G.Ziņģe. ◆

Kategorijas