Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Caur muskuļiem uz veselību

Agnese Leiburga

2015. gada 9. oktobris 00:00

44

Lietišķā kinezioloģija ir medicīnas nozare, kas diagnosticē un ārstē funkcionālus traucējumus organismā, izmantojot muskuļu testēšanu. Kineziologs, izvērtējot ķermeņa muskuļu darbību, novērš organisma darbības traucējumus. Kā skaidro fizioterapeite Ilze Buša, sarežģītais nosaukums tieši tulkots no angļu valodas. Cilvēkiem parasti vieglāk esot paskaidrot pašus nozares darbības principus.

Muskuļi nemelo
Par lietišķās kinezioloģijas pamatlicēju tiek uzskatīts ārsts hiropraktiķis no Mičiganas ASV Džordžs Gudhārts (George Goodheart), kurš sešdesmitajos gados atklājis muskuļu saistību ar dažādiem cilvēka ķermeņa procesiem.
Attīstoties lietišķajai kinezioloģijai, atklājās konkrētu muskuļu saistība ar konkrētiem iekšējiem orgāniem, mugurkaula skriemeļiem, meridiāniem, dažādu mikroelementu un vitamīnu deficītu organismā, emocijām un daudzām citām likumsakarībām.
I.Buša stāsta: «Ķermeņa jebkuras struktūras darbības traucējumi tiek testēti caur kādu muskuli, kas ir normālā tonusā. Zinātniski pierādīts, ka muskuļa tonuss ir tas, ko cilvēks nespēj ietekmēt, tādēļ muskulis nekad nemelo!»
Ārsti pacientam testē konkrētus muskuļus vai to grupas. No tā arī izriet vairākas tehnikas, kā tālāk strādāt, jo var izvēlēties vienu muskuli, kas ir kā tests visam, vai labāk – muskuļu grupas, kas atbild par orgānu. Katram orgānam ir noteiktas muskuļu grupas, kas ar to tiek asociētas. Ja šim orgānam ir problēmas, var rasties vājums vai traucējumi muskuļos, bet var būt arī otrādi – ja muskuļi vāji, pēc laika rodas funkcionālas problēmas orgānos. Līdzīgi darbojas emocijas, jo orgāniem atbilst arī emocijas. Un, ja to ir par daudz, ilgā laika periodā tiek pārslogots arī orgāns, līdz ar to var izraisīt fiziskas saslimšanas vai traucējumus.
Kinezioloģijā tiek izmantotas anatomijas, fizioloģijas, neiroloģijas, biomehānikas un citu nozaru zināšanas, un terapijas laikā izvērtēti pacienta organisma emocionālie, bioķīmiskie un strukturālie aspekti. Šai reflektoro likumsakarību ķēdītei pilnvērtīgi nefunkcionējot, muskuļi kļūst vāji, kas savukārt maina cilvēka stāju un gaitu, izraisot sāpes pārslogotajos muskuļos, locītavās, mugurkaulā, galvassāpes, roku tirpšanu, nogurumu, darbaspēju samazināšanos, emocionālas problēmas un citas sūdzības.

Trīs lietu līdzsvars
Lietišķajā kinezioloģijā izmanto jēdzienu «veselības triāde». Tajā ietverti ķīmiskie, mentālie un struktūras faktori, kas līdzsvaro galvenās veselības kategorijas. Veselības triāde ir savstarpēji saistīta, tā vispusīgi jānovērtē, ņemot vērā iemeslu, kas izraisījis problēmu. Problēma vienā no triādes blokiem var iedarboties uz citiem tās blokiem. Piemēram, ķīmiskā līdzsvara traucējumi izraisīt mentālus simptomus. Lietišķā kinezioloģija ļauj novērtēt triādes līdzsvaru un uzreiz iedarboties uz bloku vai blokiem, kas zaudējuši līdzsvaru.
«Tas ir kinezioloģijas pamats, jo galvenā domā ir tā, ka cilvēks sastāv no fiziska ķermeņa, bioķīmijas (mikroelementi un ķīmiskie procesi organismā) un emocijām un ar to saistītām lietām. Šī trim lietām ideālā stāvoklī jābūt līdzsvarā vai kā vienādmalu trijstūrī. Ja kāda mala ir lielāka vai mazāka, tad līdzsvars zūd starp visām triādes sastāvdaļām, un tas ir sākums, lai cilvēks sāktu izjust diskomfortu, slimību, sāpes,» veselības triādes būtību klāsta fizioterapeite.
Kineziologa uzdevums ir, izvērtējot visus šos aspektus, atrast piemērotāko terapijas veidu – locītavu mobilizāciju, meridiānu metodi vai diētu piemērošanu – un novērst problēmu cēloni. Lietišķā kinezioloģija palīdz cilvēka ķermenim atjaunot savas pašārstēšanās un pašatjaunošanās spējas.
I.Buša uzsver: «Kinezioloģija patiešām apvieno daudzas nozares, kas ir gan manuālas, muskuļu, osteopātiskas, akupunktūras un  homeopātiskas tehnikas. Katrai lietai, ko mēs gribam iedarbināt cilvēka organismā, ir savi veidi, kā to darīt, tādēļ no tehniku viedokļa mums ir plašs klāsts. Tas ir iemesls, kādēļ reizēm tiek izmantotas manuālas terapijas, osteopātijas vai muskuļu tehnikas.» Pēc ārstes stāstītā, kas cilvēkam vainas, tiek noteikts, sīki un smalki ievācot viņa anamnēzi. «Bieži vien mūs interesē lietas vai notikumi, kas pirmajā brīdī pacientam var šķist pat nedaudz jocīgi, jo, viņaprāt, nav saistīti ar sūdzībām. Bet ļoti svarīgi ir tieši noklausīties sūdzības, jo reizēm tur slēpjas daudz pareizu atbilžu, kā arī apskatīt cilvēku,» teic ārste.

Jāstrādā ar sevi
Fizioterapeite akcentē, ka ar pacientu tiek strādāts komandā, jo cilvēka iespējas ir neiedomājami lielas, pašiem par to bieži vien pat nenojaušot.
«Mēs «neliekam vietā» vai «nestutējam kopā», mēs palīdzam atrast problēmas cēloni un mācām pacientam, kā ar to pašam cīnīties un kā sevi uzlabot, lai organisms var atjaunoties. Tam izmantojam dažādas tehnikas, bet lielu daļa darba, pašam nemanot, dara tieši pacients. Daudz atkarīgs no tā, cik viņš pats spēj un grib paveikt, jo tieši tik organisms ļauj darboties – tik, cik ļauj tā «saimnieks».»
I.Buša kinezioloģijā darbojas trīs gadus un skaidro, ka Latvijā tā ir salīdzinoši jauna nozare – tikai tagad parādās pirmie speciālisti, kas to apgūst Latvijā, nevis ārzemēs. Agrākie speciālisti bijuši spiesti doties uz citām Eiropas valstīm un Krieviju, tagad pasniedzēji no Krievijas, Vācijas, Itālijas un citām valstīm brauc arī uz Latviju. Jau arodu apguvušie speciālisti dodas arī uz kursiem citur Eiropā, jo Latvijā ne vienmēr iespējams sapulcēt tik lielas interesentu grupas.
Iedzīvotājiem interese par kinezioloģiju kā ārstniecības nozari ir diezgan liela. «Arvien vairāk cilvēki grib izmantot metodes, kas ļauj pašam sevi izprast, ne tikai vienkārši cīnīties ar sekām. Reizēm pie ārstiem nonāk pacienti, kas jau izmēģinājuši daudzas citas metodes un tad saprot, ka jāmeklē vēl kas. Tomēr kinezioloģijā jārēķinās arī ar paša ieguldījumu sevis un savas veselības labā,» secina fizioterapeite. ◆

Veselības triāde

Lietišķajā kinezioloģijā izmanto jēdzienu «veselības triāde». Visām trim lietām (ķīmiskajiem, mentālajiem un struktūras faktori) jābūt ideālā stāvoklī – līdzsvarā, kā vienādmalu trijstūrī. Ja kāda mala ir lielāka vai mazāka, līdzsvars zūd starp visām triādes sastāvdaļām, un tas ir sākums, lai cilvēks sāktu izjust diskomfortu, slimību, sāpes.

Kategorijas