Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ir sava sociālā māja

Līga Vīksna

2015. gada 9. oktobris 00:00

41

Mārkalnes pagastā ir iekārtota Alūksnes novada Sociālā dienesta struktūrvienība “Sociālā māja”, kas jau gaida savus pirmos iemītniekus – trūcīgas un maznodrošinātas personas, kurām nepieciešama pašvaldības palīdzība dzīvojamās platības jautājumu risināšanā.

Izmantojot pašvaldības brīvo telpu platību, Alūksnes novada domes deputātu lēmums paredzēja sociālo māju izveidot tieši Mārkalnē – kādreizējā pamatskolas internāta ēkā. Tā ir divstāvu ēka Mārkalnes centrā. Savukārt skolas internāts tagad iekārtots pamatskolas ēkā.
Alūksnes novada Sociālā dienesta struktūrvienību vadītāja Aija Drīle norāda – sociālā māja kā Sociālā dienesta struktūrvienība izveidota pirmo reizi, kopš pastāv Alūksnes novads.
“Sociālajā mājā varēs dzīvot personas, kurām ir maznodrošinātā vai trūcīgā statuss un kuras nonākušas tādā situācijā, ka saviem spēkiem nespēj nomaksāt īres un komunālo pakalpojumu rēķinus. Tās ir personas, kuras savulaik ar tiesas lēmumu izliktas no savas dzīvesvietas, jo nav varējušas norēķināties par pakalpojumiem. Novadā ir spēkā saistošie noteikumi par sociālajiem dzīvokļiem, kas paredz, ka trešdaļu no komunālajiem maksājumiem un īres maksā dzīvokļa iemītnieks, bet divas trešdaļas – no Sociālā dienesta budžeta. Šobrīd novadā ir septiņi sociālie dzīvokļi gan Alūksnē, gan pagastos,” stāsta A.Drīle. 

Rasta vieta arī krīzes istabai
Augustā un septembrī sociālajā mājā SIA “Valdis” veica remontu, kas izmaksāja 5785 eiro. Ēkā ir malkas apkure, krāsnis ir pārbaudītas un pēc nepieciešamības veic pārmūrēšanas darbus. Ir piecas lielas istabas. Telpu platība ir atbilstoša, lai izmitinātu arī ģimenes. Ir telpa, kurai ir 29 kvadrātmetri, divām – 30 un 32 kvadrātmetri katrai. Vienā no telpām atsevišķi ir arī malkas apkures plīts ar nelielu virtuvi, kur savulaik bija virtuve internāta bērniem. Būs vairākas koplietošanas telpas – virtuve ar četrām atsevišķām izlietnēm, skapīšiem un elektriskajām plītīm, atsevišķi būs viena lielā koplietošanas plīts, dušas, labierīcības, veļasmašīna.
Ēkas pirmajā stāvā atsevišķi iekārtota krīzes istaba, kas savulaik atradās Alūksnē. Tajā izmitinās personas, ģimenes ar bērniem, kuras nonākušas pēkšņā un īslaicīgā krīzes situācijā, ja stihiskas nelaimes vai iepriekš neparedzamu apstākļu dēļ (piemēram, ugunsgrēks, plūdi, vētra) līdzšinējā dzīvojamā telpa kļuvusi nelietojama.

Pašiem sava atbalsta persona
Sociālajā mājā strādās aprūpētāja Lolita Daukšte, kura palīdzēs personām ar sociālo prasmju trūkumu, kā arī nepieciešamības gadījumā būs ģimenes asistente, piemēram, izskaidrojot kārtības noteikumus, higiēnas jautājumus. “Tas veicinās atbildību par telpām, kas pašiem jāuzkopj. Aprūpētāja būs atbalsta persona un, protams, uzraudzīs arī mājā notiekošo. Aprūpētāja sociālajā mājā būs sastopama pa dienu. Iekšējās kārtības noteikumi paredz, ka telpu lietošanas vienīgais pamats ir spēkā esošs īres līgums. Ar pārējiem noteikumiem katrs iemītnieks iepazīsies individuāli,” saka A.Drīle.
Iemītniekiem būs iespēja arī deklarēt dzīvesvietu sociālajā mājā. Šobrīd sociālajā mājā vēl nav neviena iemītnieka – lēmumu par to, kuras personas tur dzīvos, pieņems pašvaldības dzīvokļu komisija. Sociālajā mājā dzīvokli varēs īrēt persona (ģimene), kura ir maznodrošināta (trūcīga) un uz kuru ir attiecināms viens no nosacījumiem: attiecībā uz to ir stājies spēkā tiesas spriedums par izlikšanu no dzīvojamās telpas saskaņā ar likuma “Par dzīvojamās telpas īri” 29.panta pirmās daļas 2.punktu vai tā īrē pašvaldības īpašumā esošu dzīvokli un izteikusi vēlēšanos īrēt sociālo dzīvokli, ja persona ir bārenis un nav nodrošināta ar dzīvojamo telpu.
“Sociālo dzīvokli piešķirs uz sešiem mēnešiem – ja šajā laikā personai mainīsies statuss, tad nāksies meklēt citu dzīvesvietu. Ja statuss būs spēkā arī pēc pusgada, dzīvokļu komisija varēs lemt, vai līguma termiņu pagarināt,” saka A.Drīle. ◆

Kategorijas