Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Strādā aizvien efektīvāk

Diāna Lozko

2015. gada 9. oktobris 00:00

661

Valsts probācijas dienesta Alūksnes teritoriālā struktūrvienība darbojas kopš 2005.gada, bet 7.oktobrī apritēja 12 gadi, kopš Latvijā izveidots Valsts probācijas dienests (VPD). Šajā laikā tas pārņēmis un efektivizējis vairāku kriminālsodu izpildi, kā arī kļuvis par uzticamu partneri citām Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm un citu valstu probācijas dienestiem.

Stimulē iesaistīties
resocializācijas procesā
Valsts probācijas dienesta Alūksnes teritoriālā struktūrvienības vadītāja Ilzīte Duļbinska informē, ka Alūksnes teritoriālajā struktūrvienībā piespiedu darbu šogad veikušas 74 personas, uzraudzītas 42 personas, sastādīti 14 izlīgumi,15 izvērtēšanas ziņojumi un 2 personas veikušas sabiedrisko darbu. Pērn piespiedu darbs kā soda līdzeklis tika piemērots 99 personām, uzraudzība – 62 personām, veikti 38 izlīgumi, sastādīti 17 izvērtēšanas ziņojumi un 5 personas veikušas sabiedrisko darbu. Viņa informē arī, ka kopš 1.februāra paplašinātas VPD pilnvaras nosacīti notiesāto un nosacīti pirms termiņa atbrīvoto personu uzraudzībā. Minētajām personām līdz 2015.gada 1.februārim pienākumus uzlika tiesa, bet ar 1.februāri pienākumu noteikšanu izlemj VPD. Pienākumi uzraudzības laikā ievērojami sekmē soda mērķa sasniegšanu, tajā skaitā padara efektīvāku cietušo interešu aizstāvību, kā arī stimulē notiesātās personas iesaistīties resocializācijas procesā.
Kopš 1.jūlija VPD īsteno elektronisko uzraudzību nosacīti pirms termiņa no ieslodzījuma atbrīvotām personām. Elektroniskā uzraudzība ir iespēja pakāpeniskai nosacīti pirms termiņa no ieslodzījuma atbrīvotas personas pārejai no ieslodzījuma dzīvē sabiedrībā, piemēram: ātrāka atgriešanās ģimenē, mācībās, darbā, vienlaikus saglabājot efektīvu un stingru kontroli pār personas atrašanos dzīvesvietā saskaņā ar VPD norādījumiem. Ieviestā sistēma paredz iespēju elektroniski uzraudzīt vienlaikus līdz 200 personām. Elektroniskās uzraudzības ilgums var būt no viena līdz divpadsmit mēnešiem.

Divi līdzgaitnieki no Alūksnes novada
Šogad VPD uzsāka arī jaunu projektu, kura mērķis ir brīvprātīgo līdzgaitniecības prakses attīstīšana darbā ar bērniem un jauniešiem vecumā no 14 līdz 25 gadiem, kuri ir nonākuši VPD redzeslokā. Pieteikušies jau vairāk nekā 80 brīvprātīgie, starp kuriem ir arī divi līdzgaitnieki no Alūksnes novada. Līdz šā gada decembrim plānots, ka 60 no viņiem tiks apmācīti un uzsāks līdzgaitniecību jauniešiem visā Latvijā. Pavadot laiku ar bērniem un jauniešiem, līdzgaitnieki ar savu klātbūtni un piemēru būs atbalsts un iedrošinājums jauniešiem uzlabot sociālās prasmes, pieņemt atbildīgus lēmumus un saskatīt dzīvē jaunas perspektīvas. Tādējādi līdzgaitnieki līdzdarbosies atkārtotu likumpārkāpumu izdarīšanas novēršanai un veicinās jauniešu iekļaušanos sabiedrībā. “Šī ir īpaša iespēja palīdzēt kādam un būt kādam par atbalstu, kā arī ar savu piemēru parādīt, ka dzīvē ir dažādas izvēles iespējas un ne vienmēr jāizvēlas tas sliktākais ceļš,” saka viena no līdzgaitnieču funkciju izpildītājām Alūksnē.
Pašreiz VPD ir sodu izpildes institūcija Latvijā, kas izpilda 70 procentus no Latvijā piemē­rotajiem kriminālsodiem, kā arī ar starpnieka palīdzību īsteno izlīgumu kriminālprocesā starp cietušo un likumpārkāpēju, ik gadu strādājot ar vairāk nekā 17 000 probācijas klientiem. VPD Alūksnes teritoriālajā struktūrvienībā pērn vien vērsās 206 klienti no Alūksnes un Apes novadiem. ◆

Kategorijas