Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nākamgad būs jauna kārtība sadzīves atkritumu apsaimniekošanā

Līga Vīksna

2015. gada 9. oktobris 00:00

1718

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanā Alūksnes novada iedzīvotājus no nākamā gada gaida pārmaiņas – novada domei ir jāslēdz jauns līgums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Alūksnes novadā turpmākajiem gadiem, spēkā stāsies arī jaunie pašvaldības saistošie noteikumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Šobrīd aktuāls jautājums ir, ar kuru uzņēmumu jauno līgumu slēgs.
Šobrīd sadzīves atkritumu apsaimniekošanā Alūksnes novadā ir daudz komplicētu problēmu, kuras pašvaldības uzņēmums SIA “Rūpe” cenšas daļēji risināt, bet daļēji ielaidis jau gadiem. Arī “Alūksnes Ziņu” aptaujā portālā “aluksniesiem.lv” lielākā daļa respondentu atzīst, ka SIA “Rūpe” ir jāuzlabo savu sniegto pakalpojumu kvalitāte šajā jomā. Cits jautājums ir par pašu iedzīvotāju apzinīgumu un iesaistīšanos sadzīves atkritumu apsaimniekošanā un šķirošanā.

Rīkos iepirkumu – jāizvēlas lētākais
Pašvaldības noslēgtais līgums ar SIA “Rūpe” par to, ka dome deleģējusi “Rūpi” novadā gādāt par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, beigsies 2016.gada 17.janvārī. Jaunais līgums tiks slēgts uz laiku līdz pieciem gadiem. Septembra domes sēdē deputāti nolēma organizēt publisko iepirkumu atkritumu apsaimniekošanai novadā. Pamatojums – lai iegūtu objektīvu informāciju par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniegšanas novadā tirgus piedāvājumu, lai izvērtētu par šī no pašvaldības autonomās funkcijas izrietošā uzdevuma realizēšanas formas efektivitāti un ekonomiskumu. Šis jautājums uz domi tika virzīts steidzamības kārtā, iekļaujot papildus darba kārtībā. Starp deputātiem nebija vienprātības, tomēr vairums balsoja “par” (Arturs Dukulis, Dzintars Adlers, Modris Lazdekalns, Viola Kaparšmite, Guntars Švolmanis, Maruta Kauliņa, Askolds Zelmenis, Andis Zariņš), “pret” balsoja Aivars Fomins, Laimonis Sīpols, Jānis Sadovņikovs, bet balsojumā atturējās Jana Zilkalne, Elita Laiva, Mārtiņš Augstkalnietis un Ainars Melders.
Atkritumu apsaimniekošanas likuma 18.panta 1.daļa, pamatojoties uz ko domes sēdē arī pieņemts minētais lēmums, nosaka: pašvaldība publisko iepirkumu vai publisko un privāto partnerību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izvēlas atkritumu apsaimniekotāju, kas veiks sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu attiecīgajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonā, par piedāvājuma izvēles kritēriju nosakot saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu. Tas nozīmē, ka pašvaldībai būs jāizvēlas, kurš iepirkumā piedāvās zemāko cenu. Novada domes Juridiskās nodaļas vadītāja Aiva Egle norāda - pašvaldība ar uzņēmējdarbību var nodarboties tikai atsevišķos gadījumos un tai jābūt pārliecinātai, ka izvēlētā komercdarbības forma ir efektīvākā, kā realizēt kādu no savām autonomajām funkcijām, turklāt tai jābūt argumentētai izvēlei.

Atkritumi jāizved obligāti
5.oktobrī domes ārkārtas sēdē apstiprināti jauni saistošie noteikumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Alūksnes novadā, kas stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī. Kamēr to nebija, pašvaldība nevarēja izsludināt iepirkumu. Noteikumos pašvaldība atrunājusi savas vēlmes, kādu turpmāk vēlas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmu novadā, ir arī vairāki jauninājumi. Piemēram, lai vērstos pret to iedzīvotāju daļu, kas vienmēr apgalvo, ka “viņiem nav atkritumu”, ietverts 26.punkts. Tas paredz, ka sadzīves atkritumu apsaimniekotājam jānodrošina nešķiroto sadzīves atkritumu izvešana atbilstoši līgumam ar klientu, bet ne retāk kā: divreiz nedēļā daudzdzīvokļu mājās; vienreiz mēnesī vienģimeņu, divģimeņu un rindu dzīvojamajās mājās; divreiz nedēļā nekustamajos īpašumos, kur notiek saimnieciskā darbība, kas saistīta ar virtuves un citu tiem pielīdzināmo pārtikas ražošanas atkritumu radīšanu; reizi sezonā (no aprīļa līdz oktobrim) vasarnīcās, dārza mājās un citās īslaicīgas apmešanās vietās; pārējos apbūvētos un ekspluatētos īpašumos – reizi mēnesī. Nosakot izvešanas reižu skaitu, kā konteinera izvešana tiks ieskaitīta arī reize, kad mašīna būs atbraukusi, bet konteiners būs tukšs.

Būs minimālā norma
A.Egle skaidro – klientam ar pakalpojumu sniedzēju būs jāvienojas par vajadzīgā izmēra konteinera uzstādīšanu īpašumā, lai to varētu piepildīt atbilstoši minimālo izvešanas reižu biežumam. Tiem, kuriem atkritumu patiesi ir maz, jau šobrīd ir iespēja iegādāties speciālos atkritumu maisus – tādējādi par atkritumu izvešanu samaksā jau brīdī, kad nopērk maisu, ko tāpat izved atkritumu apsaimniekotājs. “Līdz ar jaunajiem noteikumiem atkritumu apsaimniekošanas kārtība būs diezgan atšķirīga, bet tas viss kopumā veicinās šķirot atkritumus, samazināt noglabājamo atkritumu daudzumu. Kad iepriekš novadā vēlējāmies ieviest atkritumu normu iedzīvotājam, Tiesībsargs aizrādīja – par minimālajām izvešanas reizēm Tiesībsargam iebildumu nav. Līdzīga pieredze jau ir citās Latvijas pašvaldībās,” saka A.Egle.
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers norāda – būs rūpīgi jāpiestrādā pie tā, lai katrs atkritumu radītājs noslēgtu līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju. Ja līguma nebūs, piemēros administratīvo sodu. “Minimālā izvešanas reize ir veids, kā varam piespiest atkritumus izvest tos, kuri apgalvo, ka viņiem to nav, un tos, kuriem līgumi ir noslēgti, bet kuri ne reizi nepiesaka atkritumu izvešanu. Šādi būsim pateikuši, ka mums novadā ir minimālā norma katram atkritumu radītājam,” saka Dz.Adlers.

Speciāli laukumi
lielgabarīta atkritumiem
Jauna norma būs arī par to, ka atkritumu apsaimniekotāja pienākums būs izvietot speciālos konteinerus suņu, dzīvnieku ekskrementiem. Šo normu noteikumos iekļāva pēc deputāta Modra Lazdekalna ierosinājuma, kurš šādu praksi novērojis Zviedrijā. Dzīvnieku ekskrementu konteineriem jābūt vietās, kur ir suņu pastaigu maršruti, un pilsētā, bet ne visur.
Jaunie noteikumi arī paredz, ka 2016.gada laikā atkritumu apsaimniekotājam būs jāizveido laukumi lielgabarīta atkritumiem: vismaz viens Alūksnē un vismaz vēl divos pagastos, kur iedzīvotājiem novietot savus lielgabarīta atkritumus, piemēram, nolietotās mēbeles. Kopš 2017.gada pie sadzīves atkritumu konteineriem novietot lielgabarīta atkritumus vairs nedrīkstēs – tikai speciālajos laukumos. Šobrīd “Rūpei” šāda oficiāla laukuma lielgabarīta atkritumiem joprojām nav. Tagad no Madonas reģionālās vides pārvaldes tiek gaidīts atļaujas apstiprinājums, lai tāds būtu Alūksnes nomalē - “Iztekās” pie Alsviķu pagasta Aizupītēm uz “Rūpes” zemes. Šobrīd lielgabarīta atkritumus “Rūpe” un arī SIA “Alūksnes nami” izved pēc iedzīvotāju pieprasījuma – tiesa, visbiežāk šī pieprasījuma nav un lielgabarīta atkritumi tiek novietoti pie sadzīves atkritumu konteineriem, lai par to aizvešanu maksā visi iedzīvotāji, lai gan par saviem lielgabarīta atkritumiem jāmaksā katram pašam.

No atkritumiem – peļņa
SIA “Rūpe” valdes loceklis Artis Sviklis ar “Alūksnes Ziņām” atteicās runāt par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kamēr nebūšot no novada domes saņēmis oficiālu dokumentu. Ārkārtas tautsaimniecības komitejas sēdē A.Sviklis deputātiem apgalvoja, ka šobrīd “Rūpe” gūst peļņu no sadzīves atkritumu apsaimniekošanas, bet cik – neprecizēja, un norādīja, ka “Rūpe” ir gatava turpināt apsaimniekot sadzīves atkritumus novadā. Novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis gan norāda – pozitīva bilance ar
12 000 eiro esot tikai tādēļ, ka augustā uzņēmumam beidzies līzinga maksājums. “Līdz janvārim mums ir laiks visu izanalizēt, un nav izslēgts, ka tomēr pagarināsim līgumu ar “Rūpi”,” saka A.Dukulis. Dz.Adlers secina – šobrīd tie iedzīvotāji, uzņēmēji, kuri maksā par sadzīves atkritumiem, daļēji dotē “Rūpei” ūdenssaimniecības un kanalizācijas pakalpojumus.

Maz noslēgto līgumu
Analizējot izvesto atkritumu apjoma dinamiku, pēdējo četru gadu laikā tas ir samazinājies, ko “Rūpe” skaidro ar iedzīvotāju skaita samazināšanos novadā un to, ka iedzīvotāji arvien vairāk šķiro atkritumus. Samazinājumu rada arī tas, ka pēdējā gada laikā Alūksnē palielinājies to konteineru skaits pie daudzdzīvokļu mājām, kas tiek slēgti. Tomēr, kopš novada dome ar “Rūpi” 2011.gadā noslēdza līgumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, šī nozare “Rūpei” radījusi 57 292 eiro zaudējumus, kas ir 12,5 procenti no “Rūpes” kopējiem zaudējumiem četru gadu periodā.
SIA “Rūpe” darbiniece Andra Riepniece komitejā norādīja – šovasar “Rūpe” iedzīvotājiem novada pagastos nosūtīja 800 uzaicinājumus noslēgt līgumus par atkritumu apsaimniekošanu. Rekords bija Pededzes pagasts, kur nebija noslēgti 170 līgumi! Uz šā gada janvāra beigām “Rūpei” noslēgti 2498 līgumi par sadzīves atkritumu izvešanu novadā, kas nav daudz. “Rūpei” ir trīs specializētās automašīnas atkritumu savākšanai, katru dienu tiek mērots ceļš uz poligonu “Kaudzītes” Litenē, kur atkritumus noglabā.

Deputātiem domas dalās
Diskutējot par šiem jautājumiem domes komitejās un sēdēs, deputāti izteica dažādus viedokļus par gaidāmajām izmaiņām un “Rūpes” darbību atkritumu apsaimniekošanā. Deputāts Laimonis Sīpols nesaprot, kādēļ tapis lēmums par publiskā iepirkuma organizēšanu, ja SIA “Rūpe” bilance atkritumu apsaimniekošanā šobrīd ir pozitīva. “Pašvaldība “Rūpē” ir veikusi kapitālieguldījumus, beidzas līzinga maksājumi – uzņēmums var strādāt ar pozitīvu bilanci un sākt pelnīt arī no atkritumiem. Tad tā arī skaidri vajag pateikt, ka ar “Rūpi” līgumu slēgt vairs negrib, ka pazaudēs piecas darbavietas un pašvaldības līdzekļus, kas ieguldīti atkritumu mašīnu iegādē! Par kapitālsabiedrībām novada domē lemjam tikai tad, kad pienāk kāda termiņa beigas. Nav arī garantijas, ka jaunais necels tarifu. Visiem zināms, ka atkritumu biznesā neviens ar zaudējumiem nestrādā,” atzina L.Sīpols. Viņam piekrita deputāte Jana Zilkalne, sakot, ka līdz šim neviens pašvaldībai nav liedzis sakārtot savas kapitālsabiedrības SIA “Rūpe” darbību. Dz.Adlers atzina – cik viņš diskutējis ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu, tad iedzīvotāji neesot apmierināti ar “Rūpes” pakalpojumu, īpaši pagastos. “Ir daudz strīdu par šķirotajiem atkritumiem, pakalpojuma sniegšanas laikiem. Joprojām ļoti daudzi iedzīvotāji nav noslēguši līgumus ar “Rūpi” par atkritumu izvešanu! Joprojām “Rūpe” nav izveidojusi laukumu, kur iedzīvotājiem nogādāt  lielgabarīta atkritumus, kas gan ir akmens bijušā “Rūpes” vadītāja Valfrīda Vilka dārziņā,” sacīja Dz.Adlers.

“Lai nāk svešais!”
Deputāts Ainars Melders jautāja, kādēļ par šo jautājumu sāk diskutēt tikai tagad, lai gan “Rūpe” strādājusi ar zaudējumiem jau vairākus gadus. “Tas ir liels cipars – kurš par to atbildēs? Ja 2013.gadā “Rūpei” bija 13 000 eiro zaudējumi, 2014.gadā – 21 000 eiro zaudējumi, tad varbūt vajag atvērt tirgu un kāds to izdarīs labāk. Paņemot vidējo atkritumu apsaimniekošanas maksu Malienas reģionā, “Rūpei” tā ir visaugstākā. Gulbenē un Balvos atkritumu apsaimniekošanā uzņēmumi strādā ar peļņu, bet “Rūpē” ar zaudējumiem – kaut kas nav riktīgi! “Rūpē” zaudējumi par atkritumiem būt nevar, jo no cilvēkiem savāc par kubikmetriem, bet nodod poligonā par tonnām – jebkurā gadījumā tur ir peļņa! Es, kā tagad te sēžu, zinu, ka iepirkumā uzvarēs SIA “Vides pakalpojumu grupa” - “Rūpe” neuzvarēs,” pauda A.Melders. Viņš piekrīt L.Sīpolam, ka jaunais uzņēmums strikti strādās pēc līguma. “Šobrīd alūksniešus esam izlaiduši – tad viņiem ūdens nepatīk, tad “Rūpe” nepatīk, nāk pie mēra. Lai nāk svešais, un būs kārtība!” sacīja A.Melders piebilstot, ka “Rūpe” esot Vidzemes partija, ZAAO – Zaļo un zemnieku savienība, bet “Vides pakalpojumu grupa” - “Vienotība”.

Varētu iegūt jaunus klientus
Arī deputāts Andis Zariņš uzskata, ka “Rūpei” vajag konkurēt brīvajā tirgū. “Vai tādēļ visam novadam ir jāmaksā vairāk, ja ar “Rūpi”, kā saka deputāts L.Sīpols, kādreiz var kaut ko sarunāt? Kurš liedz “Rūpei” būt tik produktīvai, ka tai ir labākā cena? Man nav nekas pretim – lai “Rūpe” turpina apsaimniekot novadā sadzīves atkritumus, tikai lai dara to konkurētspējīgi. Kāpēc lai “Rūpe”, pašvaldības dotēts uzņēmums līdz pamatkapitālam, nevarētu izkonkurēt citus? Tam tā būtu jābūt!” uzskata A.Zariņš.
Deputāte Viola Kaparšmite bilda, ka “Rūpe” varēja sadarboties ar pagastu pārvaldēm un lauksaimniecības konsultantiem. “Uz zemniekiem, kuri audzē graudus vai tur lopus, attiecas Eiropas noteikumi par atkritumiem: saimniecībās viņi nedrīkst atkritumus dedzināt vai citādi utilizēt, tikai nodot attiecīgām savākšanas iestādēm. “Rūpe” varēja sadarboties, iet pa saimniecībām un prasīt uzrādīt papīrus, kur, piemēram, likti rulonu iepakojumi. Ja nav papīra, ko uzrādīt, Lauku atbalsta dienests var piemērot 20 procentu sodu Eiropas maksājumiem par to, ka zemnieks neievēro savstarpējo atbilstību. Ja “Rūpe” cītīgi piestrādātu pie jautājuma par sadzīves atkritumiem kopā ar pašvaldības policiju, tad laukos dabūtu sev daudz jaunu klientu,” sacīja V.Kaparšmite.

Atkritumi jāšķiro pareizi
Šobrīd novada domē ir saņemta informācija no poligona “Kaudzītes” Litenē, ka poligons mainīs maksu par sašķiroto stiklu: līdzšinējo 30 eiro par tonnu vietā būs tikai 0,70 eiro par tonnu. Šī maksa gan iedzīvotājus neskar – tā ir summa, ko poligons maksā “Rūpei” kā atkritumu piegādātājam par atvešanu. Tiesa, kā atzīst SIA “AP Kaudzītes” valdes loceklis Aldis Amantovs – kādam par to ir jāmaksā.
“Visā Latvijā iepirkuma cena stiklam ir samazinājusies, jo nav, kur sašķiroto stiklu izmantot. Šo situāciju radījusi krīze Ukrainā, kur iepriekš Latvija stiklu pārdeva. Poligona piedāvājums ir 0,70 eiro par tonnu tīra, izšķirota pudeļu un burku stikla. Šajā stiklā nedrīkst būt nekāds cita veida stikls – ne logu, automašīnu, ne trauku, lampu vai cits. Ja ir piejaukums, no saplēsta stikla to nolasīt nav iespējams un kravu ieskaita kā nešķirotu. Šobrīd galvenais jautājums ir nevis par maksu, bet par sašķirotā stikla tīrību – iedzīvotājiem rūpīgāk jāšķiro, nošķirojot tikai pudeļu un burku stiklu, jo viens iedzīvotājs ar iemesto siltumnīcas stiklu “sačakarē” visu atvesto kravu. Tiesa, “Rūpei” no poligona nav nevienas atgrieztās stikla kravas – poligons visu “ņem uz sevi”,” saka A.Amantovs. Iedzīvotājiem jāturpina šķirot atkritumus, bet jādara tas pareizi! ◆

Kaimiņu pieredze

◆ Šobrīd Apes novadā un Balvu pusē par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu atbild SIA “ZAAO”, savukārt Gulbenes novadā nesen bija līdzīga situācija, kāda šobrīd veidojas Alūksnes novadā: Gulbenes novada pašvaldības uzņēmums SIA “Alba” izsludinātajā iepirkumā zaudēja un tagad Gulbenes novadā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu atbild SIA “Vides pakalpojumu grupa” no Rīgas. Paši gulbenieši atzīst – pie jaunā apsaimniekotāja tarifs ir zemāks, nekā bija iepriekš.
◆ Savukārt ar SIA “ZAAO” darbību ir apmierināti Apes novadā. “Apes novadā ir izveidota infrastruktūra otrreizējai pārstrādei derīgu materiālu nodošanai. Apes pagasta teritorijā „Druvas” pieejams EKO laukums, novada pagastos un Apes pilsētā izvietoti vairāki desmiti konteineru dalītai atkritumu nodošanai. Nodalot pārstrādājamos atkritumus no kopējās atkritumu plūsmas, samazinās ikmēneša mājsaimniecības izdevumi par atkritumu izvešanu, jo sašķiroto atkritumu izvešana iedzīvotājiem ir bez maksas. Turklāt, vedot otrreizējās izejvielas uz EKO laukumu, tiek piešķirta atlaižu karte, ko attiecina uz sadzīves atkritumu rēķinu, to samazinot. EKO laukums ir nožogota teritorija ar noteiktu darbības laiku. Tajā izvietoti speciāli marķēti konteineri. Tur strādā laukuma pārzinis, kurš uztur kārtību, informē un apmāca apmeklētājus par darbības principiem. EKO laukumā var nodot dažādus šķirotos atkritumus, kā arī nolietoto sadzīves tehniku un logu stiklu, arī bīstamos atkritumus. Apes novadā ir arī mājsaimniecības, kur ir neliels atkritumu daudzums - šādos gadījumos SIA “ZAAO” klientiem piedāvā izvēlēties tā saucamos dzeltenos 10 litru maisus. Iegādājoties maisu, klients jau ir samaksājis par atkritumu izvešanu. Kad maiss ir piepildīts, klients sazinās ar “ZAAO” un informē par vietu, kur maisu atstās savākšanai,” stāsta Apes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Ērmane.

Kategorijas