Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atver Uzņēmējdarbības atbalsta centru

Līga Vīksna

2015. gada 16. oktobris 00:00

24

Alūksnes Kultūras centra telpās atklāts Alūksnes novada Uzņēmējdarbības atbalsta centrs, kur gaidīts ikviens esošais un topošais uzņēmējs, mājražotājs, mikrouzņēmuma īpašnieks.

“Jaunais centrs viņiem ir vieta, kur satikties – gan savā starpā, gan ar potenciālajiem sadarbības partneriem, investoriem, un stāstīt par saviem projektiem. Šī būs arī vieta semināriem nelielām auditorijām. Centrā nodrošināta iespēja strādāt tiešsaistē – varam vērot ne tikai konferences, bet runāt ar partneriem Rīgā, ārvalstīs, netiekoties klātienē, organizēt apmācības tiešsaistē. Tas ir īpaši svarīgi mums Alūksnē, ņemot vērā lielo attālumu līdz Rīgai,” saka Alūksnes novada pašvaldības uzņēmējdarbības speciāliste Sanita Ausēja.

Jāatstāj informācija kartē
Viņa atzīst - savā ziņā šajā telpā sāk rakstīt Alūksnes novada uzņēmējdarbības vēsturi, jo Alūksnes novada domes atbalstītie jauniešu biznesa ideju pirmie projekti paliek vēsturē – arī par tiem centrā pieejama uzskatāma informācija. Kopš 2012.gada pašvaldība atbalstījusi 12 jauniešu biznesa ideju projektus – 13.konkursam pieteikumus gaida vēl līdz 23.oktobrim.
Centrā pieejama biroja tehnika – dators, printeris, kopētājs, interneta pieslēgums. Uz vienas no centra sienām attēlotas divas kartes – Alūksnes pilsētas un novada. S.Ausēja norāda – tās radītas, lai uzskatāmi attēlotu uzņēmējdarbības jomas. “Šobrīd kartē esam atzīmējuši to uzņēmumu atrašanās vietu un pārstāvēto nozari, kas saņēmuši pašvaldības pagodinājumus, bet katram, kurš atnāks uz centru, ir iespēja ielikt kartē punktu arī par savu uzņēmumu,” saka S.Ausēja. Viņa aicina novada uzņēmējus, amatniekus nest uz centru savu nozari raksturojošus priekšmetus, ko izvietos centra telpās kā prezentāciju un informatīvos materiālus.

Jāmaina tirdziņu norise
Jau šonedēļ centrā notika tikšanās Alūksnes novada mājražotājiem, amatniekiem un mikrouzņēmējiem, pārrunājot aktuālākos jautājumus. Viens no tiem saistās ar mājražotāju un amatnieku izstrādājumu tirdziņu, kas reizi mēnesī notiek Alūksnē, laukumā pie pašvaldības ēkas. S.Ausēja secina – šo tirdziņu Alūksnes novada dome organizē jau ilgāk nekā gadu un šajā laikā pierādījies, ka esošajā sistēmā nepieciešamas pārmaiņas. Šobrīd aktuāls ir jautājums – kādā formā?
“Paši mājražotāji atzina, ka šāds tirdziņš tomēr ir nepieciešams, bet atklāts paliek jautājums, kā uzlabot tā norisi un vai esam gatavi pārmaiņām? Ir mājražotāji, kam nepieciešama un svarīga pastāvīga tirdzniecības vieta savai produkcijai, ir tādi, kam pietiek ar šo vienu reizi mēnesī – domas dalās, tādēļ diskusija par šo jautājumu turpināsies. Mūsu ražotāju lielākā problēma ir, vai spējam nodrošināt vietējo tirgu Alūksnes novadā un vai gribam izmantot iespēju palielināt esošo ražošanas apjomu, uzņemoties lielāku risku, atbildību, saistības? Tas katram ražotājam sevī jāizvērtē,” saka S.Ausēja.

Maz pašmāju tirgotāju
Viņa uzskata, ka no pašvaldības puses ir dotas dažādas iespējas, arī šie ikmēneša tirdziņi, turklāt Alūksnes novadā reģistrētajiem mājražotājiem un amatniekiem tad nav jāmaksā par tirdzniecības vietu.
“Parasti šajos tirdziņos Alūksnē ir tikai aptuveni septiņi stabili pašmāju mājražotāji – pārējie brauc no citiem novadiem... Pensionāri šajos tirdziņos piepelnās ar pašu ražoto, izaudzēto – malači, bet, runājot par pārējiem: ja mums nav piedāvājuma, pircēju, tad neviens pie mums arī nebrauks. Protams, mēs visi ceram uz maksātspējīgu klientu, bet vai mēs spējam dot pretim atbilstošu produktu? Tajā pašā laikā ir daļa ražotāju, kuri regulāri tirgojas pie veikaliem “Maxima”. Tiesa, šobrīd visā Latvijā dažādu tirgu ir saradies tik daudz, ka ne tirgotāji, ne pircēji spēj tos visus apmeklēt – šajā jomā nepieciešamas pārmaiņas,” domā S.Ausēja.

Vēlas attīstīt tiešo pārdošanu
Tiekoties skāra arī jautājumu par tiešās pirkšanas kustību, ko vēlas iedzīvināt arī Alūksnes novadā.  Šī sistēma starp zemniekiem plaši attīstīta kaimiņos Gulbenē, arī citviet Latvijā. Zemnieki, mājražotāji savu produkciju piedāvā iedzīvotājiem iegādāties tiešajā pārdošanā, paši to organizējot un nodrošinot piegādi pēc sava izstrādāta grafika noteiktā laikā un vietā.
“Šobrīd Alūksnē daļa tirgotāju tiešo tirdzniecību īsteno kā savas preces piedāvāšanu cilvēku darba vietās, kas nav pareizi un veicina ēnu ekonomiku. Ir doma Alūksnē iedzīvināt arī kooperācijas sistēmu, bet arī tas ir atkarīgs no pašiem, jo, kā jau visās lietās: ja ir vēlme, tad jādara, bet, ja negribas, tad var nedarīt neko. Latvijā ir daudz pozitīvu piemēru, kad kooperācija ir attaisnojusies un palīdzējusi,” saka S.Ausēja.

Būs Uzņēmēju forums
29.oktobrī Uzņēmējdarbības atbalsta centrs sadarbībā ar Alūksnes NVO centru organizēs Alūksnes novada Uzņēmēju forumu. Tas notiks Alūksnes Kultūras centra Lielajā zālē, aplūkojot trīs tēmas: sociālā uzņēmējdarbība, krājaizdevu sabiedrības un tiešā pirkšana. Bet 12.novembrī Uzņēmējdarbības atbalsta centra telpās būs tikšanās ar Uzņēmumu reģistra darbiniekiem, informējot par aktualitātēm, uz ko aicināti visi interesenti – tāpat kā uz Uzņēmēju forumu.
Jāuzsver, ka arī pēc centra atvēršanas pašvaldības uzņēmējdarbības speciālistes S.Ausējas pamatdarba vieta būs administratīvajā ēkā, bet pastāv iespēja, ka nākotnē to varētu ierīkot arī Uzņēmējdarbības atbalsta centrā. ◆

Kategorijas