Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Labiekārto skvēru pilsētas centrā

Līga Vīksna

2015. gada 16. oktobris 00:00

16

Alūksnē pie Bībeles muzeja un Tūrisma informācijas centra uzsākti skvēra labiekārtošanas darbi.
Oktobra sākumā Alūksnes novada pašvaldība noslēdza līgumu ar iepirkumu konkursā uzvarējušo SIA “Ausmas serviss” no Gulbenes novada Tirzas, darbu izmaksas ir 27 674 eiro.

Būs lielāks laukums
Alūksnes novada pašvaldības ainavu arhitekte Laura Ozoliņa uzsver – minētā skvēra labiekārtošana notiks divos posmos, kā rezultātā skvērs taps pilnībā citādāks. Šoruden īstenos pirmo kārtu – celiņu paplašināšanas un bruģēšanas darbus, izveidos laukumu soliņiem.
“Skvērā veiks esošo gājēju ceļu funkcionālus uzlabojumus, mainot to segumu, atsevišķās vietās – arī virzienu, paplašinās Bībeles muzeja un Tūrisma informācijas centra priekšējo laukumu. Skvēra celiņiem izmantos divu veidu cieto segumu – pelēku betona bruģakmeni un šķeltu laukakmeni, tādējādi izmantojot Alūksnes vēsturisko bruģakmeni. Tā kā no apmeklētājiem ir pieprasījums pēc labierīcībām centra apkārtnē, bankas ēkas pusē no laukakmeņiem izbruģēs laukumu pārvietojamo labierīcību novietošanai,” stāsta L.Ozoliņa. Viņa uzsver, ka laika gaitā šīs teritorijas funkcijas ir paplašinājušās -  blakus izveidota Baznīcas iela un Bībeles muzeja telpās atrodas arī Tūrisma informācijas centrs. Teritorijai piemīt arī reprezentatīva funkcija, tāpēc tai jābūt pieejamai jebkurā laikā, rodot plašāku celiņu risinājumu gājēju kustībai.

Īpaša dizaina soli
Savukārt darbu otrajā posmā, kas būs nākamgad, skvērā izvietos lodveida gaismas ķermeņus. To formas būs pieskaņotas skvērā augošo dekoratīvo krūmu formām un diennakts tumšajā laikā izgaismos skvēru. Paredzēts, ka skvērā izvietos arī trīs īpaša dizaina solus - to formu saskaņos ar liektajām līnijām celiņu segumā un apstādījumos.
“Alūksnes Ziņu” lasītāji jautā, vai pie Bībeles muzeja tiks saglabāta rožu dobe, kur vasarās rožu ziedi priecēja garāmgājējus. L.Ozoliņa norāda - rožu dobe netiks saglabāta, jo šajā vietā taps bruģēts laukums. “Rozes grūti ieaug, ja tās pārstāda, turklāt to stādi bija panīkuši un paredzams, ka neieaugtu jaunajā vietā. Apstādījumu augstums būs noteicošais, izvēloties tos skvēram pie Bībeles muzeja un Tūrisma centra. Augi nebūs augsti, lai neaizsegtu skatu līniju no Pils ielas uz Alūksnes evaņģēliski luterisko baznīcu un tās torni, kas ir būtiska vertikāla dominante šajā pilsētas ainavā,” saka L.Ozoliņa. ◆

Kategorijas