Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atver profesijas durvis

Līga Vīksna

2015. gada 16. oktobris 00:00

9

Šonedēļ arī Alūksnes un Apes novadu izglītības iestādēs notika plaši Karjeras nedēļas pasākumi. Karjeras nedēļu ceturto gadu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar pašvaldību izglītības pārvaldēm, bet mūsu novados tā notiek otro gadu. Šogad vadmotīvs ir “Atver profesijas durvis!”.

Kāpēc jāmācās?
“Liels prieks par Alūksnes un Apes skolu ieinteresētību karjeras izglītības aktivitāšu veidošanā. Piemēram, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija Karjeras nedēļu atklāja jau 8.oktobrī, kad visu klašu skolēni lekciju ciklā “Mācies mūžīgi” tikās ar dažādu jomu pārstāvjiem un diskutēja par karjeras izvēles, valsts drošības, vides aizsardzības, vēstures, psiholoģijas, kino tapšanu, mācījās, kā rīkoties ārkārtas situācijās un sniegt pirmo palīdzību,” saka Karjeras nedēļas koordinatore Alūksnes un Apes novados Lolita Vanaga.
Visās skolās šonedēļ notika daudzveidīgas aktivitātes. Pirmdien skolās debatēja, kāpēc jāmācās attiecīgais mācību priekšmets un kur tas dzīvē noderēs, bet pēcpusdienā skolēni kļuva par ēnām dažādu profesiju pārstāvjiem. Visu nedēļu vairākās skolās bija Atvērto durvju dienas, tostarp Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālajā struktūrvienībā, RPIVA Alūksnes filiālē, bibliotēkā, sporta skolā un citur. “Ceturtdien apmeklētājus gaidīja NBS Kājnieku skola. Šajā nedēļā iespējams veikt sevis izpētes testus, kā arī gūt konsultācijas CV, motivācijas vēstuļu veidošanā Nodarbinātības valsts aģentūrā. Daudzās skolās organizēja tikšanās ar skolu absolventiem, apmeklēja un iepazina dažādus uzņēmumus, organizēja radošus pasākumus un konkursus,” saka L.Vanaga.

Noslēgums - ģimnāzijā
Interesantus pasākumus piedāvāja arī abu novadu skolas pagastos. Piemēram, plaša programma gan pērn, gan šogad bija Liepnas internātpamatskolai un Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolai. Karjeras nedēļas noslēgumu ģimnāzijā Alūksnē apmeklēja Alūksnes un Apes novadu skolu vecāko klašu skolēni. Viņi varēja saņemt 17 dažādu nozaru profesionāļu padomus. “Ticu, ka šīs sarunas jauniešiem būs iedvesmojošas un izglītojošas, pēc kurām varēs izdarīt secinājumus par savu nākotnes profesijas izvēli. Organizējām izglītības iestāžu izstādi “Tava iespēju diena” un prezentācijas. Klašu komandas izspēlēja orientēšanās spēli pa pilsētu ar uzdevumiem “Atrodi, atver, atbildi”. Katra skola prezentēja priekšnesumu par kādu no pašu izvēlētām profesijām. Viesojās arī stikla pūtēji no Ventspils ar izglītojošu nodarbību par stikla īpašībām un meistara demonstrējumiem.

Par karjeru stāsta absolventi
Arī “Alūksnes Ziņas” iesaistījās Karjeras nedēļas aktivitātēs. Pirmdien redakcijā divas Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 7.c klases skolnieces Marta Paegle un Arta Kārkliņa iepazina žurnālista darbu, dodoties arī uz intervijām. Otrdien es kā absolvente viesojos Bejas pamatskolā, lai līdz ar citiem šīs skolas absolventiem - frizieri Māri Vīgupu, televīzijas raidījumu veidotāju Zani Kalniņu, biedrības “Alūksnes Lauku partnerība” koordinatori Santu Harjo-Ozoliņu, uzņēmēju Aigaru Steberi, frizieri Silvu Garo, laboranti Sanitu Bēniņu - stāstītu skolēniem par savu profesijas izvēli un tās specifiku. ◆

Kategorijas