Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cēsīs Maija parkā jau 10 melnie gulbji!

2010. gada 28. jūnijs 12:23

373

Līgo vakarā, 23.jūnijā Cēsīs Maija parkā mītošajam melno gulbju pārim Zigfrīdam un Odīlijai izšķīlās seši mazuļi. Tagad parka dīķī peld jau 10 melnie gulbji.

Jau kopš Jāņu dienas, sekojot vecākiem, gulbīši patstāvīgi peld un priecē parka apmeklētājus. Melnie gulbji Zigfrīds un Odīlija apzinīgi pilda vecāku pienākumus un nelaiž mazuļiem klāt ne savas pērnā gada atvases, ne putnus, ne cilvēkus.

Novērtēt gulbēnu veselības stāvokli 25.jūnijā bija ieradies Siguldas novada veterinārā servisa vetārsts Andris Jānis Lankovskis, kuram ir ilggadēja pieredze eksotisko putnu aprūpē. Lai nodrošinātu mazo gulbju iespēju izdzīvot viņiem neierastā vidē Latvijā, vetārsts tiem apgrieza spārnu galiņus.

Pašlaik gulbju kopēji no zemnieku saimniecības „Kliģeni" nodrošina gulbjus ar speciāli sagatavotu veselīgu ēdienu. Tā kā cēsnieki un pilsētas viesi labprāt baro gulbjus, vetārsts Andris Jānis Lankovskis aicina nekādā gadījumā nedot gulbjiem maizi, bet gan salātus, ķīnas kāpostus, pienenes un citus zaļumus.

Melno gulbju pāris, kas Cēsīs mīt jau sesto sezonu, šogad pirmo reizi parūpējies par pēcnācējiem putniem ierastā laikā - vasaras sākumā. Iepriekšējos divus gadus melnie gulbji perēja rudenī un tāpēc tiek pieņemts, ka neatbilstošie laika apstākļi un neierastā vide putniem no Portugāles bija par iemeslu neveiksmīgiem perējumiem.

Jau informēts, ka 2008.gada vasarā melno gulbju pāris perēja piecas olas, no kurām izšķīlās tikai viens gulbēns, kurš diemžēl neizdzīvoja. Savukārt pērnā gada rudenī melnajiem gulbjiem izšķīlās pieci mazuļi, no kuriem izdzīvoja divi, kuri tagad kopā ar vecākiem un jaunākajiem sešiem brāļiem un māsām mīt vienā dīķī.

Melno gulbju ģimene Maija parka dīķī uzturēsies līdz rudenim, un iestājoties aukstākam laikam, dosies uz ziemas māju, kura tika uzcelta par Cēsu uzņēmēju ziedotajiem līdzekļiem. Gulbju māju uztur un baltos un melnos Cēsu gulbjus apkopj zemnieku saimniecības „Kliģeni" darbinieki.

Zigfrīds un Odīlija ir vienīgais publiski apskatāmais melno gulbju pāris Latvijā. Ņemot vērā, ka melnie gulbji tik aktīvi rūpējas par pēcnācēju radīšanu, Cēsu novada pašvaldība apsver iespēju dāvāt melnos gulbjus Cēsu sadraudzības pilsētām.

 

Kategorijas