Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Augt sevi izaicinot

Diāna Lozko

2015. gada 23. oktobris 00:00

1687

Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 9.a klases skolnieks Rihards Lācis dzīvo Alsviķu pagastā un ir zinātkārs jaunietis, kurš grib attīstīt ne tikai sevi, bet arī sabiedrību sev apkārt.

Rihards aktīvi iesaistās dažādu pasākumu organizēšanā, nebaidās ņemt grožus savās rokās un regulāri dodas ar domubiedriem arī dzīvot mežā, lai spētu paskatīties uz visu apkārt skrienošo no malas, kā arī atgūtu spēkus.

Lai visi varētu izglītoties
Pagājušajā gadā Rihards uzzinājis, ka ir iespēja skatīties interesantas lekcijas interneta vietnē “LU Open Minded”. “Tas ir sadarbībā ar Latvijas Universitāti veidots klātienes un tiešsaistes izglītības projekts, kas piedāvā pilnveidot sevi un aizrautīgi izzināt aktuālas tēmas kopā ar Latvijas labākajiem lektoriem. To var darīt divējādi – klātienē, reizi nedēļā tiekoties aci pret aci ar lektoru vai arī bez maksas sekojot līdzi kursiem internetā. Katrā kursā ir sešas līdz divpadsmit lekcijas, literatūra, pārbaudes darbs kursa noslēgumā un apliecinājums par kursa pabeigšanu. Rihards noskatījies lekciju kursu “Dzīvnieku vides aizsardzības ētika” un nokārtojis gala pārbaudes darbu. “Tad es dzirdēju, ka Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā ir izsludināts jauniešu iniciatīvu projekts un var iesniegt savas idejas. Domāju, kas ir tas, kas mani interesē, un sapratu, ka vēlos šādas lekcijas redzēt arī klātienē un lai cilvēki brauc pie mums un stāsta par dažādām tēmām, lai visi varētu izglītoties,” stāsta Rihards. Projektu apstiprināja šā gada pavasarī, un uz pirmo lekciju viņš aicināja biedrības “homo ecos:” pārstāvjus. Šīs biedrības mērķis ir stiprināt sociālu kustību, kuras dalībnieki atbalsta zaļas idejas un kuri maina vai uzlabo savus ikdienas paradumus, lai dzīvotu videi un cilvēkiem draudzīgi.

Mācīties arī ārpus skolas
“Pienāca rudens, un bija jādomā par nākamo tēmu. Pamatā visi cilvēki, kurus esmu aicinājis, ir saistīti ar manām interesēm. Nolēmu aicināt Māri Olti, jo arī viņš ir uz dabu tendēts cilvēks. Uzrunāju viņu sociālajos tīklos un izdevās viņu uzaicināt,” stāsta Rihards.

(Turpinās no 1.lappuses)
Oktobrī Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā viesojās ne tikai M.Olte, bet arī režisors Andris Gauja. Rihards uzsver, ka māksla padara cilvēku bagātāku un A.Gauja ir viens no labākajiem mūsdienu režisoriem, līdz ar to noorganizēt šādu tikšanos bijis ļoti vērtīgi. Kopumā Rihards ir noorganizējis jau piecas lekcijas, un projektā paredzēta vēl viena lekcija. Ar interesantām lekcijām par savu darbu iepazīstināja arī Latvijas Valsts mežu pārstāvji un pārstāvji no Ceļu satiksmes drošības direkcijas. Pēdējā lekcijā paredzēts, ka par savu darbību pastāstīs vietējais uzņēmējs Raimonds Lapacinskis.
Lai arī projektā paredzētais lekciju kurss beigsies, Rihards nedomā pie tā apstāties un plāno rīkot vēl dažādas lekcijas, kurās interesanti un iedvesmojoši cilvēki dalītos ar savu pieredzi. Tieši šādā veidā sabiedrībā var kas virzīties uz priekšu. “Es uzskatu, ka ir nepieciešams apmeklēt jebkāda veida lekcijas un mācīties arī ārpus skolas. Šonedēļ pat kādā žurnālā izlasīju citātu: “Mūsu audzināšanas ideāli ir par šauriem un zemiem, ir nepieciešams plašāks vēriens un augstāks mērķis. Patiesa izglītība nozīmē vairāk nekā zināma mācība kursa izņemšana. Tā nozīmē vairāk nekā sagatavošanos tagadnes dzīvei. Tā ietver sevī visu būtni un visu cilvēkam iespējamo eksistences periodu. Tā ir harmoniska fiziskā, prāta un garīgo spēju attīstīšana.” Pēc tam atradu šī citāta autoru un grāmatu, jo mani tā ieinteresēja,” teic Rihards, bet atzīst, ka viņu vairāk interesē nevis grāmatu lasīšana, bet gan dokumentālo filmu skatīšanās.
Viens no Riharda hobijiem ir dzīvot mežā - pēdējos divus gadus viņš to dara diezgan regulāri. “Esmu skatījies “Discovery Channel” arī dažādus izdzīvošanas raidījumus, kas mani ieinteresēja. Pagājušajā gadā vasarā pēkšņi izdomājām, kāpēc gan nevarētu iet dzīvot mežā. Mamma nebija priecīga, taču tas jau ir gluži tāpat, kā gulēt teltī pļavā vasarās nometnēs, tikai mazliet citādāk. Tiesa, tagad mēs neguļam teltī. Dodos mežā ar draugiem vai brāli. Vasaras vidū aizdevāmies uz mežu uz divām diennaktīm. Vakarā lija un bija negaiss. Kad uz mirkli pārstāja līt, knapi dabūjām uguni, tā ka mūsu pieredze uzsākās ļoti labi. Palikām mežā netālu aiz Strautiņiem,” stāsta Rihards. 
Pēdējā reizē, kad jaunieši devušies uz mežu, Rihards ar draugu Ēriku Plūšu sapirkuši visu nepieciešamo, bet nolēmuši telti līdzi neņemt. Mežā jaunieši uzcēluši zaru būdu, kurā arī palikuši. “Tā ir burvīga iespēja nokļūt gluži vai citā pasaulē. Savu spēju pārbaudīšana jau ir regulāra lieta, bet tas nav tas, kāpēc es eju dzīvot mežā. Drīzāk to ļoti kārojas. Ja sākumā tas bija drīzāk kā izaicinājums, tad tagad tas jau vairāk ir filozofiski tendēts pasākums - tu ej un atpūties. Ikdienas dzīve cilvēkiem ir diezgan spraiga, un, kurš nu to apzinās, kurš ne, bet cilvēkam veselīga viņa nav,” teic Rihards. Viņš cenšas apgrozīties to jauniešu vidū, kuri domā līdzīgi, jo dzīve tādā veidā ir vieglāka.
Rihards ir arī adventists un iesaistījies jauniešu biedrībā “Ceļa meklētāji”. Viņš regulāri brauc arī uz dažādiem semināriem un jauniešiem paredzētiem pasākumiem uz citām pilsētām. “Man ir labi draugi arī Rīgā un Cēsīs, ar kuriem esam uz viena viļņa. Pēdējā gada laikā man ļoti iepaticies arī dziedāt. Dziedu gan ģimnāzijas jauktajā korī, gan skolotāju korī “Atzele”. Šogad arī iesāku dejot “Enku-drenku”. Gribēju izmēģināt, kā tas būs,” teic Rihards. Viņš uzsver, ka ir svarīgi arī pēc skolas atrast sev tīkamas nodarbes un turpināt iegūt jaunas prasmes, jo pašizglītība ir ļoti svarīga un sevi ir kaut kam jāpievērš. ◆

Kategorijas