Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunākam ar katru deju kļūt!

Līga Vīksna

2015. gada 23. oktobris 00:00

1401

Rudenī, kad gājputni dodas uz siltajām zemēm un mūs priecē lapu krāsu varavīksne, uz pirmo tikšanos pirms pieciem gadiem pulcējās Annas pagasta kultūras nama dāmu deju kopa “Anniņas”, lai radītu iespēju pašām lietderīgi pavadīt brīvo laiku un satikties ar domubiedriem. Šoruden elegantās dejotājas svinēja sava kolektīva pastāvēšanas pirmo piecgadi.
Tā tika izdejota jubilejas koncertā “Kļavlapu virpulī” kopā ar enerģisko kolektīva vadītāju Nelliju Slišāni, Annas kultūras nama ansambļa un teātra dalībniekiem un sadraudzības kolektīviem – Alūksnes dāmu deju kolektīvu “Sidraba pavediens”, Balvu novada Kubulu pagasta senioru dāmu deju kopu “Rūtas”, Mālupes līnijdeju kolektīvu “Nāc līdz”, Jaunannas deju kolektīvu “Ogas”, Liepnas senioru dāmu deju kopu “Veldze” un līnijdeju grupu no Kalnienas.

“Anniņās” – visas annenietes!
“Anniņas” savu darbību uzsāka 2010.gada 4.oktobrī. Visus šos gadus kolektīva vadītāja bijusi idejām bagātā N.Slišāne un mēģinājumi vadīti Annas kultūras namā. Pirmie mēģinājumi notika kultūras nama klubiņā, kur ierobežotās vietas dēļ nācies dejot ap kolonnu. “Anniņas” – jo šis nosaukums vislabāk raksturo gan pašas dejotājas, gan saistās ar pagasta nosaukumu! Nosaukums tika izraudzīts “prāta vētras” laikā, katrai dalībniecei uz lapiņas uzrakstot savu variantu – tā kopīgi izraudzījās skanīgo un tīkamo nosaukumu “Anniņas”.
Šobrīd kolektīvā dejo 13 dalībnieces, Annas pagasta iedzīvotājas, bet joprojām tiek gaidīta ikviena sieviete, kura vēlas pievienoties. Cienījamākajai kolektīva dalībniecei ir 74 gadi, jaunākajai – 45, bet vidējais dalībnieču vecums ir 58 gadi. Kolektīva dalībnieces atminas, ka uz pirmo mēģinājumu atnāca piecas dāmas, bet drīz vien dalībnieču skaits strauji palielinājās, vienu brīdi sasniedzot pat sešpadsmit.

Koncertē Latvijā un ārvalstīs
“Anniņu” dejotājas ir ļoti dažādas pēc rakstura un temperamenta, ir labas savā amata prasmē, čaklas mājsaimnieces, labas mammas un sievas, brīnišķīgas pavāres, viņām piemīt sava humora dzirkstelīte, bet vieno viņas visas dejotprieks!
Piecu gadu laikā “Anniņu” dalībnieces apguvušas 30 dejas un uzstājušas 50 koncertos dažādās Latvijas vietās. Koncertēts gandrīz katrā pagastā Alūksnes novadā, protams, arī savā Annas pagastā, kaimiņu novados Apē un Gulbenē, Gaujienā, Kalnienā, Žīguros, Kubulos un Vecpiebalgā. Kopā piedzīvoti arī ārvalstu braucieni un koncerti Igaunijā un Somijā. Repertuārā ir dažādas dejas – visu iestudēto deju horeogrāfe ir pati kolektīva vadītāja N.Slišāne. Bez visām šīm daudzkrāsainajām īpašībām “Anniņām” patīk šad un tad uzdziedāt – to dara vienmēr, kad kolektīvā sumina jubilāres. Arī jubilejas koncertā dāmas kāpa uz skatuves ne tikai dejot, bet arī dziedāt, izpildot dziesmu ar annenietes Jausmas Kalnas sarakstītiem vārdiem un visiem labi zināmo melodiju no dziesmas “Šalc zaļais mežs”. “Anniņu” dejotājām kolektīvā šo gadu laikā izveidojušās jaukas un sirsnīgas tradīcijas – sveic jubilārus, atzīmē nozīmīgus dzīves notikumus, kopā svin Ziemassvētkus un sagaida jauno gadu.
Horeogrāfiju rada pati
“Anniņu” vadītāja N.Slišāne, kura kopš 2004.gada vada arī Alūksnes dāmu deju kolektīvu “Sidraba pavediens”, uzsver, ka deja ir viens no veidiem, kā gūt dzīvesprieku no kustības. Viņa atzīst – vecam būt nav nekāda māka, bet māka ir jaunākam ar katru deju kļūt! “Anniņām” ar “Sidraba pavedienu” ir cieša draudzība.
“Sākumā dejojām Eiropas dejas, bet dāmām tās negāja pie sirds, jo bija lēnas – gribējās kaut ko jestrāku! Tā kā savulaik esmu Alūksnē vadījusi arī tautas deju kolektīvu “Rota”, sāku pati veidot horeogrāfiju. Man ir jaukas kolēģes citos novados – dalāmies pieredzē, ar padomiem, maināmies ar deju horeogrāfijām. Kura melodija man patīk un kuru varu izdzīvot, tai top dejas horeogrāfija. Tas ir fanātisms – darbs ir iesākts, tu redzi tam augļus un to, ka cilvēkiem patīk! Kad reizēm nolaižas rokas, paraugos uz savām meitenēm – cik skaisti viņas nodejo, cik skaisti līdzinās, cik enerģiskas ir, un saku sev: “Nē, Nellij, sapurinies, vajag strādāt!” Latvijā ir daudz dāmu deju kolektīvu – savā starpā regulāri rīkojam sadraudzības pasākumus. Piemēram, nesen Alūksnes izklaides un izaugsmes centrā “Prelūdija” mūsu dāmu deju grupa “Sidraba pavediens” ciemos aicināja citus kolektīvus,” stāsta N.Slišāne.
Kvalitātes latiņa – arvien augstāk
Viņa atzīst – katru nākamo gadu kļūst nedaudz grūtāk vadīt kolektīvu, jo dāmām veidojas arvien spēcīgāks kolektīvs, katrai dalībniecei ir savs raksturs un kolektīvs kopumā apzinās savas spējas, ceļot kvalitātes latiņu arvien augstāk. “Repertuāru izvēlos kopā ar savām meitenēm: piedāvāju deju, ja viņas saka, ka patīk – mācāmies. Labākās idejas deju horeogrāfijai bieži vien dzimst naktī… Daļa sabiedrības ir pret dāmu deju grupām, jo viņas dejo tikai mierīgas, līganas dejas bez šova elementiem. Ne visiem tas patīk, bet – galvenais, ka patīk pašām dejotājām! Un viņām ļoti patīk dejot, ir pieprasījums un interese!” saka N.Slišāne.
Viņa vēlas piepildīt sapni kopā ar “Anniņām” doties vēl kādā ārvalstu koncertā. Ir ieceres arī jaunu koncerttērpu šūšanai. ◆

Kategorijas