Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicinām restorānus un kafejnīcas piedāvāt sirds veselībai draudzīgus ēdienus

Jau trešo gadu Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra organizētās informatīvās kampaņas “Mīli savu sirdi!” ietvaros no 6.-21. novembrim Latvijas kafejnīcās un restorānos notiks akcija “Te mīl Tavu sirdi!”. Tās mērķis ir pievērst lielāku uzmanību uzturam, ko lietojam ikdienā, ņemot vērā, ka mūsu sirds un asinsvadu veselība ir atkarīga ne tikai no iedzimtības un ģenētikas, bet arī no dzīvesveida un ēšanas paradumiem. Informācija par pieteikšanos un noteikumi pieejami www.draugiem.lv/sveiksunvesels sadaļā “Te mīl Tavu sirdi!”.

Akcijas ietvaros divu nedēļu garumā kafejnīcas/ restorāni savā ēdienkartē ir aicināti piedāvāt kādu vienkāršu, sirds veselībai “draudzīgu” ēdienu, savukārt apmeklētāji – nobaudīt to, izteikt viedokli, kā arī aizdomāties par saviem ēšanas paradumiem un mainīt tos, ja nepieciešams.

Kā norāda uztura speciālisti, veselīgs un sirdij noderīgs ēdiens ir vienkāršs un garšīgs, īpaši pozitīvi, ja tā sastāvdaļas iespēju robežās ir svaigas un Latvijā audzētas. Arī tā pagatavošanas veids ir “sirdij draudzīgs” - tvaicēšana, sautēšana, vārīšana, viegla apcepšana. Vēl daži pamatprincipi, kas jāievēro, lai ikdienas uzturs veicinātu, nevis grautu sirds un asinsvadu veselību: jālieto daudz augļu un dārzeņu, pākšaugu, graudaugu un riekstu, divas reizes nedēļā vēlams ēst zivis, savukārt jāizvairās no treknas gaļas un taukvielām bagātiem piena produktiem un konditorejas izstrādājumiem. Sirds un asinsvadu veselībai ļoti noderīga ir auksti spiesta extra virgin olīveļļa.

Atgādinām, lai aktualizētu jautājumus par sirds un asinsvadu veselības riska faktoriem, Slimību profilakses un kontroles centrs sadarbībā ar Veselības ministriju jau trešo gadu organizē kampaņu “Mīli savu sirdi!”. Šogad kampaņas ietvaros īpaša uzmanība tiek pievērsta ēšanas paradumu ietekmei uz sirds veselību, kā arī bērnu un pusaudžu auditoriju uzrunāšanai. Pasaules sirds dienā - 29. septembrī vairāk nekā 100 Latvijas skolās notika mācību stundas par sirds veselību un citas informatīvās aktivitātes, vēl kampaņā plānota sadarbība ar zaļajiem tirdziņiem, lielveikaliem, ģimenes ārstu praksēm, kā arī aktivitātes interneta vidē un citi notikumi.




Kategorijas