Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jāņi asociējas ar saulgriežu laiku

Līga Vīksna

2010. gada 24. jūnijs 07:51

1451

Līgo svētkus un Jāņus pededzietis Jānis Bundzens vienmēr svin mājās - savās "Senatnēs" ģimenes, draugu, kaimiņu un radu lokā. Savs vārds viņam patīk un vairāk asociējas ar vasaras saulgriežu laiku.

"Jāņi - tāpat kā Ziemassvētki - man vairāk asociējas ar norisēm dabā. Pirms Jāņiem dažas dienas ir visgarākā diena un īsākā nakts, bet līdz Ziemassvētkiem ir pārejas periods, kad ir pretēji. Latvijā, tāpat kā pasaulē, saulgriežu laiks tiek saistīts ar reliģijām - lai pirms tūkstošiem gadu cilvēku prātus "ielauzītu" reliģijā," vērtē J.Bundzens.

Viņš neslēpj, ka pašam ne vienmēr izdodas sagaidīt Jāņu dienas rīta saullēktu, jo miegs dara savu.

"Jāņa bērnus cienājam ar mājās brūvētu alu un pašu sietu sieru - šo cienastu vienmēr sarūpē mana sieva un mamma. Cienājam arī ar latviešu "nacionālo ēdienu" šašliku un citiem gardumiem. Neiztrūkstoši ir ugunskurs, bet ar līgošanu - kā nu sanāk. Katru gadu Pededzes pagastā rīko līgo pasākumus, ko arī vienmēr apmeklējam," stāsta Jānis.

Dzīvot strādājot un bērnus audzinot - tās ir Jāņa pamatvērtības. J.Bundzens augstu vērtē cilvēkus, kuriem vārdi saskan ar darbiem.

"Man ir svarīgi, vai cilvēkam var uzticēties. Piemīt intuīcija - īpaši, kas attiecas uz cilvēkiem. Ar intuīciju ir ļoti interesanti - tā parasti pasaka priekšā pareizi, bet ar prātu, loģisko domāšanu pēc tam izdomā citādāk, kas nav pareizi. Diemžēl ne vienmēr intuīcijas teiktais tiek saklausīts. Piekrītu, ka Jānis mīl un ciena savu darbu. Vai esmu iejūtīgs kolēģis? - reizēm jā, reizēm nē, tas atkarīgs no garastāvokļa un pieredzes ar konkrēto cilvēku," saka Jānis.

Pededzieši Jāni pazīst kā atsaucīgu uzņēmēju un zemnieku, zemnieku saimniecības "Senatnes 2" īpašnieku. "Darām daudz ko. Pamatdarbības nozare ir mežistrādes pakalpojumu sniegšana, arī paši ražojam taras dēlīšus. Pa vidam darām visu ko citu - šoziem attīrījām Pededzes pašvaldības autoceļus no sniega. Agrāk esam veikuši arī ceļu remontus. Joprojām remontējam traktortehniku, metināšanas un virpošanas darbus veicam. Esam pievērsušies arī graudkopībai," stāsta J.Bundzens.

Viņš neslēpj - ja pirms dažiem gadiem varēja nodarbināt ap 20 cilvēkiem, tad tagad vairs tikai 6. To ietekmējot gan pašreizējā ekonomiskā situācija valstī, gan atrašanās tālu no centra, infrastruktūra.

J.Bundzens vērtē, ka latvieši ir ļoti mierīgi un pacietīgi - tam esot gan pozitīvas, gan negatīvas iezīmes.

"Katrs latvietis, savā kaktā ierāvies, cīnās, apspriež, kādus podus valdība vāra un atmet visam ar roku. Bet es joprojām esmu uzņēmējs un uz ārvalstīm neesmu aizbraucis, jo - tas nav pareizi. Manuprāt, ja cilvēks grib un prot strādāt, tad iztikšanu var nopelnīt arī Latvijā. Uzskatu: mēs dzīvojam šeit un tagad, tad kādēļ tepat, paši savās mājās, nevaram veidot sev labvēlīgus dzīves apstākļus? Diemžēl pašlaik nesaredzu, kad pie mums būs normāli dzīves apstākļi," saka J.Bundzens.

Savs viedoklis Jānim ir arī par rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Viņš uzskata, ka žurnālistu uzdevums, rakstot pētnieciskus un analītiskus rakstus, ir gādāt par to, lai katrā no nākamajām valdībām pie varas vairs netiek tie cilvēki, kas iepriekš ir pieņēmuši kļūdainus un valstij nodevīgus lēmumus.

"Pašlaik uz Saeimu atkal gatavojas lērums šādu cilvēku! Liela daļa bijušo premjeru mums ir biznesmaņi - kā tā? Uzskatu, ka valstsvīriem jādomā ne tikai par sevi, bet visa valsts jāuztver kā sava māja un pienācīgi par to jārūpējas. Diemžēl no politiķiem neprasa atbildību par kļūdainiem lēmumiem. Politiķi un ierēdņi, kas saņem algu no nodokļu maksātāju naudas, nezina, ko nozīmē to nopelnīt," pārliecināts J.Bundzens.

Kategorijas