Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā nodzīvot ilgi un laimīgi?

Līga Vīksna

2015. gada 30. oktobris 00:00

994

Kā nodzīvot ilgi un laimīgi, nu gluži kā pasakā? Šis jautājums nomoka daudzus. Rīgas Stradiņa universitātes profesoram, gastroenterologam un vairāku grāmatu autoram Anatolijam Danilānam ir uz to atbilde – ierobežot “sliktos zēnus”, vairāk “labo zēnu” un būt optimistiem!
Alūksniešiem iespēja oktobra vidū tikties ar harizmātisko ārstu bija, pateicoties “Europe direct” informācijas centra Gulbenē Alūksnes filiālei, kas Alūksnes pilsētas bibliotēkā organizēja tikšanos. Interesentu bija ļoti daudz. A.Danilāns atzina – pēc šīs tikšanās alūksnieši var justies tā, it kā būtu izlasījuši viņa jaunāko grāmatu, un savā stāstījumā atsaucās uz jaunākajiem zinātnisko pētījumu datiem. Visa stāstījuma moto bija Senekas vārdi: “Tam, kas lāgā nezina, uz kuru ostu peld, ceļavēja nav.”

Noteikti – augļus un dārzeņus
A.Danilāns uzturu iedala “labajos zēnos” un “sliktajos zēnos” - svarīgi uzņemt daudz šķiedrvielu un ierobežot uzņemto kaloriju daudzumu. “Cilvēkam zarnās ir 1,5 līdz 2 kilogrami labo baktēriju – ja kādam ir problēmas ar lieko svaru, tad var nesatraukties: 2 kilogrami nav jūsējie, tās ir baktērijas! Ja būs veselīgs uzturs, būs veselas zarnas, savukārt veselas zarnas ārstē visu pārējo – asinsvadus, sirdi, smadzenes, ādu. Mums Dieviņš ir devis spēcīgu, veselu zarnu traktu – sabeigt to ar ēdienu ir ļoti grūti,” saka ārsts un runā par deviņiem “labajiem zēniem”.
“Labie zēni” noteikti ir augļi un dārzeņi. A.Danilāns atzīst: mums Latvijā visi samācīti ēst maigu, blenderētu biezzupiņu, bet zarnām vajag rupju barību. Vislabākās aknu stiprinātājas ir īso ķēžu taukskābes - tās stiprina arī asinsvadus, gādā par skaistu ādu. Šīs vērtīgās taukskābes sastopamas auzās, pākšaugos, kartupeļos, dārzeņos, kurus vislabāk grauzt svaigus, arī linsēklās, nātrēs, kviešu klijās. Kā pareizi ēst ābolus? Ar mizu un serdi, jo viss ir vērtīgs! A.Danilāns uzsver – arī speķītim nav ne vainas, tajā ir vērtīgas vielas! Speķītī esošās taukskābes sadarbojas ar mūsu organismā esošajām baktērijām un dara labas lietas, tostarp stiprina aknas.

Kafija un asie pipari
“Gadu gadiem zinātne bāra pienu un piena produktus. Cik man palika labi, kad no visas pasaules sāka plūst zinātniskie dati, ka piena produkti tomēr ir laba uztura sastāvdaļa! Dažiem piens pūš vēderu tā sastāvā esošās laktozes dēļ, bet piens ir ļoti labs kalcija avots. Kazas piens gan nav tik vērtīgs kā govs piens. Savukārt no vēdera pūtiena nav jābaidās – tas nav bīstams, lai pūš! Aicinu nebaidīties no piena, sviesta, biezpiena, siera! Arī olas ir labas – katru dienu varat apēst pa olai! Kādreiz es pats stāstīju cilvēkiem, ka olas dzeltenums veicina sklerozi – tagad zinātnieki saka, ka tā nav un olas ir ļoti labas, ēdiet tās! Ja nauda ir – pērciet paipalu olas, bet ne ar ko labākas tās nav par vistu olām. Tiesa, paipalas nekad neslimo ar salmonelozi un tās droši var lietot arī svaigas,” saka A.Danilāns.
Viņš uzsver - kafija ir laba, jo tā samazina asinsspiedienu, stiprina aknas, sirdi, asinsvadus. “Kafija ir veselīgs dzēriens un gastrītu neizraisa. Zinātnieki saka: ja salīdzina tēju un kafiju, kafija ir veselībai labāka. Arī “šķīstene” ir laba, ja tikai garšo, jo kofeīnu vajag. Zinātniskie pētījumi liecina: aknu vēzis ir 7 reizes retāk tiem, kuri lieto kafiju, nekā tiem, kuri nelieto. Tas ir mīts, ka asie pipari kairina kuņģi – arī tie stiprina zarnu traktu. Ja ir kuņģa čūla – vajag piparus, jo tad čūlas dzīst ātrāk! Arī pipari neizraisa gastrītu. Zinātne pierāda, ka pipari savu specifisko vielu dēļ tieši samazina svilināšanu kuņģī, jo rada citu – labo svilināšanu, turklāt mazina gastrītu izraisošas vielas. Arī ķiploki ir laba lieta!” uzsver A.Danilāns.

Vairāk svaiga gaisa un
saulītes
Vislabāko D vitamīnu pasaulē cilvēkam ražo āda. A.Danilāns iesaka izmest saules pretiedeguma krēmus, jo, tos lietojot, āda neapdeg, bet neražo arī D vitamīnu. “Mīļās meitenes – pienu un saules starus dragājiet, kamēr vēl ir mēnešreizes, jo tad kauli uzkrāj kalciju! Kad mēnešreizes beigsies, kauli neuzkrās ne miligramu kalcija – tad būs jādara viss, lai kalcijs nelien ārā no kauliem! Arī ziemā jāiet ārā, jāstaigā svaigā gaisā. Jā, saule stimulē ļaundabīgu audzēju rašanos, bet – ja cilvēkam nav D vitamīna, tad netiek stiprināti kauli, sirds, asinsvadi. Ticiet man – es melanomu esmu redzējis arī resnajā zarnā, kas šķiet neiespējami, bet tā notiek. Latvijā, ziemeļu zemē, cilvēki pārāk maz uzturas svaigā gaisā. Ilgi un laimīgi dzīvosiet, ja ilgāk uzturēsieties svaigā gaisā un saulītē, mazāk – pie automašīnas stūres. Es pats daudz staigāju kājām – pat 16 kilometrus dienā, nekāda vaina!” saka gastroenterologs.
Par tiem, kuri par kādu produktu saka: “Mana pieredze rāda...” - viņš parasti pasmaidot, jo ko gan viens var pieredzēt, vajag apkopot daudzas pieredzes, lai būtu objektīvi secinājumi.

Ūdens – tik, cik gribas
A.Danilānam ir ieteikums tiem, kuri rudeņos vēlas sagatavoties ziemai un uz savu galvu apzinīgi pērk aptiekās dažādus vitamīnus: “Labāk aizejiet līdz aptiekai, piecreiz apskrieniet tai apkārt un blieziet mājās - būs vislabākais rezultāts! Aptieku meitenes par to uz mani apvainojās, bet – vitamīnu lietošana jānozīmē ārstam. Dzīve ir dota viena – ja gribi nodzīvot mazāk uz šīs zemītes, tad katru pavasari un rudeni uz savu galvu rauj vitamīnus veselības pastiprināšanai! Daba mūs ir radījusi veselīgus – arī dzīvojiet tā! Mēs Latvijā esam pārbaroti ar tabletēm! Tabletes ir jāmaina pret vitamīniem augļos un dārzeņos!” Viņš uzsver - “labie zēni” ir arī omega 3 taukskābes, kas sastopamas svaigā uzturā, piemēram, zivīs, augu eļļās, linu eļļā. Devītais “labais zēns” ir ūdens. “Kā jādzer ūdens? Tik, cik gribas, un vēl bišķiņ! Pārspīlēt nevajag,” viņš saka.

“Sliktie zēni”
Omega 3 taukskābe pieskaitāma arī pie “sliktajiem zēniem”, ja to uzņem apstrādātu, piemēram, margarīnā. “Sliktie zēni” ir arī glikoze un disaharīdi, ciete – kartupeļos, maizē. “Nesaku, ka nedrīkst, bet ierobežojiet! Arī medus, šokolāde jāierobežo. Un nevajag lamāt speķīti – drīzāk jābaras uz šitiem “sliktajiem zēniem”! Turklāt rupjmaizē ir vairāk kaloriju nekā baltmaizē. Jogurts - “sliktais zēns”, jo satur daudz cukura. Dzērienā “Coca cola” indes nav, toties ir ļoti daudz cukura, bet tā ļoti labi palīdz pret caureju un kad organisms zaudējis sāļus,” saka ārsts.
Arī alkoholu viņš liek pie “sliktajiem zēniem”. “Jā, zinātnieki atzīst – alkohols nelielās devās stiprina sirdi un asinsvadus, bet - vīriem tie ir ne vairāk kā 30-40 grami tīrā spirta katru dienu, sievietēm - ne vairāk par 20-30 gramiem. 200 gramu konjaka katru vakaru jau ir draņķis! Diemžēl Latvijā dzīvojošie nemāk dzert alkoholu – slimnīcā puse nodaļas ir ar nodzertām aknām un aizkuņģa dziedzeriem, sabeigtām sirdīm un asinsvadiem...” saka A.Danilāns.
Viņš sirsnīgi iesaka ierobežot ar ēdienu uzņemto kaloriju daudzumu. “Liekais svars nav no tā, ka cilvēks ēd vēlu vakarā vai naktī, bet no tā, ka par daudz apēd! Latvieši ēd par daudz, lai gan amerikāņus mēs šajā ziņā nepārspējam. Un atcerieties: katram cilvēkam ir savs svars - nav ideālā svara! Turklāt badojoties liela daļa cilvēku dabū žultsakmeņus un pēc laika – atkal lieko svaru. Bet pārbaroties nevajag nevienam – visi slaidie un pat kārnie, ierobežojiet liekās kalorijas, jo arī slaidie kļūst apaļīgi! Ļoti bīstama padarīšana ir pārbaroties bērnībā. Noteikti jāierobežo vārāmā sāls patēriņš un - nost ar alkoholu un smēķēšanu!” “slikto zēnu” sarakstu noslēdz A.Danilāns.

Nekad nav par vēlu laboties!
Gastroenterologs uzsver - lai dzīvotu ilgi un laimīgi, noteikti ir jākustas: jāskrien, daudz jāstaigā kājām, jo kustoties izdalās arī laimes hormons.
“Diēta ir tukšs šāviens gaisā, ja nekustas. Ļoti svarīga ir arī domāšana un tas, kā liekam darboties savām smadzenēm. Zarnas slimo no visiem kreņķiem un stresiem! Cilvēks pats sev var palielināt to smadzeņu daļu, kas dara cilvēku nelaimīgu – vajag tikai par visu vaidēt! Un var palielināt arī to smadzeņu daļu, kas dara cilvēku laimīgu – ar smaidu, optimismu! Optimisti ir laimīgi, pesimisti... Vecuma nav, un vecums nav domāts mīkstpēdiņiem. Domāsim pozitīvi! Konfūcijs ir teicis: “Īstena kļūda ir tā, kuru tu neesi izlabojis, – ja kļūdu esi izlabojis, tas nozīmē, ka kļūda neskaitās.” Nevienam nav par vēlu atmest dzert pār mēru alkoholu, pīpēt, nav par vēlu sākt kustēties, dzīvot laimīgu dzīvi un beigt vaidēt!” uzskata A.Danilāns. ◆

Kategorijas