Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazs cinītis gāž lielu vezumu

Didzis Bauers

2015. gada 30. oktobris 00:00

47

Nedēļas nogalē orientēšanās klubs „Alūksne/Ape” noslēdza sezonu ar mazām sacensībām un labāko sportistu apbalvošanu.
Vispirms aktīvākajiem tika dota vēl viena iespēja šajā sezonā ar karti un kompasu izskrieties pa Tempļa kalnu pussalā un Pilssalā pēc speciāli šim pasākumam izgatavotas jaunās kartes. Otrajā daļā lauku tūrisma un atpūtas centrā “Jaunsētas” tika apbalvoti sezonas labākie orientieristi.
Tradicionālās sacensības „Horizonts” šogad norisinājās jau 31.reizi. Tika aizvadītas 15 kārtas visā novada teritorijā. Sezonā pavisam kopā sacensībās piedalījušies 337 dalībnieki: 135 sievietes un 202 vīrieši, vidēji vienā kārtā startējuši 84,4 dalībnieki. Visvairāk - 171 - dalībnieks startēja 9.kārtā, kas bija Alūksnes novada atklātais čempionāts.

Labākie šosezon
VA grupā: Ilgvars Caune, Atis Andersons, Aleksejs Solovjovs, Guntis Podnieks. VB grupā: Roberts Lejnieks, Gaidars Caune, Aldis Sebris. VH grupā: Armands Lūkins, Andis Birznieks, Rolands Puriņš. V35 grupā: Raivis Kalniņš, Māris Vabulnieks. V45 grupā: Kārlis Magons, Māris Stabiņš, Sarmis Āboliņš, Viesturs Dandens, Vilnis Veļķeris, Uldis Bertuks, Viesturs Zaķis. V55 grupā: Aldis Lapiņš, Miervaldis Jāņkalns, Gunārs Auseklis. V65 grupā: Juris Zaķis, Atis Anže. V18 grupā: Armands Kļečetņikovs. V16 grupā: Kaspars Briedītis. V10 grupā: Uvis Sproģis, Kristers Lārmanis. SA grupā: Inese Žīgure, Daiga Krēsliņa. SB grupā: Margita Grīnberga, Evita Zeile. SH grupā: Sanita Sproģe, Laila Uiska, Ilze Celenberga. S35 grupā: Iveta Veļķere, Līga Lupkina. S45 grupā: Līga Vabulniece, Anda Lejasblusa, Ilze Dāve. S55 grupā: Aina Rubene, Ārija Bertuka. S16 grupā: Karīna Harkina, Agnija Briedīte, Aivita Kļečetņikova. S12 grupā: Jūlija Katrīna Celenberga. S10 grupā: Marta Kalniņa, Megija Tralla.

Mums sportiskā maiņa ir
“Arī pēc 31 gada mēs, tie, kas dibināja šīs sacensības, gājām ar tādu lozungu, ka šīs sacensības ir ikvienam, bez tāda profesionāla ievirziena. Profesionāļiem ir izveidotas  divas grupas dāmām un kungiem, A līmeņa sportistiem, kuriem arī tiek veidotas piemērotas distances. To arī realizējām, lai cilvēki pēc grūtas darba dienas, mācībām atnāk un uzsporto. Jāsaka gan, ka tagad sportošanas iespējas ir milzīgas - agrāk orientēšanās bija topa sporta veids, kad dažās kārtās startēja apmēram 300 dalībnieku, bet tagad mēs par to varam tikai sapņot,” saka Alūksnes novada sporta darba organizators Vilnis Veļķeris.
Labākajās kārtās dalībnieku skaits bija apmēram 100, kas tagad skaitās labs rādītājs, ja ņem vērā ekonomisko situāciju un iedzīvotāju skaitu. “Vidējais dalībnieku skaits ir krities, varbūt tas ir epizodiski, bet tas ir tas trauksmes signāls, vai kādreiz izsapņotais un izlolotais, ilgus gadus nozīmīgu vietu spēlējošais pasākums rajonā un novadā vēl varēs kvalitatīvi turpināties. Mazliet saskārāmies ar distanču veidotāju nogurumu un apsīkumu, jo bija par vienu kārtu mazāk nekā iepriekšējā gadā. Jāuzteic tie, kas uzdrošinājās un pirmo reizi mēģināja uztaisīt distances. Aicinu nebaidīties uzņemties! Bet tās, kuras notika, bija orientieristiem ļoti labos apvidos, mēs ļoti maz atgriezāmies līdzīgās vietās. Katru otrdienu bija citādākas prasības skrējējam. Šogad netika aizmirsta labā tradīcija braukšanai ciemos. Mēs agrā pavasarī braucām uz Veru kluba sacensībām un rudenī bijām pie smilteniešiem un gulbeniešiem. Priecē, ka joprojām ierindā ir mūsu klubā izaugušie divi Latvijas izlases skrējēji - Edgars Bertuks un Jānis Kūms. Viņiem starti - Baltijas čempionātā, Bertukam - Pasaules čempionātā un Pasaules karavīru spēlēs Dienvidkorejā. Tā tomēr ir mums meistarības latiņa. Viens otrs jaunais censonis nopietni “paklauvēja” pie Latvijas izlases durvīm, jāmin Reinis Rubins Gaujienā, kā arī visjaunāko - 12 gadus veco - puišu uzvara Latvijas čempionātā. Tas liecina, ka mums sportiskā maiņa ir. Lielākās sacensības, ko organizē klubs “Malienas Kauss”, jau nākamgad būs 35.reizi. Sapņojām par 3 dienu sacensībām “Kāpa”, bet diemžēl “nesaņēmām”,” saka V.Veļķeris.

Ir idejas
Nākamgad var būt mazas izmaiņas kārtu skaitā, jo sacensības nenotiks Gulbenē. “Kaut arī lielais pārtraukums nenāk par labu, tas mums ir lielās vasaras brīvdienas, pēc kurām ir liels dalībnieku kritums. Ir saņemti priekšlikumi rīkot kārtas, vienu nedēļu izlaižot. Šis variants neguva atbalstu, un mēs paliksim pie 14-15 kārtām otrdienās. Ir idejas pirms sezonas jauniešiem sarīkot treniņus, lai piesaistītu dalībniekus, aktivizēt jaunsargus, karavīrus. Priecē, ka atbildīgās sacensībās “horizontieši” un OK “Alūksne/Ape” spēja mobilizēties un sekmīgi startēt dažāda līmeņa sacensībās, jo mums ir 2.vieta Latvijas klubu stafetē. Lai arī esam mazs cinītis, bet spējam gāzt vezumu, un tas šogad izdevās. Bija arī labas vietas Latvijas čempionātos,” stāsta V.Veļķeris. ◆

Kategorijas