Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Var iepazīt Lībiešu krastu

Diāna Lozko

2015. gada 30. oktobris 00:00

3

Alūksnes muzejā šonedēļ tika atklāta fotogrāfa Jāņa Medņa izstāde “Zaļš, balts, zils”, kura veltīta Lībiešu krastam. Izstāde būs skatāma līdz 2.decembrim.

Izstādē redzamie darbi ir tikai viena daļa no vairāku gadu garumā tapušajām 240 krāsu fotogrāfijām, kas apvienotas albumā “Zaļš, balts, zils”. Albums izceļas ar netradicionālu māksliniecisko noformējumu un attēlu viengabalainību, ievērojamo formātu un tematisko daudzveidību. Tas ir pirmais mākslas izdevums par šo īpašo Latvijas vietu – Lībiešu krastu, kurā iemūžināts neskartās dabas, vides, vietējo cilvēku, arhitektūras, zvejniecības un sadzīves tradīciju īpašais kolorīts. “Zaļš, balts, zils” ir arī mūzikas kompaktdisks, kura autors ir Raimonds Tiguls. Diskā seni lībiešu tautasdziesmu motīvi aranžēti mūsdienīgā skanējumā lībiešu valodā.
J.Mednis izstādes atklāšanas laikā uzsvēra, ka šī izstāde ir aktuāla arī Alūksnes un Apes novadiem, jo arī šeit ir sastopami lībiešu senči. “Lībiešu karogs ir zaļš – balts – zils un simbolizē to, ka zvejnieki, braucot uz mājām, redz zilu jūru, baltas kāpas un zaļu mežu. Tieši tā tika izveidots lībiešu karogs,” pastāstīja fotogrāfs. Izstādē apskatāmās fotogrāfijas ir tapušas visos četros gadalaikos un dažādos diennakts laikos. Fotogrāfijās var aplūkot gan Kolkasragu, gan Lībiešu krasta skaistākās vietas, kā arī lībiešiem tradicionālākās lietas un spēcīgo lībiešu senču fotogrāfijas.
SIA “Kolkasrags” izpilddirektors Jānis Dambītis uzsvēra, ka jebkuru mērķi var sasniegt, ja vien ir laba ideja un mērķtiecīgi uz to tiek iets. Tieši tādā veidā bija iespējams realizēt šo projektu, un tagad arī grāmatu ar vērienīgi apkopoto materiālu par Lībiešu krastu varēs apskatīties Alūksnes muzejā. ◆

Kategorijas