Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Basām kājām rasā lasa jāņuzāles

Līga Vīksna

2010. gada 23. jūnijs 08:05

1287

Mālupietes Līgu Delperi un Līgu Savko vieno ne tikai vārds, bet arī darbs - abas strādā Mālupes veikalā par pārdevējām, ir izpalīdzīgas kolēģes un draudzenes ikdienā. Savā vārdadienā Līgo svētkos viņām vienmēr ir jāstrādā, turklāt vienai vīrs ir Jānis, bet otrai draugs ir Jānis.

Taujātas, kāpēc vecāki izvēlējušies šādu vārdu, L.Delpere atzīst - tēvs vēlējies, lai dzimtā katrā paaudzē būtu Līga vai Jānis. Savukārt L.Savko vecāki gribējuši meitu saukt par Līgu, jo tas ir latvisks vārds. Pašas atzīst - jūtas pagodinātas, ka viņu vārdadienā visa Latvija svin svētkus. Diemžēl vai par laimi arī savā svētku dienā abām ir jāstrādā līdz pulksten 19.00 vakarā veikalā, bet viņas par to neskumst, jo to kompensē pircēju mīlestība.

"23.jūnijā mums veikalā visas vāzes ir pārpildītas ar ziediem - pat spaiņos liekam, jo pircēji nāk un apsveic. Viss veikals smaržo un ir svētku noskaņās," viņas stāsta.

Kad darbdiena beigusies, tiek uzvilktas svētku drānas un var sākties svinības. L.Delpere gada īsāko nakti pavada kopā ar radiem un draugiem pie brāļa sievas, kura arī ir Līga, bet L.Savko kopā ar ģimeni dodas pie vecākiem uz Kalncempjiem. Neizpaliek ugunskurs, siers, alus, pīrāgi, šašliks un dziesmas. L.Delpere atzīst - pēdējos gados ir līgots līdz rītam un pēc tam uzreiz uz darbu. Līgas uzsver - vasaras saulgriežu svētki nav iedomājami bez siera, ko gatavo pašas mājās.

Abām Līgām ir arī ļoti jauka tradīcija - Līgo dienas rītā basām kājām staigāt pa rasu, smeļoties dabas spēku un enerģiju.

"Agri rītā sazvanāmies, modinām bērnus un basām kājām kopā ejam pa rasotu lauku staigāt, jāņuzāles lasīdami, bērni pin vainagus. Tad izpušķojam veikalu un darbdiena var sākties. Jāņu vainagus glabājam līdz nākamajiem Jāņiem, kad metam tos ugunskurā," stāsta L.Savko.

Jautātas sevi raksturot, Līgas atzīst, ka ir atsaucīgas, laipnas, izpalīdzīgas - to prasa arī amats.

"Lai kā arī pats jūties, darbā to nevari izrādīt - ir jābūt dežūrsmaidam, ja arī iekšā velniņi staigā," saka L.Savko.

Līgo svētkos viņas visiem vēl jauku gada īsāko nakti un negulēt tajā, atrast papardes ziedu un našķoties ar sieru, alu. L.Savko gan smaidot atzīst - viņa netic, ka papardes zied Jāņu naktī...

Kategorijas