Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē domā par tiešās pirkšanas kustības sākšanu

Līga Vīksna

2015. gada 30. oktobris 00:00

22

Arī Alūksnes novadā šobrīd apsver iespēju ieviest tiešās pirkšanas kustību, tādēļ šī bija viena no galvenajām tēmām vakardienas NVO un uzņēmēju forumā “Sociālā uzņēmējdarbība. Krājaizdevu sabiedrība. Tiešā pirkšana”, kurā pulcējās apmēram 50 interesenti.

Vispopulārāk – Rīgā
Tiešās pirkšanas grupu darbība balstās uz tādām vērtībām kā draudzība, brīvprātības princips, jo pelna tikai ražotājs, un atbalsts biopārtikai – atzina rīdzinieces Zane Ruģēna un Elīna Zuša, stāstot alūksniešiem savu pieredzi par tiešās pirkšanas kustības attīstīšanu.
Tiešā pirkšana ir pircēju brīvprātīgi iniciētas grupas un neformāls alternatīvās iepirkšanās modelis. Rīgas tiešās pirkšanas grupas dalībnieces Z.Ruģēna un E.Zuša uzsvēra, ka tiešās pirkšanas grupās visi iesaistās brīvprātīgi un sadarbojas ar bioloģiskajiem lauksaimniekiem. Šobrīd Latvijā ir vairāk nekā 30 tiešās pirkšanas grupas, kurās aptuveni 1000 ģimenes sadarbojas ar 150 bioloģiskajiem lauksaimniekiem. Tiesa, 19 no šīm grupām atrodas Rīgā, kur otrdienās aktivizē pasūtījumus, aptaujājot zemniekus, izveido sarakstu un nosūta potenciālajiem pircējiem. Nedēļas nogalē zemnieki gatavo produktu pakas un nogādā Rīgā. Pirmdienās nāk kopā brīvprātīgie šķirošanas un izdales dežuranti, izdala preci pircējiem par ražotāju cenām, pēc tam zemnieki saņem savu naudu.
“Pircējs iegūst svaigu, veselīgu pārtiku no zināma piegādātāja un mērķtiecīgi plāno nedēļai nepieciešamo pārtiku ģimenei, izvairoties no nepārdomātiem pirkumiem. Savukārt zemniekiem tie ir regulāri ienākumi un garants preces noietam, nevis tirgū pavadīta diena, nezinot, cik pircēju atnāks, kā arī atgriezeniskā saikne par savu produktu. Mums ir prieks, ka ar tiešās pirkšanas grupām esam devuši ticību zemniekiem, viņu darbs ir vajadzīgs un bioloģiskā pārtika ir pieprasīta,” sacīja E.Zuša. Tas, vai tiešās pirkšanas grupa ir vajadzīga konkrētā vietā, jāizvērtē pašiem, jo laukos bieži vien zemnieki savus pircējus atrod “pa tiešo”, daudzi iedzīvotāji paši izaudzē sev vajadzīgo.

Gulbenē – jau gadu
Pieredzē par tiešās pārdošanas kustību dalījās arī alūksniete Līga Langrate, kura šobrīd strādā Gulbenē un ir Gulbenes tiešās pirkšanas grupas dalībniece. Pirms pusotra gada viņa vēlējās Alūksnē sākt tiešās pirkšanas kustību, jo ir bioloģiskas pārtikas atbalstītāja, bet darba gaitas aizveda uz Gulbeni, kur arī iecere īstenota. “Gulbenē jau gadu ir šāda grupa, kur ražotāji piegādā ne tikai bioloģiskos produktus. Esam izgājuši cauri grupas izveidošanai, jo ne visi, kuri vienreiz vēlējušies nopirkt no zemnieka gaļu vai maizi, grib to darīt regulāri. Tagad esam izauguši līdz pastāvīgai grupai, atraduši piemērotas telpas, pārrunājuši visu ar atbildīgajiem dienestiem. Lielās pilsētās tiešās pārdošanas kustība ir mazāk pārraugāma no atbildīgo dienestu puses, bet mazpilsētās viss ir acu priekšā. Preci ražotājs mums piegādā ar pavadzīmi un pēc tam sniedz atskaiti Valsts ieņēmumu dienestā. Šobrīd ir mainījušās Pārtikas un veterinārā dienesta prasības mājražotājiem – ja iepriekš ražotājiem vajadzēja apliecības, tad tagad tiešajā pirkšanā lauksaimnieciskās produkcijas audzētājs drīkst savu produktu pa tiešo piegādāt patērētājam bez saskaņojumiem,” atzina L.Langrate.

Pašvaldība palīdzēs, bet nedarīs
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis uzsvēra – viss ir atkarīgs no pašiem cilvēkiem, mājražotājiem un uzņēmējiem: ja būs interese un vēlme darīt, vienmēr neprasot, kas par to būs pretī, tad arī izdosies. “Nav izslēgts, ka tiešās pirkšanas kustība attīstās arī Alūksnes novadā, lai gan aktuālāk tas ir Rīgā. Katrā ziņā no novada domes tai būs atbalsts un palīdzība, ja redzēsim, ka tās lietas virzās un cilvēkiem pašiem ir interese, pieprasījums. Bet novada dome nenodarbosies ar to, ar ko jānodarbojas pašiem mājražotājiem, uzņēmējiem, iedzīvotājiem. Jābūt aktīviem! Piemēram, pagājušajā nedēļā beidzās novada pašvaldības izsludinātais jauniešu biznesa ideju konkurss – diemžēl šogad saņēmām tikai trīs pieteikumus, kas ir uz pusi mazāk nekā pērn... Tas pierāda, ka ne vienmēr visu izsaka nauda, bet arī pašu aktivitāte,” saka A.Dukulis. ◆

Kategorijas