Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cēsu pusē trīs ceļu satiksmes negadījumos cietuši 14 cilvēki; policija aicina ievērot drošas braukšanas pamatprincipus

Vakar, 3.novembrī, Vecpiebalgas un Cēsu novados notikušos trīs ceļu satiksmes negadījumos cietuši 14 cilvēki, tostarp 7 bērni.

Policija jau vēstīja, ka vakar ap pulksten 14:00, Vecpiebalgas novadā, autoceļa Cēsis – Vecpiebalga – Madona 24.kilometrā no ceļa nobrauca 1964.gadā dzimušas sievietes vadīts mikroautobuss, kurā atradās 10 bērni vecumā no 9 – 11 gadiem. Traumas guva 7 bērni, kuri tika nogādāti slimnīcā.

Pēc sākotnējās negadījuma apstākļu pārbaudes, policija izmeklēšanas laikā pārbaudīs vairākus negadījuma iemeslus, tostarp arī to, ka, iespējams, mikroautobuss avarējis dēļ vadītājas noguruma. Notikuma vietā vadītājai tika veikta arī alkohola koncentrācijas pārbaude, alkohola reibums netika konstatēts.

Vienlaikus pēc sākotnējā pārbaudes policija konstatējusi, ka lielākā daļa mikroautobusa pasažieru nav bijuši piesprādzējušies, kas ir viens no iemesliem traumu gūšanai apgāžoties transportlīdzeklim. Lai novērstu šādas situācijas, policija atkārtoti atgādina, ka drošības jostas jāizmanto vienmēr. Tas nav nevajadzīgs aksesuārs vai ekstra automašīnā, kuru izmantot, kad ir vēlme. Tās ir obligātas un tādas ir tādēļ, ka pasargā no traumu gūšanas gan sadursmes rezultātā, gan apgāšanās, gan arī straujas bremzēšanas rezultātā.

Policija atkārtoti aicina vecākus, braucot ar transportlīdzekli, vienmēr piesprādzēt bērnus, tādējādi bērnu radinot to darīt arī tad, kad viņš brauc citā transportlīdzeklī, kur vecāku nav blakus. Tāpat transportlīdzekļa vadītājam ir jāparūpējas, lai transportlīdzeklī esošie pasažieri būtu piesprādzējušies.

Pēc pāris stundām, ap 17:30, policijā vērsās aculiecinieki, kuri informēja par ceļu satiksmes negadījumu Cēsu novadā, pie Priekuļu apļa, kur no ceļa bija  nobraukusi un apgāzusies automašīna Chrysler Sebring.

Uzsākot darbu notikuma vietā, policija noskaidroja, ka negadījums, visticamāk, noticis dēļ automašīnas vadītāja stiprā reibuma. 1985.gadā dzimušais vīrietis automašīnu vadījis vairāk nekā 2 promiļu reibumā, turklāt sākotnēji vīrietis centās noliegt, ka bijis pie automašīnas stūres.

Šajā negadījumā traumas guva pats vadītājs un  automašīnas pasažieris – 1961.gadā dzimis vīrietis, kurš nogādāts slimnīcā, vēl
divi pasažieri, kuri atradās automašīnā, kad tā avarēja, no notikuma vietas aizbēga.

Vēl pēc divām stundām, ap pulksten 19:20, smags ceļu satiksmes negadījums notika Vaives pagastā, autoceļa Rīga – Sigulda – Veclaicene 86.kilometrā, kur divu automašīnu sadursmē cieta pieci cilvēki.

Sākotnējā informācija liecina, ka 1983.gadā dzimis vīrietis vadot automašīnu BMW un, veicot apdzīšanas manevru, nepārliecinājās par drošību, iebrauca pretējā braukšanas joslā un sadurās ar pretim braucošo automašīnu Toyota Yaris Hybrid, kuru vadīja 1961.gadā dzimis vīrietis. Automašīnu frontālās sadursmes rezultātā traumas guva abi automašīnu vadītāji un pasažieri – 1981.gadā, 1995.gadā un
1994.gadā dzimuši vīrieši.

Visos gadījumos policijā sākti kriminālprocesi, izņemti lietiskie pierādījumi un nozīmētas ekspertīzes. Visu notikušo negadījumu iemesli tiks skaidroti izmeklēšanas gaitā, taču analizējot kopējo situāciju uz ceļiem, policijai jāsecina, ka ir ievērojami kritusies transportlīdzekļu vadītāju kultūra un vēlme ievērot drošas braukšanas pamatprincipus. Turklāt arvien vadītāji neievēro faktu, ka kā karu gadu ir iestājies rudens, tumšais laiks, apgrūtināta braukšana, kas nozīmē, ka ir jāmaina braukšanas stils un jāpārvietojas lēnāk, piesardzīgāk.

Policija aicina vadītājus atcerēties, ka jebkāda automašīna ir paaugstinātas bīstamības objekts un ar to var ne tikai nokļūt no punkta A līdz punktam B, bet arī smagi traumēt, reizēm pat letāli, ne tikai sevi un savus tuvos, bet arī citus cilvēkus.

Kategorijas