Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Līdaka ir skaista tikai ūdenī

Diāna Lozko

2015. gada 6. novembris 00:00

1320

Alūksnes ezerā 29.oktobrī alūksnietis Roberts Pilips noķēra 11,250 kilogramus smagu līdaku. Līdz šim tas ir viņa lielākais loms. Lielā līdaka tika atlaista brīvībā, tāpēc to var palaimēties sastapt vēl kādam makšķerniekam.

Pārsteidza mani
nesagatavotu
R.Pilips, kurš ir arī Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Alja” inspektors, stāsta, ka ap trijiem pēcpusdienā uz velci noķēris lielo lomu. “Līdaka pārsteidza mani nesagatavotu. Ar kolēģi nospriedām mainīt braukšanas virzienu, izvilku mānekli, nomainīju uz savu favorītu,  iemetu 15 metrus aiz laivas motora. Neaiztaisot spoles lociņu un turot roku uz auklas kasetes, gaidīju, kamēr laiva iztaisnosies taisnā līnijā, lai varētu izlaist vēl 30 metrus un māneklis sasniegtu pareizo dziļumu, bet tad pēkšņi - sitiens pa roku, spinings līks! Turu un nesaprotu, vai aukla dzenskrūvē ierauta vai tiešām zivs ir pieķērusies,” stāsta R.Pilips.
Eholote rādījusi, ka dziļums ir 14 metri, bet māneklis iet, maksimums, 3 metru dziļumā, kā arī pie pašas laivas. Kad motors bija noslāpēts, R.Pilips sapratis, ka tā ir liela zivs. “Cīņa nebija ilga - varbūt septiņas minūtes pagāja, kad līdaka jau bija pie laivas borta. Tā kā uztveramā tīkliņa nebija, līdaku laivā iecēlu, roku ielikdams aiz žaunu vāka. Saudzīgi izņēmām āķi, nosvērām, sabildējām un atlaidām atpakaļ dzelmē. Līdaku atlaidu, jo skaista un gracioza viņa izskatās ūdenī, nevis uz vakariņu galda,” saka makšķernieks.
R.Pilipam arī iepriekš bijuši lieli lomi, bet lielākā noķertā līdaka līdz šim bijusi 10,3 kilogramus smaga. Arī to R.Pilips atlaidis. “Vēl joprojām kādam šīs līdakas var dāvāt tikpat daudz labu emociju, kā man,” saka R.Pilips.

Ezers ir sarežģīts, ar
interesantu grunts reljefu
R.Pilips makšķerē jau kopš bērnības. Viss esot sācies ar piemājas dīķīti un bambusa makšķeri kā jau daudziem. “Tēvs, redzēdams, ka man tā lieta patīk, ņēma mani līdzi copē. Vislabāk man patīk makšķerēt Alūksnes ezerā, jo šis ezers ir sarežģīts, ar interesantu grunts reljefu, bagāts ar zivīm  un labi piemērots džigam -  spiningošanas tehnikai, kas man ir vistuvākā,” stāsta R.Pilips.
Pāris reizes sezonā viņš pastaigā arī pa foreļupēm ar spiningu, bet tas gan kalpojot vairāk kā līdzeklis atslēgties no visa un sakārtot savas domas. “Vēl kā savu hobiju varu minēt medības. Par pilntiesīgu mednieku sevi saukt nevaru, bet viss ir procesā - mācos un gatavojos eksāmeniem,” stāsta R.Pilips. Viņam patīk makšķerēt gan ziemā, gan vasarā, tomēr vasaras cope ir tuvāka sirdij. Ziemas sezonā mērķa zivs esot asaris.
Jaunajiem makšķerniekiem R.Pilips iesaka, pirms sākt makšķerēt kādā no ūdenstilpēm, iepriekš iepazīties ar ūdenstilpes saistīto likumdošanu. Jānoskaidro, vai ūdenstilpe ir privāta vai valsts, kā arī vai tajā tiek organizēta licencētā makšķerēšana. Kad jautājumi par ūdeņu piederību noskaidroti, tad jāizvērtē, ar kādiem makšķerēšanas piederumiem un kādas zivis makšķernieks vēlas iegūt. “Lai gūtu priekšstatu, kā un ko darīt, iesaku piebiedroties kādam, kas jau ir ar pieredzi makšķerēšanā. Mūsdienās ir ļoti daudz lasāmvielas, kā arī internetā pieejami pamācoši videoklipi, kas ļoti sekmīgi palīdz saprast, uz ko ķert un ar kādiem rīkiem. Iesaku esošajiem un topošajiem makšķerniekiem neizmantot makšķerēšanu kā nemitīgu pārtikas sagādes programmu, bet gan ņemt no dabas tikai tik daudz, cik pašu ģimene spēj patērēt,” saka R.Pilips. ◆

Kategorijas