Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Eņģeļu pilsētai – 23 000

Līga Vīksna

2015. gada 6. novembris 00:00

3

Alūksni – Eņģeļu pilsētu šogad ietērps krāšņā Ziemassvētku rotā, jo šim mērķim novada dome oktobra sēdē no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem izdalījusi prāvu finansējumu – 15 000 eiro.

Kopā Alūksnes rotājumu iegādei šogad tērēs 23 000 eiro, jo, kā atzina novada domes Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte, 8000 eiro gada garumā ir ietaupīti no svētku noformējumam paredzētā finansējuma.

Pietrūkst 15 000
Jautājumu par papildu finansējumu skatīja oktobra domes sēdē, iepriekš komitejās par to nediskutējot, tādēļ deputātiem bija jautājums, kādēļ tas jāskata steidzami. Vides dizaina padome ir izskatījusi Alūksnes Kultūras centra mākslinieka Gintara Čerbikova, kurš ir atbildīgs arī par Alūksnes pilsētas noformējumu, koncepciju šāgada Ziemassvētku noformējumam un akceptējusi to.
“Diemžēl šo koncepciju pilnībā nevar īstenot ar to finansējumu, kas šobrīd ietaupīts, bet Vides dizaina padomei ļoti patika koncepcija, tādēļ padomes lēmums bija virzīt jautājumu skatīt novada domei un lūgt papildus 15 000 eiro,” sacīja S.Eglīte. Vides dizaina padomē ir pašvaldības ainavu arhitekte un padomes vadītāja Laura Ozoliņa, pašvaldības zemes ierīkotāja Inese Randa, S.Eglīte, Kultūras centra direktore Sanita Bērziņa un G.Čerbikovs, būvvaldes vadītājs – arhitekts Arvīds Račinskis un aģentūras  “Spodra” darbu vadītāja Ingrīda Ribozola.

Pagastos – tikai lampiņa?
Deputāts Ainars Melders retoriski jautāja: “Tad pagastos nekā nebūs – tikai viena lampiņa augšā un par pagasta pārvaldes budžeta līdzekļiem?” S.Eglīte sacīja, ka par Ziemassvētku noformējumu pagastos ir atbildīgas pagastu pārvaldes. “Alūksnes pilsētu saredzam kā Ziemassvētku Eņģeļu pilsētu un eņģeļu motīvu attīstām katru gadu. Mākslinieka kapacitāte ir tik liela, cik ir. Lielu daļu noformējumu viņš izgatavo pats, tas prasa lielu darbu un ietaupa finansējumu. Ja nākotnē Vides dizaina padomi apmierinās tas, kas redzams pilsētā, tad mākslinieks strādās un piedāvās arī pagastiem – tas ir mūsu nākotnes redzējums. Tas būtu skaisti, brīnišķīgi un izcili, ja vienādi noformēt varētu visu Alūksnes novadu!” sacīja S.Eglīte.
Svētku noformējumam 2015.gada budžetā tika piešķirti 14 000 eiro. Līdz šim no tiem iztērēti 6000 eiro, 8000 eiro ietaupot Ziemassvētku rotājumiem. “Arī ar 8000 eiro var daļēji izrotāt pilsētu, bet tas būs pagājušā gada robežās. Pērn bija daudz neapmierināto, kāda izskatās Alūksne Ziemassvētku rotā, un norādes, ka pietrūkst rotājumu,” sacīja S.Eglīte.

Vajag atbildīgo
Par svētku noformējuma uzlikšanu un noņemšanu, glabāšanu atbild pašvaldības aģentūra “Spodra”. “Šobrīd neviens jau nav atbildīgs par to, kādos apstākļos tos glabā, salabo. Visus šos gadus  rotājumu iegādei atvēlēts ļoti liels finansējums. Ja būtu pienācīgi gādājuši par rotājumu uzlikšanu, noņemšanu un glabāšanu, tad nevajadzētu tagad piešķirt papildu līdzekļus. Aicinu deputātus, ja balso “par”, tad vismaz 10 procentus no šiem 15 000 eiro atvēlēt atbildīgajai personai, kura par tiem rūpējas. Pretējā gadījumā nākamgad ap šo laiku atkal lemsim par kārtējiem tūkstošiem Ziemassvētku rotājumiem. Ir ļoti skumji klausīties deputātu vieglprātīgajā attieksmē, ka iepriekš pirkti Ķīnas ražojumi un vajag jaunus. Tad pērkam kvalitatīvāku preci ilgākam laikam, nevis katru gadu!” pauda deputāts Dzintars Adlers.
S.Eglīte norādīja, ka ne “Spodrai”, Kultūras centram, ne Kultūras nodaļai nav telpu, kur glabāt rotājumus, bet tiek domāts par šādu vietu. “Bet arī šādas telpas neglābs situāciju, jo daļa rotājumu tāpat tiks norakstīta, jo tiem jāiztur ziema, sals, āra apstākļi. Daļa rotājumu tiek sabojāta noņemot, vēl daļu sabojā vandaļi. Pirms septiņiem gadiem tika pirkti lētākie rotājumi telpām. Tagad plānotas tikai LED gaismas āra apstākļiem,” sacīja S.Eglīte.
S.Eglīte atklāj, ka galvenā Ziemassvētku egle arī šogad būs pie Jaunās pils, lai gan par atrašanās vietu bijušas plašas diskusijas, apsverot arī variantus to izvietot pie Kultūras centra vai Bībeles muzeja. Īpašā un jaunā svētku rotā ietērps strūklaku teritoriju pie pils un citas vietas pilsētā. ◆

Kategorijas