Siers uzturā. Par vai pret?
Pēdējā laikā arvien biežāk izskan viedoklis, ka vēlams ierobežot
uzturā piena produktu, tajā skaitā siera lietošanu. Vai patiesi ir
jāatsakās no siera arī tad, ja nav alerģijas un laktozes nepanesamības?
Tas var būt pilnvērtīga uztura sastāvdaļa, ja protam izvēlēties īsto
sieru un ievērojam mērenību, pārliecināta uztura speciāliste Ksenija
Andrijanova. Lai atspēkotu dažādus aizspriedumus par sieru, talkā nāk
arī TRIKATA siermeistars Renārs Tumens.
Piena produkti ir
nepieciešami tikai bērniem, savukārt pieaugušie bez tiem var mierīgi
iztikt – skan viens no populārākajiem apgalvojumiem. Ksenija Andrijanova
norāda, ka siers, tāpat kā citi piena produkti, tomēr ir vērtīgs
olbaltumvielu avots. Daudzas no tajā esošajām aminoskābēm, piemēram,
triptofāns, lizīns un leicīns, ir neaizvietojamas, un cilvēka organisms
tās nesintezē. Un ar sieru tās var lieliski uzņemt. Tāpat tas ir viens
no labākajiem kalcija avotiem – veseliem kauliem jebkurā vecumā.
Cilvēkus,
kas rūpējas par slaido līniju, mēdz uztraukt siera tauku saturs, taču
jāatceras, ka uz iepakojuma norādītais skaitlis, proti, cik tauku satur
100 grami produkta, attiecas uz sausnu – to masu, kas paliek pāri, ja no
siera izdala visu ūdeni. Faktiski tauku saturs sierā ir daudz zemāks,
nekā uz iepakojuma redzamais skaitlis, un ir atkarīgs no ūdens daudzuma
konkrētajā produktā, skaidro TRIKATA siermeistars Renārs Tumens. Ja
ievēro diētu, no siera nav jāatsakās pavisam, bet apzināti jālūkojas pēc
liesākiem sieriem ar 10-15% tauku saturu.
Ja pieaugušajam
ikdienā ieteicams uzņemt vidēji 2000 kilokalorijas, tad simts grami
siera satur vidēji 250–300 kilokalorijas. Jebkura produkta pārmērīga
lietošana var veicināt svara pieaugumu, piebilst uztura speciāliste.
Uzskats, ka organismam ir grūti sagremot sieru, un tas sagremojas
nepilnvērtīgi, nav īsti pamatots. Siers cilvēka organismā tiek sagremots
tikpat labi, cik citi olbaltumvielas un taukus saturošie produkti.
Siers nesatur nešķīstošās šķiedrvielas, tāpēc nav pamata uzskatīt, ka
tas var tikt sagremots nepilnvērtīgi.
Pastāv uzskats, ka
olbaltumvielas un ogļhidrātus nav ieteicams uzņemt vienā ēdienreizē. Vai
tas nozīmē, ka grieķu salāti un uzkodas, kurās ir siers un vīnogas, nav
veselīgas? Ideja par to, ka vienlaikus nedrīkst uzņemt gan
olbaltumvielu, gan ogļhidrātu dabas produktus, balstās dalītā uztura
teorijā, un no zinātnes viedokļa šī teorija ir aplama, apgalvo uztura
speciāliste. Cilvēka organisms ir gudrs un spēj tikt galā ar vairākām
uzturvielām vienlaikus. Tādējādi siers kopā ar augļiem vai dārzeņiem
veido lielisku olbaltumvielu, vitamīnu un šķiedrvielu kombināciju.
Atšķirībā
no cilvēkiem ar piena alerģiju, kuriem sieru uzturā lietot nevajadzētu
nemaz, laktozes nepanesamības gadījumā joprojām var ēst sieru, kas
nesatur laktozi. Laktoze ir piena cukurs, ko, sieram gatavinoties,
pārstrādā sierā esošās baktērijas. Siermeistars Renārs Tumens atklāj, ka
siera nogatavināšanas procesā laktoze tiek sadalīta. Ja siers ir
gatavināts atbilstoši receptūrai, aptuveni 35 dienu laikā baktērijas ir
pastrādājušas tajā esošo laktozi. Sierā, kas ir nogatavināts ilgāk par
40 dienām, laktozes faktiski nav.
Šeit neviļus jājautā, cik
patiess ir apgalvojums – jo vecāks siers, jo labāks. Siermeistars
skaidro, ka tas ir atkarīgs no siera šķirnes. Katrai siera šķirnei ir
noteikts minimālais un maksimālais gatavināšanās laiks un, to
pārsniedzot, siers sāk kļūt vienkārši vecs. Piemēram, Parmezāna tipa
sieriem pieļaujama pat trīs gadu gatavināšanās, bet Šveices tipa sieriem
– vidēji divi līdz trīs mēneši. Tai pat laikā svaigajiem sieriem
gatavināšanās ir vien dažas dienas ilga, tāpēc siera vecumam nav
saistības ar siera kvalitāti.
Nav taisnība arī tas, ka siers
kļūst dzeltens tam pievienoto lauku olu dēļ, jo olas fermentētajiem
sieriem nepievieno vispār. Siera krāsu veido pienā esošie tauki, tādēļ
Krievijas siers ar 50% tauku saturu vienmēr būs dzeltenāks nekā Holandes
siers, kura tauku saturs ir 45%. Visticamāk vairums veikalos redzamo
sieru ar izteikti dzeltenu krāsu, ir krāsoti, izmantojot pārtikas
krāsvielas. Pēc receptes, piemēram, Holandes tipa sieram ziemas mēnešos,
kad govis netiek laistas ganos, ir pieņemama arī ļoti bāli dzeltenīga
krāsa.
Tiem, kuri raizējas, vai sieram netiek pievienoti augu
tauki un citas neveselīgas vielas, eksperti iesaka rūpīgi izpētīt
etiķeti. Pirmkārt, atbildīgs ražotājs vienmēr rūpējas par sava siera
kvalitāti, tāpēc uz iepakojuma vienmēr būs norādīts produkta sastāvs.
Otrkārt, mūsu valstī pastāv stingri marķēšanas noteikumi – siers, kam
pievienoti augu tauki, nemaz nedrīkst tikt saukts par sieru, šādus
produktus jādēvē par siera izstrādājumiem.
Kategorijas
- Laikraksta sludinājumi
- Pērk
- Pārdod
- Dažādi
- Pakalpojumi
- Maina
- Izīrē
- Vēlas īrēt
- Dāvinu
- Darbs - meklēju
- Darbs - piedāvāju
- Pazudis / Atrasts
- Līdzjutība
- Sludinājumi
- Transports
- Nekustamais īpašums
- Darbs un izglītība
- Izklaide
- Mājdzīvnieki
- Dažādi
- Mājsaimniecība
- Lauksaimniecība
- Labsajūta un veselība
- Celtniecība
- Elektronika
- Pērk
- Pārdod
- Forums
- Mana dzīvesvieta
- Cilvēki
- Izklaides iespējas
- Sanāca kā vienmēr...
- Ir ko teikt?
- Izklaide un kultūra
- Transports un satiksme
- Pilsēta
- Darba devēji
- Citos portālos
- Diena.lv
- Db.lv
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Sarunas par dzīvi
- Latvija pēc 90
- 8778
- Konkursi
- Mīlestības stāstu konkurss
- Blogi
- Afiša
- Koncerti
- Teātra izrādes
- Izstādes
- Sports
- Balles un diskotēkas
- Bērniem
- Filmas
- Citi pasākumi
- Dievkalpojumi
- Jauniešiem
- Senioriem
- Svētki
- Piemiņas pasākumi
- Izlaidumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Cope un medības
- Dzive laukos
- Veselība
- Sports
- Politika
- Vēlēšanu ziņas
- 10. Saeimas vēlēšanas
- 11. Saeimas vēlēšanas
- Kultūra
- Konkursi
- Vietējās ziņas
- Skolu ziņas
- Pasaules ziņas
- Latvijas ziņas
- Policijas ziņas
- Skola Kanaviņu kalnā
- Senioriem
- Vēlēšanas 2017
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Statiskas lapas
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Teritoriālās reformas krustcelēs
- Izklaide
- 13. Saeimas vēlēšanas
- Slēpņošanās spēle "Discover the city"
- Koronavīruss
- "Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā"