Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Savus 70 izspēlē koncertu ciklā

Līga Vīksna

2015. gada 13. novembris 00:00

52

Pirms 70 gadiem, kad uz pacēluma viļņa Latvijā tika atvērtas daudzas mūzikas skolas, starp tām bija arī Alūksnes mūzikas skola. Pirmais tās direktors Alberts Mucenieks bija ļoti patriotisks cilvēks - skolas svinīgo atklāšanas aktu viņš izvēlējās nolikt 18.novembrī. Šodien visi to uzskata par ļoti drosmīgu izvēli.
Skolas lepnums ir katrs audzēknis un pedagogs. Šobrīd skolā strādā 29 pedagogi, no kuriem 15 paši savulaik šo skolu arī absolvējuši. Akreditācijas komisija šomēnes apmeklēja mūzikas skolu un atzina – tas ir labs rādītājs un apliecina, ka skola visus šos gadus ir labi strādājusi, pratusi izaudzināt pedagogus, kuriem ir vēlme atgriezties un strādāt savā skolā. Šajā mācību gadā mūzikas skolā un tās filiālēs Apē, Mālupē ir 260 audzēkņi, bet kopā ar sagatavošanas klašu audzēkņiem un tiem, kuri apmeklē interešu izglītības programmas – 304 audzēkņi.

Koncerti jau sākušies
Šis mācību gads skolai sācies ar jubilejas koncertu ciklu. Dzimšanas dienu skola svin 15.oktobrī. Oktobra vidū Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā izskanēja klasiskās mūzikas koncerts. Alūksnes Kultūras centra jauno flīģeli oktobra beigās pirmo reizi jau iespēlēja mūzikas skolas klavierspēles audzēkņi un pedagogi, līdztekus tam notika arī sitaminstrumentu spēles audzēkņu un pedagogu koncerts. Tajā piedalījās 11 pedagogi, no kuriem 8 ir mūzikas skolas absolventi, un 33 audzēkņi. 14.novembrī tur notiks pūšaminstrumentu spēles audzēkņu un pedagogu koncerts “Taures sauc Alūksnē”. Otrajā adventē, 6.decembrī, izskanēs vijoļspēles koncerts “Četri stīgu stāsti”, bet janvāra sākumā - vokālās mūzikas – kora klases un kokles spēles audzēkņu un pedagogu koncerts. 12.februārī būs populārās un džeza mūzikas koncerts, 13.februārī – profesionālās un akadēmiskās muzicēšanas koncerts. Jāuzsver, ka līdz ar skolas pašreizējiem audzēkņiem un pedagogiem koncertos uzstājas arī absolventi un viņu vadītie kolektīvi.
Mūzikas skolas direktore Gunta Boša atklāj – viskuplākais absolventu skaits būs noslēguma koncertos februārī. “Pirmo reizi skolas vēsturē jubilejas ciklā organizēsim atsevišķi populārās, džeza un akadēmiskās mūzikas koncertus. Laikmets mainās, un mēs ejam tam līdzi, turklāt šajā jomā mums ir brīnišķīgi absolventi – savas nozares speciālisti. Līdz šim nekad skola nebija arī organizējusi koncertu baznīcā – sapratām, ka to varam!” saka G.Boša.

Smaida sejas, acis, sirdis...
Direktores vietniece Valda Dāvida priecājas, ka atsauksmes par pirmajiem koncertiem ir labas un arī apmeklētība bijusi liela. Mūzikas skola ir starp tiem, kam pirmajiem bija gods iemēģināt jauno Kultūras centra flīģeli. “Smaida sejas, acis, sirdis – viss! Instruments ir brīnišķīgs! Alūksnes mūzikas skolai tā ir liela dāvana – jubilejas gadā ar saviem koncertiem kāpt uz Kultūras centra lielās skatuves un spēlēt šo brīnišķīgo instrumentu! Tiesa, jaunais flīģelis vēl regulāri jāskaņo, katram instrumentam arī ir jāadaptējas konkrētajā vidē. Daudziem varbūt nav saprotams, kādēļ jauns instruments jāskaņo biežāk – tas vajadzīgs, lai to iespēlētu un pieregulētu. Esam lepni un gandarīti arī par to, ka mūzikas skolas audzēkņu koncerti ir kupli apmeklēti – vienmēr tā nav bijis, bet gadu laikā publika ir “izaugusi”,” saka G.Boša.
V.Dāvida saka paldies koncertu vadītājiem – garīgās mūzikas koncerta vadītājai Ilonai Riekstiņai, kura būs arī pūšaminstrumentu spēles koncerta vadītāja; taustiņinstrumentu un sitaminstrumentu spēles koncerta vadītājai Laurai Bergmanei, stīgu instrumentu spēles un kora klases audzēkņu koncerta vadītājai Sanitai Eglītei. “Paldies arī audzēkņu vecākiem, kuri atbalsta bērnus. Tiesa, piedalīties jubilejas cikla koncertos nav iespējas visiem audzēkņiem – to izcīna labākie, jo skolā organizējam noklausīšanos pat vairākās kārtās. To, vai tiks uz lielās skatuves, ietekmē ieguldītais darbs, tādēļ dažiem nākas piedzīvot sāpīgus mirkļus. Bet – visiem, kuri netika uzstāties šajos koncertos, būs iespēja uzstāties vecākiem pedagogu klašu audzēkņu vakaros decembrī uz Kultūras centra mazās zāles skatuves,” saka G.Boša un V.Dāvida.

Liela radošā brīvība
Šobrīd mūzikas skolai mācību priekšmetu programma ir jāizpilda, bet repertuāru var izvēlēties daudz brīvāk, tādēļ arī koncertu repertuārs kļuvis audzēkņiem un publikai interesantāks. “Protams, mēs neaizmirstam arī klasiskas vērtības. Patiesībā šobrīd klasiskās vērtības mūzikas skolas koncertos ir kā jaukas saliņas uz pārējo skaņdarbu fona. Bija brīdis, kad klasika šķita neinteresanta un garlaicīga, bet vērtības mainās. Vienu brīdi mūzikas skolā bijām aizrāvušies ar to, ka visām programmām vajag apskaņošanu - šobrīd vērtība ir akustiskā mūzika, dzīvais skanējums un tiešais kontakts. Kā redzams koncertos, publika to arī vēlas! Cilvēks nevar sevi “pabarot” tikai ar mūziku CD, datorā vai telefonā – ir jābūt enerģijai starp klausītāju un izpildītāju, kas abus uzlādē. Cilvēkos ir garīgās un dvēseles vērtības, viņi vēlas attīstīt emocionālo pasauli,” saka G.Boša.
Arī jubilejas koncertu ciklu varēja izvērst vēl plašāk, jo novadā ir daudz skolas absolventu, kuri tagad prasmīgi vada savus muzikālos kolektīvus vai citādi joprojām palikuši uzticīgi mūzikai. “Arī viņiem noteikti būtu, ko parādīt! 5.martā Alūksnes Kultūras centrā būs Vidzemes jauniešu kamerorķestru festivāls – viņi mums piedāvāja turpināt jubilejas koncertu ciklu, šoreiz veltot koncertu mums...” atklāj G.Boša.

Visvairāk audzēkņu
klavierspēlē
70 gados skola ir mainījusies un turpina mainīties joprojām. Skolas vārds izskan ne tikai savā novadā, bet arī reģionā un Latvijā, starptautiskos konkursos. Pēdējā desmitgadē skola radusi jauno mājvietu Jāņkalna ielā, par ko ir gandarīta. Šo gadu laikā mainījušās arī skolā apgūstamās izglītības programmas. Piemēram, jau trešo gadu ir sitaminstrumentu spēles programma (pedagogs Mārcis Kalniņš - skolas absolvents).
“Šī nodaļa ir uzņēmusi ļoti labus apgriezienus – viņi ir jūtami un dzirdami daudzviet. Lai M.Kalniņam veicas! Viņš prot ap sevi pulcēt jauniešus – lai tas izdodas tikpat labi un vēl labāk! Vokālajā nodaļā pēc studijām darbu ar pilnu sparu ir atsākusi pedagoģe, arī mūsu absolvente Linda Berkule – ceram, ka arī šeit audzēkņu skaits palielināsies. Ir programmas, kas nav tik veiksmīgi attīstījušās, piemēram, tubas spēle, mežrags. Vēlētos vairāk audzēkņu akordeona un kokles spēlē. Piemēram, kokles spēlē audzēkņu skaita samazināšanās skaidrojama ar instrumenta iegādi, remontu un uzturēšanu, jo Latvijā ir tikai viens kokļu meistars. Vispieprasītākā joprojām ir klavierspēle – 132 no 260 audzēkņiem. Otra pieprasītākā ir pūšaminstrumentu spēle – gandrīz 60 audzēkņi, tad vijoļspēle,” atzīst G.Boša.

Mācās arī pieaugušie
No šā mācību gada kā interešu izglītības programmu skolā var apgūt arī ģitāras spēli. Šāda iespēja radīta, uzklausot audzēkņu un vecāku ieteikumus. “Šobrīd daudziem sabiedrībā izveidojies nepareizs priekšstats par to, kāda ir ģitāras spēle. Tā nav prasme savienot tikai trīs akordus, jo profesionālā ģitāras spēle ir ļoti sarežģīta, jāmācās arī mūzikas teorija. Tādēļ caur interešu izglītības programmu izzināsim, kāda būs interese par šādu programmu,” saka V.Dāvida.
Jāuzsver, ka skolā ir iespēja apgūt arī pieaugušo izglītības programmas sev tīkama instrumenta spēlē – šobrīd viena audzēkne apgūst klavierspēli. ◆

Kategorijas