Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aktīvāk sadarbosies ar pašvaldībām

Mārīte Dzene

2015. gada 13. novembris 00:00

2

Pēc biedrībā „Reģionālo attīstības centru apvienība” iekļauto pašvaldību, arī Alūksnes, vadītāju tikšanās ar tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču joprojām nav zināms, kad iespējama atsevišķu rajona tiesu zemesgrāmatu nodaļu slēgšana. Tāpēc panākta vienošanās par abpusēju sadarbību un pilnvērtīgas informācijas nodrošināšanu.

Sola laikus informēt
pašvaldības
„Tikšanās laikā uzzinājām, ka Vidzemes reģiona daļā, kurā ir iekļauta arī Alūksnes rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļa, tiesu teritoriālā reforma notiks pēdējiem. Turklāt tika skaidrots, ka tās rezultātā iedzīvotāji neko nezaudēs. Reforma būs, bet nav zināms, kad un kā. Tika norādīts, ka Alūksnes novadā tā varētu notikt nākamā gada pirmajā pusgadā,” informē Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.
Viņš secina, ka pagaidām vienīgais tikšanās ieguvums ir regulāra sadarbība starp 21 biedrībā ietilpstošo pašvaldību un Tieslietu ministriju, lai laikus saņemtu informāciju par ministrijas iecerētajiem plāniem, kas skar pašvaldības un iedzīvotājus. Tieslietu ministrs Dz.Rasnačs atgādināja, ka tiesu reforma paredz no vairākām mazākām izveidot lielākas tiesas ar mērķi paaugstināt tiesu efektivitāti, nodrošinot tiesnešu un tiesu specializāciju, kompetenci, nejaušības principa ievērošanu lietu sadalē un augstu kvalitāti to izskatīšanā, kā arī stiprināt tiesas priekšsēdētāja lomu tiesas resursu efektīvā izmantošanā. „Alūksnes Ziņas” jau rakstīja, ka „Reģionālo attīstības centru apvienība” nosūtīja vēstuli tieslietu ministram, kurā izteikts satraukums par gaidāmo rajona tiesu zemesgrāmatu nodaļu slēgšanu.

Latgales reģionā – joprojām neziņa
Tieslietu ministrijas informācija liecina, ka reformu paredzēts sākt Latgales reģionā. Tas nozīmē, ka par tās norisi vairāk precīzas informācijas vajadzētu būt Balvu rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļā, kuru, pēc neoficiālām ziņām, ir paredzēts likvidēt ar 2016.gada 1.janvāri. Diemžēl arī šajā zemesgrāmatu nodaļā joprojām nekas nav zināms. Balvu rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļā zina stāstīt, ka tiekot apspriesti vairāki varianti par tās pastāvēšanu vai likvidēšanu. Ja Balvos zemesgrāmatu nodaļas vairs nebūs, Rēzeknes rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļā tiks palielināts darbinieku skaits. Protams, izbraukāt uz Rēzekni būtu sarežģīti gan darbiniekiem, gan Balvu novada iedzīvotājiem.

Reformu vēlas īstenot
saudzīgi
Septembra beigās Balvos notika Tieslietu ministrijas preses konference, kurā ministrijas darbinieki skaidroja tiesu darbības teritoriju izmaiņas un atbildēja uz žurnālistu jautājumiem. „Reorganizācija notiks organizatoriskā līmenī (viens tiesas priekšsēdētājs, vienota lietu sadales sistēma, tiesnešu slodžu izlīdzināšana), taču tiesu darbība un dokumentu iesniegšana tiks nodrošināta līdzšinējo tiesu atrašanās vietās. Precīzs datums Latgales apgabalā esošo rajonu (pilsētu) tiesu un zemesgrāmatu nodaļu reorganizācijai vēl nav noteikts, bet paredzēts to īstenot ne agrāk par 2016.gadu,” pēc preses konferences informē Ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Rancāne. Viņa norāda, ka ikvienai šādai reorganizācijai ir vajadzīgs Tieslietu padomes akcepts. Tā vēl nebija lēmusi par Balvu rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļas reorganizāciju, arī Tieslietu ministrija vēl nebija iesniegusi attiecīgus plānus, taču bija paredzēts to darīt tuvākajā laikā. L. Rancāne uzsver, ka reformu ir paredzets īstenot saudzīgi, ņemot vērā iedzīvotāju pieejamību tiesām un zemesgrāmatu nodaļām. ◆

Kategorijas