Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Novērošana palīdz

Diāna Lozko

2015. gada 13. novembris 00:00

1760

Vairākos māju pagalmos Alūksnē ir samilzusi problēma ar atkritumu atstāšanu ārpus konteineriem. Problēmas risināšanā būtu jāiesaistās gan māju vecākajiem, gan pašiem iedzīvotājiem. Viens no risinājumiem ir arī novērošanas kameru uzstādīšana.

Sods - sākot no 70 eiro
“Ir cilvēki, kuri savas aizmāršības vai slinkuma dēļ nevar atslēgt atkritumu konteineru un iemest savus atkritumus tur. Novietot atkritumus pie konteinera ir pārkāpums un par to ir administratīvā atbildība. Šobrīd ar novērošanas kameru palīdzību, kuru izvietošanas vietas palaikam tiek mainītas, tiek atklāti jauni pārkāpumi,” stāsta Alūksnes pašvaldības policijas inspektors Gints Teterovskis. 
Privātpersonai par atkritumu atstāšanu pie konteinera draud sods - no 70 līdz 1000 eiro. Šī administratīvā atbildība neparedz brīdinājuma izteikšanu. “Minimālais sods jau ir piemērots dažām personām, un procesā ir arī vairākas lietas. Sankcijas ir diezgan pamatīgas, lai cilvēki tomēr paņemtu to atslēdziņu no mājām līdzi, neslinkotu un atslēgtu atkritumu konteineri,” uzsver G.Teterovskis.
Ja kādam nav līguma par atkritum izvešanu, tad šāds līgums ir jānoslēdz. Ja šāda līguma nav un cilvēks neiesaistās atkritumu apsaimniekošanā, tad fiziskām personām tiek piemērots sods - no 70 līdz 700 eiro.

Palīdzējis atklāt trīs
pārkāpumus
Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons uzsver, ka attiecīgie noteikumi attiecināmi arī uz šķirojamajiem atkritumiem: ja cilvēks ir atvedis atkritumus, bet konteiners ir pilns, atkritumus nedrīkst atstāt zemē pie šī konteinera. Šādos gadījumos ir jāmeklē tāds konteiners, kurš nav pilns. Viena no lielākajām problēmām, atstājot atkritumus pie konteineriem, ir arī putni, it sevišķi vārnas, kas saplēš maisus un iznēsā atkritumus pa pagalmiem. “Arī no atkritumu apsaimniekotāju puses būtu jānodrošina, lai konteinerā visu laiku varētu iemest atkritumus,” uzsver G.Teterovskis.
Pils ielas 36.mājas vecākais Ivars Vīksna aktīvi iesaistās un apstrādā informāciju, ko fiksē novērošanas kamera, kas uzlikta pirms mēneša. “Šāda materiāla apstrāde ir ļoti laikietilpīgs process. Šīs mājas vecākais, kopš izvietota kamera, palīdzējis atklāt trīs pārkāpumus,” saka G.Teterovskis.
“Kamera sākotnēji izvietota tāpēc, ka kāds no privātmāju sektora bija atļāvies nolikt pie konteineriem koka logus, turklāt – divreiz! Mūsu pagalmā konteineros tika mesti atkritumi gan no privātmāju sektora, gan arī daļa vietējo māju iedzīvotāju bija slinki vai bezatbildīgi. Lielākā daļa iedzīvotāju gan ir sapratusi, ka ir vērts atkritumus šķirot, taču, protams, vēl joprojām ir cilvēki, kuri to nav sapratuši,” teic I.Vīksna. Pils ielā 36, Pils ielā 34 un Ganību ielā 1 iekšpagalmā tagad šī problēma ir atrisināta, taču – ar smagu darbu. “Arī citiem iedzīvotājiem ir jāiesaistās, mēs jau neesam unikālāki par citiem pagalmiem. Atkritumus pie konteineriem atstāj dažādu vecumu cilvēki, un nevar nošķirt, kuri to dara vairāk,” pauž I.Vīksna.
A.Tomsons atgādina, ka atkritumu konteineros nedrīkst mest būvgružus. Šādos gadījumos jāvēršas pie atkritumu apsaimniekotāja. Arī lielgabarīta atkritumi ir jāpiesaka. “Nedrīkst vienkārši atnest kādu krēslu vai dīvānu un atstāt to mētāties pie atkritumu konteinera,” uzsver A.Tomsons. Viņš aicina visus iedzīvotājus iesaistīties un ziņot par pārkāpumiem. ◆

Kategorijas