Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pasaules Antibiotiku nedēļas ietvaros speciālisti atgādina par pareizu antibiotiku lietošanu

Antibiotiku rezistence mūsdienās arvien vairāk kļūst par pieaugošu sabiedrības veselības problēmu un gan Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra, gan Pasaules Veselības organizācijas speciālisti atzīst, ka, turpinot neatbilstoši lietot antibiotikas, sasniegsim “pēc antibiotiku” laikmetu.

 Tas nozīmē, ka daudzu infekciju ārstēšanai, kurām līdz šim pielietojām antibiotikas, tas vairs nebūs iespējams, jo mikroorganismi, kas izraisīja infekciju, kļūst nejūtīgi pret iepriekš izmantotajām antibiotikām. Baktērijas, kas ir pielāgojušās antibiotikām, izdzīvo un turpina vairoties, paildzinot slimību vai pat izraisot slimnieka nāvi, skaidro Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti. Tas var novest arī pie tā, ka tādas medicīniskas procedūras kā orgānu transplantācija, vēža ķīmijterapija, reanimācija un citas procedūras vairs nebūs iespējamas, jo antibiotiku lietošana nepanāks vēlamo rezultātu.

Šogad Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti īpaši uzsver rezistentu, karbapenēmāzes producējošu enterobaktēriju izplatīšanos Eiropā. Enterobaktērijas ir liela baktēriju dzimta, kas visbiežāk ir nekaitīga un dzīvo cilvēku un dzīvnieku zarnu traktā. Tomēr šie mikroorganismi var izraisīt arī tādas saslimšanas kā urīnceļu infekcijas, vēdera dobuma infekcijas un asinsrites infekcijas. Plašāk pazīstamās enetrobaktērijas ir E.coli (zarnu nūjiņa) un K.pneumoniae.

Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti atgādina, ka antimikrobās rezistences izplatību veicina neatbilstoša antibiotiku lietošana cilvēku un dzīvnieku ārstēšanai, nepietiekama infekciju profilakse un nepietiekami infekciju kontroles pasākumi (roku higiēna, virsmu un instrumentu tīrība), īpaši ārstniecības iestādēs. Tāpēc aicinām ikvienu iedzīvotāju antibiotikas lietot tikai tad, kad tas ir nepieciešams, lietot tikai ārsta izrakstītas antibiotikas un precīzi ievērot ārsta norādījumus, kā arī vienmēr pabeigt izrakstīto antibiotiku kursu, pat tad, ja jūtaties vesels!

Pēdējos astoņus gadus 18.novembrī Eiropā tiek atzīmēta Eiropas Antibiotiku diena, savukārt šogad Pasaules Veselības organizācija pirmo reizi ir pasludinājusi Pasaules Antibiotiku nedēļu, ko atzīmē no 16. līdz 20.novembrim. Jautājumus par antibiotikām aktualizē, lai pievērstu Eiropas un Pasaules iedzīvotāju uzmanību pieaugošai antimikrobās rezistences problēmai un aicinātu iedzīvotājus lietot antibiotikas atbildīgi, pareizi un vienīgi saskaņā ar ārsta norādījumiem. Antibiotiku atbildīga lietošana ir vienīgais veids, kā iespējams saglabāt antibiotiku iedarbību.





Kategorijas