Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ir tāda vieta Alsviķos

Diāna Lozko

2015. gada 20. novembris 00:00

24

21.novembrī pulksten 18.00 Alsviķu kultūras namā notiks Alsviķu pagasta amatierkolektīvu koncerts “Ir tāda vieta”, veltīts Alsviķu kultūras nama 55 gadu jubilejai.

Kultūras darbinieks nevar strādāt uz pusslodzi
Alsviķu kultūras nama vadītāja Marina Ramane  informē, ka koncertā piedalīsies visi kultūras nama amatierkolektīvi. M.Ramane vada kultūras namu jau kopš 1995.gada aprīļa, kad viņu toreizējais Alsviķu pagasta padomes priekšsēdētājs Gunārs Birznieks uzaicinājis strādāt uz pilnu slodzi. “1988.gadā no kultūras nama vadītāja amata aizgāja Pēteris Zondaks un kopš tā laika līdz 1995.gadam apvienoju amatus, jo līdztekus strādāju arī bērnudārzā “Saulīte”. Kultūras darbinieks nevar strādāt uz pusslodzi, apvienojot amatus, jo tad rodas jautājums, kas tad man īsti jādara,” teic M.Ramane.
1985.gadā ar lielu koncertu tika izcīnīts, ka tautas nams sauksies par kultūras namu, kā tas ir jau 30 gadus. “Visvecākais kolektīvs, kurš darbojas, kopš es strādāju, ir deju kopa “Jandāls”, kas nākamvasar svinēs savus 30 gadus. Protams, tautas namā bijuši vairāki kolektīvi, arī pirms es tur sāku strādāt. Lepojamies ar visiem kolektīviem!” uzsver M.Ramane.

Kamēr tas ir vajadzīgs, mums ir tas jādara
1959.gadā tautas nams tika nodots ekspluatācijā un 1960.gadā sāka strādāt, taču 21 gada laikā paspēja nomainīties 21 vadītājs. “Daži bija strādājuši pāris mēnešus, bet citi ilgāku laiku. Lielākais laiks bija divi gadi un viens mēnesis. Atnākot P.Zondakam, situācija mainījās, un alsviķieši viņu atceras tiešām tikai ar labiem vārdiem. Viņš nostrādāja septiņus gadus un vienu mēnesi,” stāsta M.Ramane.
Viņa stāsta, ka šogad pavasaris ir bijis grūts, jo kultūras dzīvē viss mainās. Dažas lietas dabīgā ceļā atkrīt, piemēram, diskotēkas kultūras namos. Arī atpūtas vakari šobrīd ir aizvien retāki. “Biežāk paņemu kādu kinofilmu un organizēju radošo prasmju klubiņa nodarbības. Ir labi, ka atnāk tie 20 cilvēki, un, kamēr viņiem tas ir vajadzīgs, mums ir tas jādara. Tad, kad nāks tikai 5-10 cilvēki, tad arī sāksim domāt. Galvenais ir neatgrūst tos, kuri grib kaut ko darīt,” teic M.Ramane. ◆

Kategorijas