Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes slimnīcā papildina aprīkojumu

Līga Vīksna

2015. gada 20. novembris 00:00

1084

Gādājot par Alūksnes un Apes novadu iedzīvotāju, no citiem novadiem atvesto pacientu kvalitatīvu veselības aprūpi un ērtībām, Alūksnes slimnīcā turpina attīstīties, pilnveidojot medicīnisko iekārtu un nodrošinājuma bāzi.

Mazgājamā mašīna – arī medicīnas instrumentiem
Ķirurģijas nodaļai šoruden iegādāta jauna iekārta – sterilizators veļas un medicīnas instrumentu sterilizācijai. Alūksnes slimnīcas ķirurģijas nodaļas vecākā medicīnas māsa Ina Logina stāsta, ka jaunais sterilizators ir lielākas ietilpības nekā līdzšinējais, kurš arī joprojām ir darba kārtībā, bet tam jāveic tehniskā apkope. “Tagad vienā reizē varam sterilizēt vairāk materiālu, kas mums nepieciešami operācijām. Sterilizējot svarīgi ir trīs parametri: spiediens, temperatūra un tvaiks,” saka I.Logina.
Ķirurģijas nodaļas personālam liels prieks ir par otru jauniegādāto iekārtu - medicīnas instrumentu mazgājamo mašīnu, kuras līdz šim nodaļā nebija. “Instrumentus saliekam attiecīgajos nodalījumos, tie tiek mazgāti ar atbilstošiem dezinfekcijas līdzekļiem. Ļoti svarīgi, ka pēc tam iekārta tos arī nožāvē. Līdz šim medicīniskos instrumentus mērcējām, mazgājām ar rokām izlietnē, slaucījām. Arī tagad ir instrumenti, kurus joprojām mazgājam ar rokām, piemēram, specifiski laparoskopiskie instrumenti, jo tos nevar mazgāt mašīnā, bet vairumu var - tas atslogo ikdienu,” saka I.Logina.
SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa skaidro, ka jauns sterilizators bija nepieciešams tāpēc, ka slimnīcā palielinās veicamo operāciju skaits, savukārt instrumentu mazgājamā mašīna atvieglo nodaļas personāla darbu.

Jauna lampa
datortomogrāfam
“Jaunums ir arī radiologa kabinetā, kur nomainījām rentgena staru lampu datortomogrāfam. Lampa ir svarīgākais elements, lai veiktu precīzus izmeklējumus. Datortomogrāfu iegādājāmies 2008.gadā – pagājuši septiņi gadi un lampa bija jānomaina, jo tai ir noteikts kalpošanas laiks. Ja to neizdara, zūd attēla kvalitāte, nevar tik precīzi izmeklēt, turklāt var sabojāt pārējās iekārtas detaļas. Kamēr lampu mainīja un testēja, vienu nedēļu radiologa kabinets nebija pieejams – jaunā lampa tiek izmantota otro nedēļu,” saka M.Kauliņa.
Visi pirkumi veikti par slimnīcas līdzekļiem: rentgena staru lampa izmaksāja 42 000 eiro (ar PVN), tvaika sterilizācijas komplekta iegāde – 38 100 eiro (bez PVN).

Īpašs ledusskapis asins
glabāšanai
Pērn Alūksnes slimnīcā par 3000 eiro tika iegādāts jauns medicīniskais ledusskapis asins glabāšanai. “Displejā tas rāda ledusskapja temperatūru, kurai jābūt robežās no +4 līdz +8 grādiem.  Automātiski tiek saglabāti dati par to, kāda temperatūra kurā mirklī bijusi. Ja temperatūra svārstās, tad automātiski tiek nosūtīta īsziņa uz apkopes servisu un slimnīcas medicīnas māsai, lai zinātu, kā rīkoties. Asinis piegādā no Valsts asinsdonoru centra Rīgā. Iepriekš slimnīcās nebija tik stingras prasības asins glabāšanai, tādēļ varējām izmantot parastu ledusskapi ar temperatūras regulāciju, kuram pieslēgta signalizācija, bet valstī noteikumus mainīja un bija jāiegādājas specializēts medicīniskais ledusskapis. Asins pārliešana ir ļoti nopietna procedūra un mūsdienās tiek pielīdzināta operācijas veikšanai,” stāsta M.Kauliņa.
Alūksnes slimnīcas traumatologs-ortopēds Leonīds Perevertailo piebilst – patīkami, ka Alūksnes slimnīcas attīstība turpinās: Eiropas fondu finansējumu izlietoja, lai remontētu telpas, tagad attīsta un papildina aprīkojumu. Drīzumā paredzēts iegādāties arī jaunus medicīnas instrumentus traumatoloģijā, kas ļaus Alūksnes slimnīcā uz vietas veikt vēl modernāku un plašāku operāciju klāstu. ◆

Kategorijas