Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piedalīsies brīdinājuma streikā

Līga Vīksna

2015. gada 20. novembris 00:00

5

Nākampiektdien, 27.novembrī, gandrīz visas Alūksnes un Apes novadu izglītības iestādes piedalīsies brīdinājuma streikā. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Alūksnes un Apes novadu arodorganizācijas vadītāja Ziedīte Aigare norāda – streiku rīko, lai paustu neapmierinātību un pievērstu uzmanību problēmām izglītības un zinātnes nozarēs kopumā. Alūksnes un Apes novados streiku atbalstīs arī izglītības iestādes, kas nav arodbiedrības biedri.

LIZDA aicina skolēnu vecākus respektēt tos pedagogus, kuri 27.novembrī piedalīsies brīdinājuma streikā, un rast iespēju bērnus šajā dienā uz izglītības iestādi nevest: tādējādi vecāki paustu savu atbalstu un cieņu skolotājiem.

Darbā būs, bet nestrādās
Brīdinājuma streiks paredz, ka izglītības iestādēs, kuras piedalīsies streikā, ierastais mācību process tiks pārtraukts uz vienu dienu – 27.novembri. LIZDA uzsver, ka lēmums par streiku nav vēršanās pret skolēniem un viņu vecākiem, bet ir sauciens valdībai uzņemties atbildību par situāciju un gadiem nepildītajiem solījumiem. Pedagogi atradīsies savā darbavietā, taču nepildīs savus tiešos darba pienākumus.
“Izglītības iestādēm ir pienākums informēt vecākus par mācību procesa organizēšanu streika dienā. Tajās izglītības iestādes, kas streikā piedalīsies, vecāki tiks laikus informēti, norādot, ja nav iespējas rast alternatīvu risinājumu bērna pieskatīšanai, bērni 27.novembrī netiks raidīti prom no izglītības iestādes – viņi tiks pieskatīti, bet katrā izglītības iestādē tas notiks citādāk. Piemēram, mūsu novados ir izglītības iestādes, kur līdz ar skolotājiem streikos arī virtuves darbinieki. Bērnudārzos ir runāts par to, ka streika dienā bērniem ēdienreizēs nodrošinās tēju, maizītes, piena putru, aicinot vecākus dot bērniem līdzi pārtiku atbilstoši savām vēlmēm, bet par to visu katra iestāde informēs vecākus individuāli, arī ar e-klases starpniecību. Streiks skolotājiem ir emocionāli grūts notikums, un mēs visi saprotam, ka tas nav labākais veids, kā iestāties par savām tiesībām, bet tas šobrīd ir vienīgais risinājums,” stāsta Z.Aigare.

Izvirza divas prasības
LIZDA izvirzījusi divas streika prasības. Pirmā ir pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus, kā arī novirzīt nākamā gada budžetam rezervētos 9 miljonus eiro pārejas periodam normatīvu pilnveidei, paredzot darba samaksas nosacījumu uzlabošanu pirmsskolas izglītības iestādēs, mazajās izglītības iestādēs strādājošajiem, atbalsta personālam, kā arī nepieļaut darba samaksas pasliktināšanu nozarē strādājošajiem.
Otra prasība paredz zinātnes un augstākās izglītības darbinieku darba samaksas paaugstināšanu, nodrošinot papildu finansējumu 6 miljonu eiro apmērā augstākajai izglītībai un 3,6 miljonu apmērā zinātnei.

Ministrija nepilda mājas darbus
“Protams, streika iemesls ir arī atalgojums, bet šoreiz galvenais iemesls tomēr ir protests pret Izglītības un zinātnes ministrijas līdzšinējo attieksmi, neizdarību. Ja no skolotājiem vienmēr ministrija prasa visu izdarīt laikā un kvalitatīvi, tad šoreiz ministrija nav veikusi savu mājas darbu daudzu gadu garumā. Jaunais atalgojuma modelis tiek atlikts gadiem, tā izstrādē neņem vērā LIZDA un Izglītības vadītāju asociācijas ieteikumus,” saka Z.Aigare. Viņa uzsver - šobrīd sociālais dialogs ir strupceļā un neizdarību no ministrijas puses ir ļoti daudz, tādēļ streikos izglītības darbinieki sākot no bērnudārziem līdz pat augstskolām un zinātnei.
“Tas būs vēstījums sabiedrībai, ka nozare kopumā atstāta novārtā un notiek ilgstoša spekulācija ar solījumiem veikt reformas. LIZDA prasība ministrijai ir: ja viņi nespēj atalgojuma modeli pilnveidot tā, lai tas būtu pieņemams lielākajai daļai pedagogu, tad lai piešķir līdzekļus, izveidosim grafiku, kā šos līdzekļus pievieno pedagogu algām, bet tikmēr ministrija lai turpina darbu pie modeļa izstrādes. Šobrīd skolotāji tiek šantažēti no ministrijas puses: pieņemiet esošo atalgojuma modeli un dabūsiet 9 miljonus eiro, ja ne – turpinās rezervēt 9 miljonus budžetā, bet nepiešķirs!” saka Z.Aigare.
27.novembris izvēlēts kā streika diena, jo 30.novembrī Saeimā pēdējā lasījumā plānots pieņemt 2016.gada valsts budžetu. ◆

Kategorijas