Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Banku terapija parastās masāžas vietā

VALIJA BELUZA

2015. gada 20. novembris 00:00

51


“Tā ir Austrumu tradicionālā medicīna, mūsdienās banku masāža ir Ķīnas Tautas Republikā oficiāli atzīts terapijas veids, ko tur pielieto ikvienā slimnīcā, ārstējot astoņdesmit piecus procentus slimību,” zina sertificēta masiere, ķermeņa skaistumkopšanas speciāliste, reiki meistare Maira Gūža un piebilst, ka tikpat veiksmīgi var strādāt ar burciņām. Jo pie mums vajadzīgā izmēra bankas nav pieejamas.
Katrā ziņā banku masāža nav nekas mistisks: tā reflektori iedarbojas uz ādas receptoriem, kas bankas vakuumā tiek kairināti. Tiek noņemti enerģētiskie bloki no enerģiju kanāliem. Tādā veidā uzlabojas perifērā asinsrite un limfas cirkulācija, veicināta vielmaiņa un ādas elpošana, uzlabots muskuļu tonuss, kā arī izvadīti sāļi un urīnviela caur ādu. Veicinot tauku nogulšņu samazināšanos problēmzonās, šī metode labvēlīgi iedarbojas uz visām organisma funkcijām kopumā. Banku masāžu izmanto, ņemot vērā katra pacienta individuālās īpatnības un vajadzības.

Atvieglo pabarojot
“Pirmkārt notiek spēcīga organisma attīrīšana: limfa ieskrienas un izkustas simt četrdesmit reižu ātrāk, tāpēc tajā dienā daudz dzeram un urinējam. Banku masāža šķīdina sāļus, bijuši vairāki gadījumi, kad, no rīta pamostoties, cilvēks pamana gar degunu notecējušas sāļu sliedītes. Tāpat dzen ārā un mīkstina nelielus nieru un žultsakmeņus, smiltis. Normalizējas vēdera izeja, regulējas asinsspiediens, uzlabojas miegs, samazinās migrēnas lēkmju intensitāte un ilgums,” vakuuma spēku raksturo mediķe.
Bankas jeb burciņas vienlaikus strādā kā diagnostiķis – kur viss ir kārtībā, var turēt ilgi, ziluma nebūs. Kur muskulis savilkts, bojāts, nav pabarots, jo asinsrite traucēta, paliek zils aplis. Kad zilums uzsūcies, ieslēdzas organisma pašatjaunošanās process, veidojas jaunas šūnas.
“Pie muguras problēmām nedrīkst masēt, mīcīt, ņurkāt mugurkaulu, toties mierīgi var izmantot burkas. Izbīdīto skriemeli gluži atpakaļ neiebīdīs, bet tā vieta tiks kārtīgi pabarota, kas noteikti mazinās sāpes,” norāda speciāliste. Ievērojami izdevies atvieglot stipras plecu sāpes un pilnībā atjaunot roku funkciju šuvējām un frizierēm, kurām nav līdzējusi punkcija un medikamenti. “Elkoņu sāpes nereti piemeklē biroja darbiniekus un datoriķus. Mazliet pastiepjam, uzliekam stikla trauciņus attiecīgajās vietās, palēnām sāpes mazinās, un cilvēks atgriežas dzīvē.”

Kad klasiskā nelīdz
Osteohondroze, artrīts, spondiloze – ar šīm izplatītajām problēmām banku terapija ļauj tikt galā apbrīnojami labi. Metodi gan aizliegts izmantot pacientiem ar onkoloģiskām saslimšanām – lai nebarotu arī audzēju, un nedrīkst likt, ja ir kādi asiņošanas draudi, zina M. Gūža. Banku terapiju viņa praktizē jau ceturto gadu: “To visu “Stradiņos” apguvu pie dakteres Ineses Kokares, viņa pati brauc mācīties uz Ķīnu un periodiski organizē kursus. Vienmēr apgūt ko jaunu stimulē fakts, ka klasiskajai masāžai ir daudz ierobežojumu. Piemēram, mugurkauls, paaugstināts asinsspiediens, vertebrālās artērijas sindroms, kas izpaužas kā reibonis, līdzsvara traucējumi.”
Atšķirībā no padomju laikā bieži izmantotajām bankām, ko nedrīkst likt uz kauliem, banku terapiju var izmantot, novietojot gan uz lāpstiņām, gan uz mugurkaula, gan citviet.
“Iemesls roku tirpšanai bieži ir pienskābes kunkuļi zem lāpstiņām, neviens masieris ar rokām īsti netiek klāt, lai sabiezējumus izgaiņātu, tikmēr burka bez fiziskas iedarbības caur lāpstiņu kunkuļus izvelk, izkliedē.”
Bankas parasti notur piecas līdz desmit minūtes, tuklākam klientam ilgāk, bet piecus sešus gadus jaunam bērniņam – ne vairāk par pusotru minūtīti. Stikla trauciņa diametrs atkarīgs gan no klienta ķermeņa masas, gan problemātiskās vietas. Uz dibena, ciskām, kur atrodas specifiskie akupunktūras punkti, piemēram, var likt puslitra burku. Tāpat uz skausta, kas atbrīvo savilktos plecus, lielos asinsvadus, normalizē asinsspiedienu. Tādējādi var tikt vaļā arī no “skausta kuprīšiem”, kas izraisa galvas reiboņus.
“Kāds vīrietis sūdzējās par sāpēm krustu rajonā, bet tur nekā neuzrāda. Sāku pārbaudīt citus sāpju punktus, un izrādījās, ka vaina ir kājās, ne krustos. Kājas ir bieži vien sadzītas (saspiesti nervi) arī visiem šoferiem, dancotājiem.”

Reizē ar aromterapiju
Masāžu iesaka ikvienam, kurš jūt ķermenī diskomfortu, bet, ja īpašu sūdzību nav, tikpat veiksmīgi panākams mundrums vai – otrādi – atslābināšanās. Tā mīkstina audus, uzlabo ādas un muskuļu tonusu, palīdz šķelt taukaudus.
Līdzība ar padomjlaiku banku principu ir tajā, ka pirms stikla trauciņu uzlikšanas attiecīgo ķermeņa vietu ieziež ar kādu aromātisku eļļu. Sāpju remdēšanai der sildošā tējas koka, lavandas vai apelsīnu, mandarīnu, kanēļa vai krustnagliņu eļļa. Pēdējās iecienītas gada tumšākajā, vēsākajā periodā. “Kad meitenes atgriežas darbavietā, kolēģi saka: viņas smaržo pērc piparkūkām un Ziemassvētkiem. Pavasarī savukārt ļoti pieprasīts ir jasmīns. Antiseptiskās eļļas, kam ir gan nomierinošs, gan uzmundrinošs efekts, caur ādu tiek iekšā ķermenī, limfā un tur riņķo. Tāpēc, bāzes eļļai piepilinot, piemēram, citrona eļļu, pēc masāžas cilvēks jūtas krietni mundrāks.”
Ēteriskās eļļas absorbējas un nonāk asinsritē ne vien caur ādu, bet arī caur elpošanas sistēmu. Visefektīvākais ēterisko eļļu pielietojums ir eļļu lokāla izmantošana caur ādu masāžas veidā, ārstniecisko efektu papildinot ar patīkamu aromātu. Tā kā banku masāža reizē ar aromterapiju ir ļoti efektīva, labāk pēc tās neieplānot lielus darbus, bet atlikušo dienas daļu izbaudīt mierīgā atmosfērā. ◆

Kategorijas