Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Josta – spēka un izaugsmes simbols

Līga Vīksna

2015. gada 20. novembris 00:00

401

Katram roku pieliekot, esam noauduši etnogrāfisko Alūksnes jostu: 10 metrus un 35 centimetrus. Sabiedrībai pirmo reizi jostu prezentēja valsts svētku pasākumā Alūksnes Kultūras centrā. Tagad josta glabāsies Alūksnes novada domē un tiks izmantota kā spēka simbols svinīgos notikumos.
Šogad aprit 95 gadi, kopš Alūksnei piešķirtas pilsētas tiesības. Atzīmējot šo notikumu, viena no aktivitātēm gandrīz gada garumā bija etnogrāfiskās Alūksnes jostas aušana Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” telpās. Jostā varēja ieaust rakstus, kas raksturīgi etnogrāfiskajai Alūksnes jostai. Tās ir trīs svarīgas un stipras latviešu rakstu zīmes – krusts, aplis un Dieva zīme. Krusts, viens no formas ziņā vienkāršākajiem rakstiem, daudzkārt izmantots par aizsargzīmi. Tas ir arī dzīvības, laimes un enerģijas simbols. Aplis ir enerģiju koncentrējošs Saules, pilnības un mūžības simbols. Savukārt Dieva zīme attēlo pasaules kalnu, debesu jumu, gaismu, tiekšanos uz augšu, kā arī vēlēšanos piesaistīt Dieva padomu un palīdzību.

Iedvesmo savas jostas
aušanai
Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” vadītāja Renāte Pilipa priecājas, ka interesentu jostas aušanai bija daudz, it īpaši Alūksnes Pilsētas svētku laikā. “Tie, kuri nāca aust, bija ļoti dažādi cilvēki – tieši tas rada Alūksnes jostas vērtību, jo katrs jostā ir atstājis savu rokrakstu. Ikvienam, kurš atnāca, raisījās saruna par to, ka aužot Alūksnes jostu jādomā labas domas, vēlot savai pilsētai pozitīvo. Prieks, ka cilvēki nāca ne tikai individuāli, bet arī ar ģimenēm un kolektīvi: darba kolektīvi, no skolām, no bērnudārziem, Pēdējā zvana dienā atnāca ģimnāzijas 12.klašu skolēni. Atnāca veterinārārstu grupa, kura ļoti aktīvi iesaistījās aušanas procesā. Piedalīšanās Alūksnes jostas aušanā, piemēram, Lauru Ozoliņu iedvesmoja tagad noaust jostu arī sev,” stāsta R.Pilipa un piebilst – caur Alūksnes jostas aušanu tika popularizēta studija “Kalme”, rosinot jauniem dalībniekiem atrast ceļu uz studiju.
“Diemžēl arī jāsecina – daudzas meitenes šodien pārspīlēti baidās no rokdarbiem, jo galvenais ir patikt puišiem un būt internetā, sociālajos tīklos... Bija arī kuriozi gadījumi. Zvana kāda sieviete un saka, ka nāks aust jostu, bet tam būšot vajadzīga visa diena. Es jau sabijos, domādama, kā lai pieklājīgi pasaka, ka mērķis ir piedalīties jostas aušanā, nevis vienam noaust visu jostu. Sieviete atnāca – viņai pietika ar divām noaustām rindiņām...” saka R.Pilipa.

Rada savu simbolu
Ikviens, kurš vēlējās, varēja arī ierakstīt laba vēlējumus savai pilsētai Alūksnes 95.jubilejas vēlējumu grāmatā. R.Pilipa ir gandarīta, ka šie ieraksti ir pārdomāti un patiesi, ļoti daudziem tie bija vēlējumi ar dziļu domu, nevis tikai viens teikums.
Latvijas Republikas proklamēšanas 97.gadadienai veltītajā pasākumā “Es daru Latviju” Alūksnes josta caur Alūksnes Bērnu un jauniešu centra deju kolektīva “Enku-drenku” dejotāju rokām pirmo reizi tika prezentēta sabiedrībai. Pēc pasākuma Alūksnes josta tika nodota Alūksnes novada vadības rokās, lai to glabātu ar vēlējumu, ka maģiskie raksti dos ceļā īpašu gaismu, ļaus pieņemt sirds gudrus lēmumus un nepagurt, darot lielus darbus šodien, rīt un aizparīt. Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis pasākumā uzsvēra, ka etnogrāfisko Alūksnes jostu iedzīvotāji radījuši kopīgi, ieaužot tajā savus laba vēlējumus pilsētai. “Paldies par šo vienotību un lai kopīgi radītā josta mums spēj kalpot kā spēka un izaugsmes avots!” sacīja A.Dukulis. ◆

novēlējumi Alūksnei 95.jubilejā

Citāti no Alūksnes 95.jubilejas vēlējumu grāmatas:

“Skauž man skauģi, bur man buri,
Nevar mani izpostīt.
Pats Dieviņš sētu taisa
Apkārt manu augumiņu.
Lai mūsu labo domu un veiksmīgo darbu žogs apkārt mūsu Tēvzemei! Leposimies ar savu valsti un savu mazo, skaisto pilsētu.”        Gunta Ļuļe

“Savai mīļajai Alūksnei vēlam katrā ģimenē vismaz trīs bērnus, lai vairāk cilvēku dzīvotu laukos un koptu zemi!”                    Rakovu ģimene

“Mēs mīlam savu pilsētu! Miers, zaļums, tīrība! Vēlam dzīvot mierā un saticībā! Mīlēsim viens otru, darīsim katrs to, ko protam! Alūksne sākas ar burtu A, tāpēc tai jābūt pirmajai visur! Alūksnei vēlam attīstību un cilvēkiem – tiekties uz pilnību! Mierīga, tīra, skaista pilsēta – mūsu sapņu pilsēta. Vēlam izaugsmi turpmāk!”
                                                                            Alūksnes iedzīvotāji un ciemiņi

“Man Alūksne ir mīļa, jo šeit ir manas mājas. Šeit dzīvo mana ģimene un draugi. Lai gan Alūksne ir maza pilsēta, mums pietrūkst gudru un talantīgu cilvēku. Novēlu alūksniešiem augt, attīstīties un neapstāties pie padarītā. Gribētos, lai mūsu Alūksnē ir tādi apstākļi, kas ļauj te palikt un neizklīst tālajā pasaulē, jo šī ir mūsu Dievzemīte!”
                                                                                                               Vilnis Blūms

“Paldies Tev, Alūksne! Paldies, ka esi mana Alūksne! Paldies par māju sajūtu, par mīlestību, par draudzību, par siltumu, ko esmu šeit iepazinusi!”                                                                                                 Laura Ozoliņa

“Lai skaistā Alūksne būtu ne tikai tūrisma galamērķis! Lai taptu moderna ražotne augu, ogu, dārzeņu pārstrādei, bez konservantu papildinājuma ar interesantām receptēm – vispirms jau novada ēdināšanas uzņēmumiem, pēc tam – suvenīri (ar košām un asprātīgām etiķetēm). Pats galvenais – lai papildinātos darbavietu skaits – lai mūsu brīnišķīgā pilsēta piepildītos ar jauniem cilvēkiem ne tikai pilsētas svētkos! Lai mums izdodas!”                                                                                      D.Rudzīte

“Mana un Tava tautasdziesma, mana Alūksne, visiem viena un katram sava. Kā zemes dzīļu brīnuma avots, kas cauri aizlaikiem pie mums joprojām nokļūst tīrs un nesamaitāts, kas liek ietrīsēties ikviena latvieša sirdij un dziedēt to.
Jostās, tāpat kā tautasdziesmās, slēpjas gudrība, skaidrība un mīlestība, tas ir mūsu tautas kods, pēc kura būtu jādzīvo. Jostu rakstā atspoguļojas viss – daļa tautas, gara un dailes, valkātāja turība un ikvienas audējas prasme, izdoma. Caur jostas rakstiem mēs pietuvojamies ne tikai senču mantojumam, bet arī tautas spēka avotiem.
Novēlam: Padarīt daudz labu darbu, pateikt daudz labu vārdu, rast spēku, izturību, veselību. Būt radošiem, pacietīgiem un drosmīgiem, veidot pasauli – savu pilsētu labāku, draudzīgāku, taisnīgāku un jaukāku! Lai mums visiem izdodas, jo mēs dzīvojam visskaistākajā vietā, vislabākajā laikā, visjaukāko līdzcilvēku vidū.”
                                                                     Mālupes pagasta rokdarbu pulciņš

Kategorijas