Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Advente – sirds sakārtošanas laiks

Diāna Lozko

2015. gada 27. novembris 00:00

59

Tuvojas pirmā adventes svētdiena, un šķiet, ka gads aizsteidzies vēja spārniem. Šī pirmā advente liek mazliet apstāties savā steigā un padomāt, kas šajā gadā ir noticis un kādi mēs gribam ieiet jaunajā gadā. Tuvojas Ziemassvētki, kas ir pārdomu laiks, kad no pasaules vērošanas mēs pārejam uz sevis vērošanu.
Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas prāvests Magnuss Bengtsons uzsver, ka adventes laiks ir laiks, kad mums jāielūkojas pašiem sevī, kā arī apkārtējos cilvēkos. Adventes pirmajā svētdienā sāksies arī adventes lielais gavēnis, kad katram būtu jāpiestrādā pie savām vājībām.
“Diemžēl daudzi cilvēki domā, ka gavēnis saistās tikai ar ēdienu un atteikšanos no kaut kādiem produktiem, bet tā tas gluži nav. Galvenais ir īpaši rūpīgi tīrīt savu dvēseli. Tā, kā pirms Ziemassvētkiem tīrām savu māju, tāpat mums būtu jātīra arī sava dvēsele. Katram vajadzētu gavēt ar vājāko punktu savā raksturā. Vājākais punkts var būt, piemēram, pārāk ilga laika pavadīšana pie datora: tad būtu jāgavē, atsakoties vai mazāk lietojot datoru. Ja cilvēks nezina, kas ir vājākais punkts viņa raksturā, tad lai pajautā sievai, vīram, bērniem vai kolēģiem, ar kuriem tiek visvairāk pavadīts laiks – gan viņi zinās, ko atbildēt,” teic M.Bengtsons. Viņš atzīst, ka šis nebūt nav viegls darbs un gavēņa laikā savas vājības var saskatīt jo īpaši skaudri, taču šajos brīžos ir jāuzticas Dievam, jo tikai viņa spēkā cilvēks var stāties pretī savām vājībām. “Dievs ir vienīgais, kurš var dot šo spēku, un spēks būtu jāsmeļ no trīsvienīgā Dieva, citu variantu nav,” uzsver M.Bengtsons.
Ziemassvētki ir Jēzus piedzimšanas laiks - tas nozīmē, ka Dievs cilvēcei ir devis savu dēlu un Dievs vairs nav kas attāls un nesasniedzams. “Dievs ir nācis arī pie mums, un tas ir pats galvenais!” teic M.Bengtsons. ◆

Kategorijas