Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gādā par pasažieriem

Līga Vīksna

2015. gada 27. novembris 00:00

18

SIA “Sabiedriskais autobuss” šonedēļ Alūksnes novada pirmklasniekiem un pirmsskolas vecuma bērniem (5 un 6 gadi) pasniedza vērtīgu un noderīgu dāvanu – atstarojošus somu apvalkus, rūpējoties par mazo pasažieru drošību diennakts tumšajā laikā.

SIA “Sabiedriskais autobuss” veic vietējos reģionālos un reģionālos starppilsētu pasažieru pārvadājumus Latvijā, tostarp Alūksnes novadā. Pērn uzņēmums saviem mazajiem pasažieriem dāvināja atstarojošas vestes, šogad – atstarojošus somu apvalkus, rūpējoties par viņu drošu nokļūšanu uz skolu un mājām. Kopumā Latvijā izdalīti 950 atstarojoši somu apvalki, no tiem 200 atceļoja uz Alūksnes novadu. Tos saņēma Alūksnes pilsētas sākumskolas, Alūksnes novada vidusskolas, Strautiņu, Pededzes, Bejas, Jaunlaicenes un Ziemeru pamatskolas 1.klašu skolēni un bērni, kuri pamatskolu pirmsskolas grupās apmeklē piecgadīgo un sešgadīgo obligāto apmācību.

Būs labi pamanāmi
SIA “Sabiedriskais autobuss” valdes priekšsēdētājs Edvīns Strickis uzsver, ka uzņēmumam, kas ikdienā rūpējas par pasažieru un skolēnu pārvadāšanu, ir svarīgi nodrošināt drošu bērnu pārvietošanos uz ceļiem. Šis dāvinājums ir SIA “Sabiedriskais autobuss” ieguldījums kopējā Latvijas gājēju drošības veicināšanā, lai mazinātu drūmo ceļu satiksmes negadījumu statistiku.
“Rudenī un ziemā ilgi ir diennakts tumšais laiks: nākot bērniem uz skolu, vēl ir tumšs un, ejot mājās, jau ir tumšs. Tas ir ļoti bīstams laiks. Ja ir sniegs, tad cilvēks ir labi redzams, bet, ja nav, tad autovadītājam ir grūti pamanīt gājējus, ja viņiem nav atstarojošu elementu. Statistikas dati liecina, ka diennakts tumšajā laikā uz kāda no Latvijas ceļiem diemžēl katru dienu iet bojā kāds gājējs. Lai šādi negadījumi nenotiktu, gājējiem ir jābūt redzamiem. SIA “Sabiedriskais autobuss” šogad skolēniem Latvijā dāvina atstarojošus somu apvalkus. Mums rūp mazo gājēju drošība, jo daļa no viņiem jau ir mūsu pasažieri, daļa par tādiem kļūs nākotnē,” atzīst E.Strickis.

Likums nestrādā
Alūksnes pilsētas sākumskolas 1.klašu 85 bērni dāvinājumu saņēma trešdien. Skolas direktore Anita Junkure atzinīgi novērtē dāvinājumu, gādājot par bērnu drošību.
Alūksnes novada vidusskolas direktore Ilze Līviņa atzīst, lai gan šobrīd valstī spēkā ir likums, kas nosaka, ka diennakts tumšajā laikā gājējiem jālieto vestes ar atstarojošiem elementiem, to dara vien retais. “Šis likums diemžēl nestrādā. Pērn sadarbībā ar Alūksnes un Apes novada fondu visiem skolēniem līdz 6.klasei uzdāvinājām atstarojošās vestes – tās lieto retais. Mēs nodrošinājām iespēju, lai vestes būtu, bet ne mūsu spēkos ir kontrolēt, vai tās valkā. Skolas rīcībā ir vestes gadījumiem, kad mazie bērni organizēti iet uz pasākumiem bibliotēkā vai kultūras centrā. Tad izsniedzam vestes uzvilkšanai, lai pēc tam noglabātu atkal nākamajai reizei,” saka I.Līviņa.
Citās pagastu skolās atzīst, ka jaunāko klašu skolēni ikdienā valkā atstarojošās vestes, bet vecāko klašu skolēni – ļoti reti. ◆

Kategorijas