Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pensionāru prasības nesadzird

Mārīte Dzene

2015. gada 27. novembris 00:00

551

Apbēdināti un pievilti jutās Latvijas Pensionāru federācijas Vidzemes reģiona pensionāru apvienības pārstāvji, starp tiem Alūksnes un Apes novada, kuri trešdien Gulbenē pulcējās konferencē „Vesels cilvēks – ieguvums sabiedrībai”. Lai gan bija solījis, veselības ministrs Guntis Belēvičs tajā neieradās.

Pietrūkst gaidītā dialoga ar ministru
Var saprast ministra izvēli Rīgā tikties ar Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības līderi Valdi Keri, kuru izdevās apvārdot atteikties no streika. Tomēr konferencē G.Belēviču nespēja aizstāt ne Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētājs Andris Siliņš, ne Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska. Viņi nevarēja izsmeļoši atbildēt uz daudziem sasāpējušiem jautājumiem, kuriem skaidrojumu pensionāri gaidīja no veselības ministra.
„Žēl, ka nebija atbraucis ministrs. Turklāt viņš savā vietā nevienu nebija atsūtījis. Nākamā gada budžetā veselības aprūpei ir paredzēts vēl mazāks finansējums, tāpēc ir pamatots satraukums. Gribējām arī dzirdēt skaidrojumu milzīgajām rindām pie speciālistiem, pie kuriem var tikt tikai par maksu, jo kvotas ir beigušās. Turklāt veselības ministrs ir izteicies, ka tie, kuri tagad pie kāda speciālista dodas par maksu, arī nākamajā gadā to varēs darīt tikai par naudu,” stāsta Virešu pagasta pensionāru padomes priekšsēdētāja Ausma Agare.
Arī L.Kozlovska pauda bažas, ka turpmākajos gados rindas pie speciālistiem kļūs vēl lielākas un maksas pakalpojumu būs vēl vairāk.

Nākamgad sola pārrēķināt pensijas
A.Siliņš skaidroja, ka Veselības ministrijā ir sākusi strādāt darba grupa, kas pievērsusies veselības apdrošināšanas sistēmas izveidei valstī. Darbu sākusi arī darba grupa, kas izstrādā priekšlikumus pensionāru ienākumu palielināšanai. Taču ir vajadzīgs finansējums, kura valsts budžetā arvien trūkst. „Ja kāds domā, ka visi Saeimas deputāti balsojot nospiedīs pareizo pogu un naudas kļūs vairāk, tad viņš maldās. Būtisku iespaidu uz pensijām atstāj lielais aizbraucēju skaits darbspējīgā vecumā. Tādi ir vismaz 300 000 cilvēku,” norādīja A.Siliņš.
Pensiju indeksācijai federācija prasa 4 miljonus eiro no 400 miljoniem eiro, kas pārsniedz uzkrājumu valsts sociālās apdrošināšanas budžetā. Federācija iesniegusi kompromisa variantu – pensiju indeksāciju diferencēt atkarībā no darba stāža. „Ar nākamo gadu sāks pārrēķināt pensijas, kas ir piešķirtas krīzes gados ar zemu koeficientu. Šis jautājums izskatīšanai ir iesniegts Satversmes tiesā. Ja tiks pieņemts pozitīvs lēmums, tad pensionāriem ne tikai tiks pārrēķinātas pensijas, bet arī izmaksāti zaudējumi,” informēja A.Siliņš.

Pensionāri nelolo lielas
cerības
„Man nebija lielas cerības, ka konferencē saņemšu izsmeļošas atbildes. Kaut ko jaunu uzzinājām, bet neko labu – nekas vairāk nav gaidāms. Ministra neierašanos var saprast, turklāt šajā situācijā nevar viņu īpaši vainot. Diemžēl arī tad, ja varētu tikties ar ministru, maz ticams, ka pensionārus sadzirdētu un ieklausītos,” secina Alūksnes pensionāru apvienības priekšsēdētājs Jānis Ceļmillers. Viņš salīdzina, ka „Air Baltic” 80 miljoni eiro, protams, atradīsies, bet pensionāriem neatradīs pat mazākas summas. J.Ceļmillers pieļauj, ka šie miljoni lidsabiedrībai tiks ņemti no valsts sociālās apdrošināšanas budžeta, jo „citas naudas nav”.
Konferences dalībnieki pieņēma rezolūciju, kurā vēršas pie Veselības ministrijas, valdības un Saeimas ar aicinājumu aktualizēt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti, atgādinot, ka lielākā daļa pensionāru iztiek ar pensiju, kas ir mazāka par iztikas minimumu. Rezolūcijā ir pausts aicinājums stiprināt reģionālo slimnīcu lomu, pārskatīt ambulatoro kvotu pārdales mehānismu, kā arī panākt valsts obligātās veselības aprūpes sistēmas ieviešanu. ◆

Kategorijas