Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Teātra balvas sadalītas

Līga Vīksna

2015. gada 4. decembris 00:00

2331

Interesanti un ar humora devu pagājušās nedēļas nogalē aizvadīta Alūksnes novada amatierteātru skate. Vislielākos laurus šogad plūca Jaunlaicenes amatierteātris “Jumts” (režisore Māra Svārupe), jo saņēma daudzas atzinības: I pakāpes diplomu B grupā, balvu “Gada veiksmīgākā izrāde” un divi no kolektīva aktieriem tika atzīti par spilgtākajiem lomu atveidotājiem – Inta Tolstiha un Valdis Kampe.

Šogad skatē piedalījās 11 kolektīvi – visi, izņemot Veclaicenes teātra kolektīvu, kas šobrīd ir režisora meklējumos. Pirmo reizi skatē piedalījās apvienotais Zeltiņu un Ilzenes pagastu amatierkolektīvs “Ligzda”. Visi kolektīvi saņēma I vai II pakāpes diplomus. Kolektīvu sniegumu vērtēja žūrija: kino un teātra režisors, producents Armands Ekštets un dramaturgs, leļļu teātra vēsturnieks Aldis Linē.
“Kopējais vērtējums amatierteātriem ir pozitīvs un ļoti labs – visi ir strādājuši! Protams, teātra māksla ir ļoti sarežģīta, tādēļ režisoram jābūt gudram - gan izvēloties lugu, gan to iestudējot, tādēļ ir tikai trīs I pakāpes diplomi. Skate ir mirklis, kad izvērtē režisora darbu, bet kopumā amatierteātriem galvenais ir tas, ka pašiem patīk sanākt kopā un spēlēt teātri tā, lai nekad netiek piekrāpts skatītājs un materiāls būtu labi sagatavots, interesants,” saka Alūksnes novada pašvaldības Kultūras nodaļas vadītāja Sanita Eglīte. Viņa uzslavē režisorus par to, ka vērojama žanru dažādība – vairs netiek spēlētas tikai komēdijas, ka rūpīgi pārdomā tērpu izvēli, skatuves iekārtojumu.
Skatē tika pasniegtas arī speciālās balvas. Jaunannas tautas nama amatierteātris “Šūpoles” to saņēma par veiksmīgāko izrādes scenogrāfiju. Zeltiņu drāmas kolektīvs “Kontakts” - par veiksmīgākajiem izrādes kostīmiem; par “Gada veiksmīgāko izrādi” atzina Jaunlaicenes amatierteātra “Jumts” iestudēto “Dūdene zin” (režisore - Māra Svārupe). “Spilgtākā režisora godu” saņēma Monika Upeniece (Alsviķu un Annas teātru režisore). “Spilgtākā pirmā plāna aktrise” – Inta Tolstiha no Jaunlaicenes amatierteātra “Jumts”, “Spilgtākais pirmā plāna aktieris” – Jāzeps Bojārs no Annas amatierteātra. Par “Spilgtāko otrā plāna aktrisi” atzina  Daci Jansoni no Alsviķu teātra studijas, bet par “Spilgtāko otrā plāna aktieri” – Valdi Kampi no Jaunlaicenes.

Kategorijas