Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mārkalnē sveic “Gada cilvēkus”

Diāna Lozko

2015. gada 4. decembris 00:00

33

Novembrī Mārkalnes pagastā notika iedzīvotāju godināšana. “Gada cilvēka” titulu saņēma pieci mārkalnieši. Starp viņiem ir arī ilggadējā Mārkalnes pagasta pārvaldes darbiniece Gunita Berkule, kura saņēma pagodinājumu nominācijā “Labākā gada darbiniece”.

Bezdarba situācija nav slikta
Kopš 2007.gada G.Berkule Mārkalnes pagasta pārvaldē strādā par komunālās saimniecības vadītāju. Jau piecus gadus viņa iesaistījusies arī Sarkanā Krusta darbībā. G.Berkule mācījusies Rīgas pedagoģiskās skolas pirmsskolas nodaļā par bērnudārza audzinātāju. Pēc skolas beigšanas viņa strādājusi Valkas rajona Kārķu ciema bērnudārzā par audzinātāju un divus gadus par bērnudārza vadītāju. “Pēc tam atgriezos Mārkalnē un strādāju padomju saimniecībā “Mārkalne” par noliktavas pārzini. Tur no 1980.gada nostrādāju aptuveni desmit gadus. Pēc tam strādāju veikalā un līdz darbam pagasta pārvaldē kādu laiku biju arī bezdarbniece,” stāsta G.Berkule. Viņa ir atbildīga arī par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veicējiem un viņu darba organizēšanu. “Uzsākoties “simtlatnieku” programmai, šādu cilvēku bija ļoti daudz, bet nu Mārkalnē kopumā bezdarba situācija nav slikta. Mums ir kokapstrādes uzņēmums un arī bruģakmens ražotne, tā ka visi tie, kuri grib strādāt, darbu ir atraduši. Uz šejieni strādāt brauc cilvēki arī no tuvējiem pagastiem,” stāsta G.Berkule. Viņa atzīst, ka ikvienā pagastā ir gan savas stiprās, gan vājās puses un nereti ir pamanīts tas, ka kādā pagastā notiek aktīva darbība, bet blakus esošajā pagastā viss šķiet daudz klusāks. “Ja Pededzē ir ļoti aktīvi cilvēki, tad Mārkalnē tā gluži nav. Tagad pat mums bija teātra izrāde, bet to skatīties atnāca tikai 15 cilvēki. Cilvēki vispār reti nāk uz pasākumiem, un daudzi varbūt domā, ka te nekas nenotiek, bet tik un tā neatnāk, kad kaut kas tiek rīkots. Cilvēki nereti iesēžas mājās un negrib nākt. Tajā pašā laikā, piemēram, uz balli atbrauca desmit sievietes no Pededzes,” stāsta G.Berkule.

Pagasta attīstībā saskata pozitīvu virzienu
Lai arī ar tuvējiem Igaunijas kaimiņiem sadarbība nav aktīva, Mārkalnē palaikam var sastapt kādu igauni. “Esmu ļoti bieži redzējusi igauņus iepērkamies mūsu veikalā, jo Igaunijā viss tomēr ir dārgāks. Viņi nāk pirkt arī gāzi un iepērk pārtiku. Mēs kādreiz braucām uz Igauniju pēc desām, bet nu viņi brauc pie mums,” teic G.Berkule. Viņa atzīst, ka ilgo darba gadu gaitā pats grūtākais bija laiks, kad sovhozā, uzsākot strādāt noliktavā, viss pārsvarā noticis krievu valodā. “Es neko īsti nesapratu, iepriekšējā darbiniece gāja pensijā, un jautāju viņai, kā atrast kādu detaļu. Gāju skatīties papīros un meklēju. Beigās viss tā aizgāja, ka vēl tagad visi nosaukumi man ir galvā. Bija ļoti grūti, ja nezināji krievu valodu un tehnisko daļu,” stāsta G.Berkule.
Brīvajos brīžos viņa kopj piemājas dārziņu, kurā tiek izaudzēti arī ziemas krājumi. “Darbs dārzā nomierina, un ir prieks, ka vari pats sev ko sagatavot. Ne visiem ir dārziņi, un pārsvarā to nav jaunākās paaudzes cilvēkiem. Visu, protams, var nopirkt, bet savs ir savs un vari jebkurā brīdī aiziet un paņemt. Vari salikt ziemai un nav jāpērk,” viņa saka.
G.Berkule Mārkalnes pagasta attīstībā saskata pozitīvu virzienu. Jau gadu pagasta centrā ir ielu apgaismojums, kas atvieglo dzīvi arī tiem, kuri strādā pagasta uzņēmumos. Šogad pagasta teritorijā sataisīti arī soliņi un visa teritorija tiek sakopta. “Tapusi arī sociālā māja, un tad jau redzēs, kad sāks nākt pirmie iemītnieki. Kādreiz šajā ēkā bija internāts un skolas ēdnīca. Ēka paliktu tukša un neapsaimniekota, bet tagad to apsaimnieko un arī apkārtne ir sakopta,” teic G.Berkule. ◆

Fakti

Mārkalnes “Gada cilvēka” pagodinājumu saņēma:
Nominācijā “Labākā gada darbiniece” - Gunita Berkule.
Nominācijā “Gada lauksaimniece” - Rita Pozņakova,
Nominācijā “Gada līdzcilvēks” - Silva Vinedze,
Nominācijā “Gada aktīvākā jauniete” - Kristīne Krakovska,
Nominācijā “Gada aktīvākā pensionāre” - Anna Soka.

Kategorijas